Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Vybielené titulky denníkov
Šesť celoslovenských denníkov (s výnimkou Športu) vyšlo minulý týždeň vo štvrtok s vybielenou titulkou na protest proti kontroverznému návrhu tlačového zákona. Tento protestný krok si tlač zopakovala po novembri 1989 už druhýkrát. Prvý raz to bolo v čase vládnutia Vladimíra Mečiara. Spoločný protest zorganizovalo Združenie vydavateľov Slovenska. Jeho šéf Miloš Nemeček predpokladá dva scenáre ďalšieho vývoja – buď vládna koalícia pochopí, že súčasný návrh tlačového zákona nie je prijateľný a prijme kvalitný zákon, alebo sa „proti našej vôli stane to, o čom hovorí pán premiér – konflikt s novinármi“. Koalícia teda vie, čo riskuje. A vyhrať boj s médiami je naozaj dosť ťažké, na to si dobre pamätá ešte aj Vladimír Mečiar.
Predstavitelia koalície označili protest vydavateľov za neadekvátny. Minister kultúry Maďarič akciu komentoval sebavedomými slovami: „Slovenské denníky, ktoré dnes vyšli na titulných stranách s protestným textom proti novému tlačovému zákonu, ukázali, ako si predstavujú zapĺňanie novinových strán jednostrannými názormi.“ Ministerstvo kultúry vydalo aj vyhlásenie, podľa ktorého už nemieni svoj návrh zákona meniť. Úlohu „dobrého muža“ Smeru by chcel hrať Dušan Jarjabek, ktorý pre Aktualne.sk naznačil, že koalícia pravdepodobne pri schvaľovaní v pléne predloží ďalšie pozmeňujúce návrhy tak, aby výsledná podoba tlačového zákona vyhovovala vydavateľom. Zaujímavo sa od kauzy dištancoval Vladimír Mečiar. Skonštatoval síce, že protest je neadekvátny, ale tiež naznačil, že sa chystajú ešte v návrhu zákona zmeny. Mečiar pochopil, že Čierneho Petra v mediálnom svete drží teraz v rukách Fico a on z toho môže profitovať, ak bude hrať úlohu akéhosi mediátora. „Rozprával som sa o tom s premiérom,“ povedal Mečiar. „Je to zákon v réžii Smeru-SD, bude v ich réžii prijatý, ale v žiadnom prípade nie je úmyslom veci poškodiť demokraciu." Takže ak to dopadne dobre (zmeny sa prijmú), Mečiar bude tým, čo Ficovi otcovsky prehovoril do duše, ak to dopadne zle (zmeny sa neprijmú), HZDS s tým zákonom veľa nemá – je celkom v réžii Smeru, hnutie akurát nebude rozbíjať koalíciu.
No a opozícia má konečne dôvod na radosť – stále môže tlačiť vládnu koalíciu do kúta hrozbou, že nepodporí ratifikáciu Lisabonskej zmluvy. Myslí to vraj vážne. Počkáme, uvidíme.
.eč, SITA

Maďarský bojkot?
 Pripravovaný nový školský zákon je pre maďarskú menšinu diskriminačný, myslia si to zástupcovia tejto menšiny. Obávajú sa, že na školách povedie k zníženiu počtu hodín maďarčiny. Ak ich hlasy nebudú v diskusii o zákone vypočuté, zvažujú aj rôzne formy občianskej neposlušnosti. Môže sa stať aj to, že rodičia nepustia svoje deti do školy. Exminister školstva Lásló Szigeti (SMK) tvrdí, že jediným riešením je stiahnutie zákona z rokovania parlamentu.
.eč, SITA

Zelený Smer
Strana Smer-SD pokračuje v snahe o ovládnutie  priestoru naľavo od politického stredu. Po sérií fúzií s SDĽ, Sociálnymi demokratmi a ďalšími malými ľavicovými stranami podpísala Ficova strana minulý týždeň aj dohodu o spolupráci so Stranou zelených. Podľa premiéra a šéfa  Smeru sa táto spolupráca bude týkať komunálnych, regionálnych, ale aj  parlamentných volieb.
.jm

Čo s olympiádou?
Ústavní činitelia poodhalili svoje názory na olympiádu. Prezident Gašparovič na protestné kroky nevidí dôvod. Premiér Fico sa síce už dávnejšie rozhodol pre neúčasť, nie však pre ľudské práva. Predseda parlamentu Paška síce pozvánku nedostal, ale situáciu v Číne pozorne sleduje. Minister školstva Mikolaj povedal, že spolitizovanie olympiády je nefér voči športovcom. Šťastný let!
.tg

Fico na súde
Silné reči predsedu vlády výrazne slabnú v momente, keď má ich skutkovú podstatu preukázať pred súdom. Naposledy sa to potvrdilo na pojednávaní o žalobe, ktorú naňho podal bývalý minister financií Ivan Mikloš. Fico ho pred piatimi rokmi nepriamo obvinil z obohacovania sa pri privatizácii SPP. Dnes sa snaží odvádzať pozornosť a svoj výrok už pre istotu neopakuje.
.rži

Ohrozené euro?
Je už prijatie eura isté? Minulý týždeň analýza istej agentúry tvrdila, že „z okolia“ ECB prenikajú informácie o neprijatí Slovenska do eurozóny pre pochybnosti o udržateľnosti inflácie. Bola to číra špekulácia alebo hra na pohyb kurzu koruny, a takto to vyhodnotil aj trh, ktorý takmer nezareagoval. O čosi horšie boli oficiálne štatistické údaje, ktoré potvrdili zrýchlenie inflácie. Bude to dôvod na odklad eura? Neistota trvá.
.rži




Juraj Horváth
Parlament na návrh Vladimíra Mečiara prijal uznesenie, že ústavný sudca Juraj Horváth nemá právo pôsobiť na Ústavnom súde. Sudca bol v minulosti odsúdený za krátenie dane. Mečiar už o odvolanie Horvátha žiadal aj prezidenta Ivana Gašparoviča. Ten to odmietol.

Ján Budaj
Ján Budaj vyhlásil, že komunistická Štátna bezpečnosť bola beštiálna, bezuzdná a nikým nekontrolovaná organizácia, v ktorej sa kradlo a znásilňovalo. Budaj tiež povedal, že výpovede príslušníkov ŠtB dokazujú, že tajní spolupracovníci nie vždy súhlasili so spoluprácou.

Juraj Lehotský
Rok, v ktorom nás čaká uvedenie významného počtu nových slovenských filmov, sa začal premiérou časozberného dokumentu režiséra Juraja Lehotského Slepé lásky. Začiatok filmového roka – podľa prvej premiéry – vyzerá zatiaľ nádejne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite