Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Čo si kto myslí o islame
Minulý týždeň dala Rada OSN pre ľudské práva svetu na známosť, že by sa mal začať správať k islamu zdvorilejšie. Schválila totiž rezolúciu, v ktorej rázne odsúdila využívanie  médií na „podnecovanie aktov násilia, xenofóbie alebo s tým súvisiacej intolerancie a diskriminácie voči islamu“ či iným náboženstvám. Nedá sa povedať, že by bola rezolúcia za sebou zhromaždila mimoriadne veľkú podporu. Za ňu hlasovalo 21 zo 47 štátov, ktoré sú členmi Rady. Hlasovania sa zdržalo 14 a 10 členských štátov rezolúciu zamietlo. Odmietla ju aj Európska únia – v zastúpení svojej momentálne predsedníckej krajiny, Slovinska.
Rezolúcia sa však zrodila a niektoré médiá sa aj naozaj zahanbili. Výstižným príkladom je osud filmu Fitna, ktorý nakrútil holandský poslanec Geert Wilders. Americký webmaster, ktorý mal na starosti stránku, kde sa mal Wildersov film objaviť, túto stránku hneď zrušil. Nevedno však, či je to výsledok náhleho návalu výčitiek svedomia, alebo skôr ide o obavy z rozhnevaných reakcií moslimov. Film Fitna totiž robí presne to, čo odsudzuje rezolúcia Rady: kritizuje islam a spája ho s porušovaním ľudských práv a s násilím. Proti jeho uvedeniu sa strhli protesty, predovšetkým v islamských krajinách – v Iráne ho označili za „zverský, rúhačský a neislamský“. Internetová stránka Jihadwatch.org, na ktorej sa tento film dá aj pozrieť, uverejnila komentár v tom zmysle, že je čudné, ak islamisti nekritizovali skôr násilie zobrazené vo filme a práve to neoznačili za neislamské.  Nuž, Jihadwatch nepochybne patrí medzi médiá, ktoré má rezolúcia Rady OSN pre ľudské práva na mysli, keď kritizuje zobrazovanie islamu.
Samozrejme, na svete žije množstvo mierumilovných ľudí, ktorí sú moslimovia. Hnevu týchto ľudí sa však médiá určite neobávajú. Obávajú sa tých ostatných, ktorí namiesto argumentov v diskusiách používajú násilie. A ak už nejaká rezolúcia hovorí o intolerancii, diskriminácii, násilí a xenofóbii, tak by tie slová mala spojiť aj s tými moslimami, ktorí dokázateľne propagujú  – a aj páchajú – násilie. Rada OSN pre ľudské práva skrátka opäť rukolapne dokázala, že nežije v realite, ale v skleníkovom svete politiky, lobingu a zaujatosti.
.mg

Lukašenko zasahuje
V utorok bieloruská polícia zasiahla proti demonštrácii, ktorou si opozícia pripomenula výročie vyhlásenia prvého bieloruského štátu v roku 1918. O dva dni zažili jednu z najtvrdších akcií bieloruskej tajnej služby nezávislé médiá. Niektorým novinárom policajti prehľadávali byty, brali počítače, harddisky a rozhlasové nahrávky. Asi 16 novinárov bolo zadržaných.
.tg

Ostrá kampaň
Zimbabwe dostalo šancu zbaviť sa diktátora Roberta Mugabeho. Kampaň pred prezidentskými voľbami však bola dramatická. Do domu opozičného predáka Salomona Dandu napríklad vtrhla stovka ozbrojencov. Rodina sa stihla ukryť, ale Dandovho spolupracovníka dosekali sekerou. Troch aktivistov z opozičného tábora zase policajti prinútili strhnúť plagáty a zjesť ich.
.tg

Tusk bojkotuje
Poľský premiér Donald Tusk je prvým európskym politikom, ktorý nepôjde na olympijské hry v Číne pre udalosti v Tibete. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na tlačovke s britským premiérom Gordonom Brownom vyhlásil, že bojkot zatiaľ odmieta, dodal však, že názor môže zmeniť. Naopak, Brown proklamoval, že Briti sa na všetkých ceremoniáloch zúčastnia.
.mh

Boje v Basre
V Iraku sa presúva hlavné bojisko do Basry, kde bojujú vládne iracké jednotky s povstaleckými šiítmi. Postihnuté bojmi bolo však minulý týždeň aj hlavné mesto Bagdad, kde bol vyhlásený zákaz vychádzania. Počas bojov prišlo k vážnemu poškodeniu ropovodu na juhu Iraku, ktorým tečie ropa k Perzskému zálivu. Cena ropy okamžite vyletela na 107 dolárov za barel.
.mh

Poľské siroty
Odhaduje sa, že v Poľsku je až 150-tisíc detí, ktoré po vlne migrácie za zárobkom prišli minimálne o jedného z rodičov. Sociológovia varujú, že citová strata sa odráža na vývoji detí  a môže byť príčinou tragédií. Polovica takzvaných európskych sirôt vyrastá s jedným rodičom, štvrtina žije so starými rodičmi, viac ako desať percent vychovávajú súrodenci, tri percentá iní príbuzní. Zvyšok je v detských domovoch a u pestúnov.
.tg



Anne Pringle
Novovymenovaná veľvyslankyňa Veľkej Británie v Rusku nastúpi v októbri, v situácii, keď sú vzťahy medzi oboma krajinami od studenej vojny na historickom minime. Anne Pringle pôsobila na ministerstve zahraničia, ale aj ako veľvyslankyňa v Česku.

Garry Kasparov
Šéf koalície Iné Rusko, ktorá združuje veľkú časť ruskej opozície, sa rozhodol založiť tzv. tieňový parlament. Podľa opozície skutočný parlament nereprezentuje celú ruskú spoločnosť, lebo nie všetky opozičné subjekty sa mohli podľa sprísneného volebného zákona zúčastniť na voľbách.

Počatý človek
Minulý týždeň bol 25. marec, Medzinárodný deň počatého dieťaťa. Okolo tohto dátumu, ktorý podľa kresťanskej tradície zodpovedá dňu zvestovania počatia Krista, sa sústreďujú akcie na podporu práv najmenších ľudí, ktorí sa sami ozvať nemôžu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite