Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tibet Made in China

.luboš Palata .časopis .komentáre

Je to taký náš rodinný rituál. Obed je dojedený, káva vypitá a

Je to taký náš rodinný rituál. Obed je dojedený, káva vypitá a otec prinesie niektorú zo svojich domácich páleniek. Naleje, štrngneme si, hodíme to do seba, a ako sa tak rozlieva po tele príjemné liehové teplo, nadychujem sa, že konečne prednesiem nejaký problém. Napríklad kto bude platiť doplatok plynu, aké tento rok vysadíme stromy a kedy dokončíme skleník. Otec ma však vždy predbehne a začne rozprávať... o Číne. Otec sa celý život živil predajom elektrární. Tá posledná, ktorú predal, bola do Číny. Kontrakt to bol za miliardy, rokovalo sa o ňom dlhé roky a otec strávil v Číne dokopy niekoľko rokov. Odvtedy Čínu rieši a má z nej, ako skoro z jedinej veci vo svojich sedemdesiatich dvoch rokoch, naozajstný strach. „Všimni si, že už nemáme takmer nijaký textilný priemysel. Všetko sa vyrába v Číne. A keď sa tam bude vyrábať naozaj všetko a ľudia tu prestanú vedieť vyrábať oblečenie, Čína nám zvýši ceny a my budeme v háji – pretože už nikto to tu nebude vedieť. A majú nás,“ znie jedna z jeho teórií. Niečo na tom bude. Jedna moja kamarátka dlhé roky bojkotovala čínsky tovar, ale nedávno sa priznala, že to musela vzdať. Pretože všetko sa už vyrába v Číne. Aby to nebilo do očí, dávajú na tie čínske výrobky veľkými písmenami „Designed in Sweden“ a to „Made in China“ je len úplne malými.
Tie naše stredoeurópske sympatie k Tibetu, s ktorým inak nemáme spoločné takmer nič a takmer nič o ňom nevieme, sú podľa mňa dané aj naším strachom. Podvedomým strachom, že raz dopadneme ako Tibet, ktorý Čína ničí svojou kultúrne-civilizačnou nadvládou.
Obavám sa, že Tibeťanom nemôžeme pomôcť. My na Západe sme od Číny takí závislí, že už dnes bez Číny nedokážeme žiť. A bude to horšie.
Otec má pravdu, Čína je dôležitejší problém než to, kedy dokončíme skleník.
P. S. Písané na počítači Made in China, v oblečení Made in China a tie moje topánky od Baťu sú, samozrejme, tiež čínske.

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite