Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti Svet

.časopis .udalosti

Stoj pri mužovi svojom?
Eliot Spitzer doskákal. Právnik a politik, jeden z najväčších personálnych tromfov Demokratickej strany, ktorý bol od januára 2007 guvernérom New Yorku, 12. marca 2008 oznámil, že skladá funkciu. Dôvod je podobný starému vtipu, ktorého pointu každý odhadne po druhej vete. Zaplietol sa s prostitútkami – s drahými a elegantnými „spoločníčkami“, nie s nejakou chuderou z ulice. Keďže takmer v celých Spojených štátoch je prostitúcia ilegálna, pre kariéru človeka, ktorý sa preslávil nulovou toleranciou voči porušovateľom zákona, je to smrteľný úder. Pre Demokratickú stranu je to pred voľbami, mierne povedané, značná nepríjemnosť. (Veď jeho stranícku príslušnosť väčšina amerických médií, ktoré drukujú demokratom, ani veľmi nerozmazávala.) Ale to je len jedna strana škandálu – verejná.
O súkromných dohrách Spitzerových odhalených eskapád by sa za normálnych okolností písalo iba v klebetníkoch. Ibaže tu sa súkromné záležitosti čudesne premiešali s verejnými a aj rešpektovaní komentátori si museli všimnúť, aké to má dopady. Počas tlačovky po prevalení škandálu sa pri Spitzerovi objavila jeho manželka. Vzdelaná, atraktívna Silda Wall Spitzer. Právnička s diplomom z Harvardu, zakladateľka charitatívnej organizácie Children for Children a matka troch dcér, ktorá sa sústredila na rodinu a dobročinnosť, keď sa jej manžel sústredil na politiku. A jej prítomnosť zanechala nejednoznačný dojem. Možno je to len ďalší stokrát ohraný príbeh – o manželke, ktorá tomu svojmu obetovala všetko, a on ju okašlal. Ale je v tom aj viac – o manželke, ktorá stojí pri tom svojom, hoci ju verejne zahanbil, zdravotne ohrozil, a teraz ju ešte využíva ako reklamný pútač na neochvejnú súdržnosť rodinky Spitzerovcov. Je to jej osobná vec, ale aj vec politická. To, že odpustila, je azda aj obdivuhodné. Ale čeliť verejnému poníženiu po boku svojho záletníka nemusela. Správa pre celú krajinu, že lož vo verejnej funkcii je neprijateľná, ale v rodine sa prepečie, už bola vyslaná. Navyše, Spitzera podporila aj Hillary Clinton. Tá tiež kedysi verejne podržala manžela, ktorý si to nezaslúžil. Ako úplná chudera vtedy nevyzerala azda len preto, lebo každý tušil, že má na zreteli vlastnú politickú kariéru. Nuž, možno Silda Wall Spitzer tiež chce raz kandidovať za prezidentku...
.mg

Stredomorská únia
Európska rada sa na minulotýždňovom jarnom summite na návrh francúzskeho prezidenta Sarkozyho dohodla na vytvorení Stredomorskej únie. Jej členmi budú štáty EÚ a ich stredomorskí susedia. Projekt však nebude mať inštitucionálnu podobu a nesmie byť konkurenciou pre takzvaný barcelonský proces, ktorým sa označuje susedská politika EÚ v stredomorskom priestore.
.tb

Kuba už môže
Počítače, televízory, video- a DVD-prehrávače, mikrovlnky, tlakové hrnce sú odteraz na Kube vítané. Povolenie ich voľného predaja komunistická vláda na čele s novým prezidentom Raúlom Castrom oficiálne odôvodnila lepšou dostupnosťou elektriny, podľa pozorovateľov ide o snahu uľahčiť ľuďom život. Na klimatizáciu či hriankovače sa Kubánci môžu tešiť o rok či o dva.
.tb

Čunekov príklad
Predseda českých lidovcov Jiří Čunek sa v otvorenom liste ohradil proti tomu, že figuruje v správe ministerstva zahraničia USA o dodržiavaní ľudských práv v Českej republike. V niektorých pasážach správy sa totiž uvádza ako príklad Čunkova korupčná aféra, ako aj prípad, keď tento bývalý vsetínsky starosta dal vysťahovať rómske rodiny z domu v centre mesta.
.tg

Husák vs. Bush
Britský Guardian je neuveriteľný. Inšpirovaný jedným výrokom Martiny Navrátilovej porovnal Husákovo Československo a súčasné Spojené štáty. Vyšlo mu, že v niektorých ohľadoch (mučenie, víza, nespokojnosť s vládou) sú na tom tieto krajiny podobne. V iných (zdravotníctvo, zamestnanosť) na tom bola ČSSR z roku 1975 dokonca lepšie. Niekto sa asi zbláznil.
.tg

Plodní Turci?
Turecký premiér a otec štyroch detí Recep Tayyip Erdogan vyzval rodiny, aby mali viac potomkov. Turkana Saylanová, predsedníčka občianskeho združenia sponzorujúceho vzdelávanie chudobných dievčat, reagovala: „Takáto rétorika je absolútne nesprávna v krajine, ktorá sa snaží vstúpiť do EÚ.“ Ktovie, či by zo Saylanovej mali mať väčšiu radosť isloamofóbovia, alebo arbitri tolerancie zo Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.
.tg



Veľkovojvodkyňa Mária Vladimírovna
Následníčka neobsadeného ruského cárskeho trónu telegramom blahoželala Dmitrijovi Medvedevovi k zvoleniu za prezidenta. Kedysi tak gratulovala aj Putinovi. Ruská cárska rodina je s podobou demokracie vo svojej stratenej dŕžave asi spokojná.

Muhammad Chatámí
V krajine, kde sa voľby podriaďujú Rade dozorcov a klasické politické strany sú zakázané, je sloboda výberu fikciou. Aj tak však exprezident a mierny reformátor v medziach teokracie kandidoval ako hlava tzv. reformistov v iránskych parlamentných pavoľbách.

Kate Saunders
Hovorkyňa Medzinárodnej kampane pre Tibet v posledných dňoch opakovane informovala o vývoji v Tibete, kde prebiehajú najväčšie nepokoje za 20 rokov. K mníchom protestujúcim proti čínskej diktatúre sa pridali aj civilisti a armáda proti nim tvrdo zakročila.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite