Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Americká trojčlenka

.juraj Olejník .časopis .hudba

Nestáva sa často, aby sa exaktná veda dostala do názvu hudobného štýlu. Mathcore je výnimkou: hudba, ktorá dokáže skĺbiť hardcorovú dravosť a inštrumentálnu virtuozitu, má premiantov v amerických Dilliger Escape Plan.

Nestáva sa často, aby sa exaktná veda dostala do názvu hudobného štýlu. Mathcore je výnimkou: hudba, ktorá dokáže skĺbiť hardcorovú dravosť a inštrumentálnu virtuozitu, má premiantov v amerických Dilliger Escape Plan.

Ich nahrávky neprekračujú štyridsať minút a nesú názvy ako „Slečna stroj“ či „Počítajúc nekonečno“. Vydávajú v rešpektovanom „tvrdom“ vydavateľstve Relapse Records a spolupracujú s Mikom Pattonom (ex-Faith No More). A pritom si na oboch brehoch Atlantiku získali závideniahodný počet fanúšikov, ktorí takmer zaplnili veľkú halu viedenskej Areny. Rôznorodí návštevníci pritom pôsobili, akoby ich spájala výlučne láska k cigaretovému dymu („Sme radi, že ste si s nami prišli zafajčiť,“ uviedol vystúpenie frontman predskakujúcich Poison The Well).
Vzduch sa rozvíril, až keď na scénu vybehli hlavné hviezdy, odmenené vriacim „kotlom“ tiel pod pódiom. Pri všetkej úcte ku kabaretným Stolen Babies pod vedením Dominique (charizmatickej akordeonistky s dynamitom v hrdle) a v rámci žánru ortodoxnejším Poison The Well mala táto trojčlenka jediné riešenie. Stačila trištvrte hodina: ani na jednej strane javiska sa neprecvičovala malá násobilka, namiesto matematiky pripomínalo vystúpenie Dillinger Escape Plan vrcholovú gymnastiku v ultrarýchlom tempe prepletených gitarových riffov. Úctyhodné je, že jediným nástrojom, ktorý šiel z halfplaybacku, bol druhý spev. Pätica hudobníkov dokázala svoje netriviálne party odohrať i v akrobatických pozíciách.
I tak sa počas dramaturgicky vyváženého setu dostalo takmer na všetky finesy z albumových verzií skladieb. Prirodzene dominovali piesne z minuloročnej nahrávky Ire Works, na ktorej nájdete v graficky prvotriednom obale krkolomné nášupy prekladané veselými tanečnými intermezzami a hitmi, ktoré by sa nestratili ani vo vysielaní MTV. Takáto matematika je zábavná.

The Dillinger Escape Plan, Poison The Well, Stolen Babies, Viedeň, Arena, 18. marec
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite