Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy 12. týždeň

.časopis .film

.teletipy  .filmy

Alice (romantická dráma, USA, 1990)
ČT2, Pondelok, 00:20
Pôvabná a bohatá Alice má tridsaťpäť rokov. Až doteraz viedla spokojný a usporiadaný život. Únava, bolesti a celková nespokojnosť ju jedného dňa privedú až k čínskemu lekárovi Yangovi, ktorý sa zaoberá alternatívnou liečbou, využívaním akupunktúry a byliniek pripravených podľa starodávnych receptov. Alice, unavená povinnosťami matky troch detí a manželky na úrovni, pritom netuší, aké výsledky jej neobvyklá liečba prinesie. V jej živote sa náhle začínajú diať podivné veci... Príbeh, zachytávajúci istý zlom či krízu v dávno zabehnutom stereotype matky a manželky, nakrútil Woody Allen s humorným nadhľadom a vtipom.

Veľká žranica (čierna komédia, Franc./Tal., 1973)
Dvojka, Utorok, 22:40
Marcello je pilot, Michel televízny producent, Ugo šéfkuchár a Philippe vysokopostavený sudca. Všetci štyria sa tešia na dlho plánovaný víkend v odľahlej vile, ktorý sa napokon zvrhne na smrteľné holdovanie tonám jedla, pitia a orgiám. Legendárna filmová provokácia režiséra Marca Ferreriho je príbehom štyroch úspešných mužov v strednom veku, ktorí sa rozhodnú prejesť sa až na druhý svet. Toto podobenstvo o prežranosti civilizácie konzumu je plné podvratného humoru a anarchie. Vzhľadom na nekompromisnú kritiku modernej spoločnosti a explicitné zobrazenie jedáckych orgií rozpútal film pri svojej premiére škandál.

Za zimného slnovratu (komédia, VB, 1995 )
ČT 2, Streda, 20:30
Vianoce sa dajú tráviť všelijako. Joe Harper, už niekoľko mesiacov nezamestnaný herec na pokraji nervového zrútenia, sa rozhodol, že ich tentoraz strávi so Shakespearom. Teda konkrétne s jedným z jeho najznámejších hrdinov – dánskym princom Hamletom. Čím spojí príjemné s užitočným, pretože inscenáciou tejto klasiky zachráni starý chátrajúci kostol vo svojej rodnej dedine so symbolickým názvom Hope. Jeho sestra, od ktorej tento nápad vzišiel, si však predstavovala trošku „odľahčenejší“ kus. Ani tá nesúrodá herecká tlupa, ktorú sa Joeovi podarilo dať dohromady, nie je bohviečo. Zdá sa však, že nakoniec Joeovo nadšenie nakazí všetkých... Film zrežíroval a napísal herec Kenneth Branagh.

Za všetko môže láska (dráma, koprodukcia, 2003 )
ČT1, Štvrtok, 23:35
Ocitáme sa v roku 2021. Je jún, ale v New Yorku padá sneh a na Ugande mrznú ľudia. Zem aj ľudia akoby stratili svoju rovnováhu. John sa zastaví na letisku, aby prevzal rozvodové papiere od svojej ženy. Ochranka ho však odvedie do hotela, kde sa začne odvíjať neuveriteľný príbeh. Elena je krasokorčuliarskou hviezdou, na ktorej zarába množstvo ľudí. Pomaly stráca život. Keď znovu uvidí Johna, uvedomí si, že ich vzťah vôbec nechce stratiť, práve tak, ako svoju identitu. V modernej lovestory z blízkej budúcnosti sa režisér Thomas Vinterberg trochu odklonil od svojho rukopisu, ktorý charakterizuje manifest Dogma 95.

Seabiscuit – Dupot koní (dráma, USA, 2003)
Joj, Piatok, 14:00
Džokej bez domova, milionár, stroskotaný kovboj a kôň Seabiscuit – to sú hlavní hrdinovia, ktorí jeden v druhom našli stratenú nádej. Nádeje boli neuveriteľné, sen sa zdal nereálny a predsa sa to stalo. Film rozpráva príbeh troch stratených mužov – sú to Johnny Red Pollard, mladík so zlomenou dušou, Charles Howard, zlomený milionár, a Tom Smith, starý kovboj – ktorí sa vzájomne našli a objavili nádej v koni menom Seabiscuit. Ich osudy sú s ním nerozlučne späté a kôň sa napokon stal najpopulárnejším víťazom svojej doby... Príjemná športová dráma režiséra Garryho Rossa zaznamenala sedem oscarových nominácií.

Štěstí (dráma, ČR/SRN, 2005)
Dvojka,  Sobota, 22:15
Život na periférii neveľkého priemyselného mesta v severných Čechách neponúka mladým ľuďom veľa lákavých životných príležitostí. Obyvatelia bývajú v ošarpaných panelákoch a na živobytie si zarábajú v miestnej fabrike alebo supermarkete. V jednom z týchto panelákov vyrásli aj priatelia z detstva – Monika, Dáša a Toník. Monika je zamestnaná v obchode a čaká na správy od priateľa Jiřího, ktorý odišiel do Ameriky. Toník opustil rodičovský byt, a teraz býva s tetou na spustnutom statku. Dáša má dve malé deti a ženatého milenca, ktorý jej už roky sľubuje, že sa rozvedie a nájde jej prácu. Životné osudy všetkých troch hrdinov sa pretnú v úspešnom filme Bohdana Slámu.

Príbeh z Bronxu (dráma, USA, 1993 )
Jednotka, Nedeľa, 23:20
Calogero mal ešte iba deväť rokov, keď v uliciach newyorského Bronxu videl na vlastné oči vraždu. Za ňou stojí miestny mafiánsky bos Sonny, ktorého Calogero kryje pred policajtmi. Aj takto sa môže začať zvláštne priateľstvo chlapca a mafiánskeho bosa, ktoré aj napriek zákazu Calogerovho otca Lorenza pokračuje ďalej. Toto je príbeh chlapca, ktorého na život pripravili dva svety. Svet slušnosti a čestnosti jeho otca a svet tvrdej ulice a násilia jeho učiteľa Sonnyho. Remeselne aj režijne zvládnutý režijný debut podporili vynikajúce herecké výkony na čele s režisérom a predstaviteľom Lorenza, Robertom De Nirom.

.tip .týždňa
Letec (životopisný, USA, 2004)
Joj, Sobota, 09:00
Howard Hughes je mužom, pre ktorého nie je žiadny sen nedosiahnuteľný. Na prelome dvadsiatych rokov 20. storočia sa stane režisérskou legendou. Výstredný miliardár nie je však iba režisérom a producentom filmov spútavajúcich fantázie davov. Za svojho života sa stáva vlastníkom legendárnej filmovej spoločnosti RKO Pictures, ale hlavne priekopníkom letectva. Často s ľadovým pokojom balansuje na krehkej hranici medzi životom a smrťou. Navyše je aj mužom, ktorý dokáže očariť najkrajšie ženy sveta – hollywoodske hviezdy Katharine Hepburnovú a Avu Gardnerovú. Silnú životopisnú drámu úžasného, no zároveň psychicky chorého muža nakrútil Martin Scorsese.




.teletipy  .dokumenty:

Udalosti, ktoré zmenili svet: Múr
ČT1, Pondelok, 10:35
O polnoci 13. augusta 1961 vošli sovietske tanky do ulíc východného Berlína. Mobilizovaných bolo 40-tisíc východonemeckých vojakov na tajnú bleskovú operáciu. Cieľom bola izolácia západného Berlína. Mali sa postaviť Američanom v nebezpečnej hre na pokraji jadrového konfliktu. Betónové bariéry rozdelili obyčajné vozovky. Ostnaté drôty preťali ulice mesta a Berlínčania sa prizerali v úplnom šoku. Keď proti sebe stáli sovietske a americké tanky, Berlínčania prestali žiadať, aby bol múr zvalený – pochopili, že nemá cenu začínať vojnu proti múru. A tak prišli na rad najdobrodružnejšie a často aj tragické úteky za slobodou.

Letecké katastrofy: Osudná vrtuľa
ČT1, Utorok, 21:20
V lete roku 1995 vyrazil kapitán Ed Grannaway na rutinný let spoločnosti Atlantic Southeast z Atlanty do Gulfportu v Mississippi. Na palube vrtuľového lietadla bolo dvadsaťšesť cestujúcich. Po niekoľkých minútach letu sa ozvala rana a posádka aj šokovaní cestujúci zistili, že explodoval ľavý motor. Úlomky z neho vážne poškodili ľavé krídlo a stroj sa dal riadiť len s maximálnym úsilím obidvoch pilotov. Situáciu bolo treba riešiť núdzovým pristátím, počas ktorého došlo k požiaru. Zahynul kapitán a desať cestujúcich. Vyšetrovanie odhalilo, že haváriu spôsobila vrtuľa, ktorá praskla a zničila motor, a ten následne zničil krídlo.

Podmorské safari
Spektrum, Streda, 18:10
Objavte tajomstvo oceánov a urobte si lepšiu predstavu o neuveriteľnej rozmanitosti tamojšej fauny a flóry behom fantastickej podvodnej cesty okolo sveta, vedúcej z Havaja na Aljašku a z Austrálie do Červeného mora. Mnohé z tvorov, ktoré na tejto neuveriteľnej ceste stretnete, akoby boli symbolmi samotnej podstaty oceánov a morí: vznešené veľryby pri Azorských ostrovoch, hravé čierne delfíny, ale aj zúrivé biele žraloky alebo nemotorné tučniaky z valdézskeho polostrova. Všetky tieto a tisícky ďalších živočíšnych druhov robia z rozľahlého priestoru pod hladinou fantastický vesmír plný prekvapení a poučení.

Elena Diakonova Gala (1/2)
Dvojka, Štvrtok, 19:00
Filmový debut španielskej režisérky Silvie Muntovej, v ktorom sa zrozumiteľným a inteligentným spôsobom pokúsila poodhaliť tajomstvo Eleny Diakonovej. Táto záhadná žena, ktorú umelecký svet poznal pod menom Gala, bola múzou básnika Paula Eluarda a extravagantného výtvarníka Salvadora Dalího. Prostredníctvom množstva rozhovorov, návštev mnohých krajín a zaujímavých myšlienok zostavila filmárka portrét legendárnej  osudovej ženy bez toho, aby zničila mýtus, ktorý ju dodnes obostiera. Slovenská televízia dáva obe časti dokumentu v nepríliš atraktívnom čase – vo štvrtok a piatok zavčasu ráno.

Deviata – Výnimočný osud
Dvojka, Piatok, 12:00
V roku 1817 dostal Beethoven pozvanie od Londýnskej filharmonickej spoločnosti, aby napísal novú symfóniu – Deviatu. No rukopis bol hotový až o sedem rokov neskôr, v roku 1824. Na veľké sklamanie londýnskych sponzorov sa však premiéra nekonala v Londýne, ale vo Viedni. V čase premiéry svojej symfónie vo Viedni žil Beethoven v takej biede, že si nemohol dovoliť ani slušný oblek, ktorým by sa predviedol publiku v ten pamätihodný večer, keď urobil nesmrteľnou Schillerovu báseň Óda na radosť. Dal tomuto dielu celkom novú, revolučnú formu. Spojil dokopy elégiu, kantátu, taliansku operu, nemeckú operu, vojenskú fanfáru a rekviem: Beethoven vytvoril nový druh umenia.

Mikrokozmos
Dvojka, Sobota, 20:30
Umelecký dokument Mikrokozmos je výsledkom dlhoročnej práce biológov Clauda Nuridsanyho a Marie Pérenn, ktorí sa výrazne venujú popularizácii svojho odboru. Spoločne nakrútili ojedinelý film, ktorý ponúka pohľad do prostredia malých tvorov (väčšinou z ríše hmyzu), žijúcich na obyčajnej lúke francúzskeho vidieka. Jeho hlavnou zložkou sú fascinujúce zábery a zvuky z malého sveta, ktorý sa nachádza mimo obzor bežného ľudského vnímania. Film zachytáva „obdobie“ dvadsiatych štyroch hodín. Je ponorom do prostredia, kde vládnu úplne iné proporcie ako v našom svete. Týka sa to nielen priestoru, ale aj vnímania času.

Ladislav Chudík
Dvojka, Nedeľa, 14:05
Dokumentárny portrét herca Ladislava Chudíka je celoživotnou rekapituláciou života v divadelnom a filmovom umení. Sú to spomienky na detstvo v rodnom Hronci, mladosť na štúdiách v Kremnici a priebeh jeho profesionálnej hereckej kariéry. Dôležitá časť jeho rozprávania patrí exilovému pobytu vo Viedni, kde ho v r. 1968 prijali na angažmán do Burgtheatru. Je to pohľad nielen na životnú dráhu odžitú v umení, ale aj na zložitú dobu 20. storočia v stredoeurópskom priestore. Chudík ako bystrý pozorovateľ historických zlomov od Slovenského štátu cez ČSSR až po samostatnú republiku nám cez osobné svedectvá sprostredkúva okamihy, ktorými žila desiatky rokov celá spoločnosť.


.tip .týždňa
Prekliate karikatúry
ČT2, Utorok, 23:10
 Je Boh demokratický? Na túto otázku môžete hľadať odpoveď v dánskom dokumente. Ako už názov napovedá, filmári sa venujú afére, ktorú pred niekoľkými rokmi vyvolalo vytlačenie dvanástich karikatúr proroka Mohameda v dánskej a neskôr aj svetovej tlači. Atmosféra v krajine sa odvtedy nijako neupokojila, o čom svedčí aj fakt, že celkom nedávno sa mal jeden z karikaturistov stať obeťou plánovanej vraždy. Medzitým západný svet krútil hlavou nad odsúdením anglickej misijnej učiteľky, ktorá dovolila deťom pomenovať plyšovú hračku Mohamedovým menom a mnohými inými absurdne znejúcimi príbehmi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite