Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Pena okolo úst
Bolo to zrejme vzrušením zo stošesťdesiateho výročia vydania Komunistického manifestu a šesťdesiateho výročia „víťazného februára“, že sa premiér Robert Fico opäť poriadne odviazal. V utorok Úrad vlády odmietol kritiku zo strany Inštitútu pre verejné otázky (IVO), podľa ktorého činnosť súčasného kabinetu pripomína obdobie vlády Vladimíra Mečiara v rokoch 1994 – 1998. V tlačovom vyhlásení obvinil aj autorov publikácie Súhrnná správa o stave spoločnosti zo zaujatosti v prospech súčasnej opozície: „Predseda vlády Robert Fico považuje za absurdné, aby takzvaní analytici, o ktorých je všeobecne známe, že sú priaznivcami bývalej pravicovej vlády, vydávali svoje názory a úsudky za nezávislé a objektívne.“ Nasledujúci deň na tlačovej konferencii povedal, že sa mu nepáči obal Súhrnnej správy s valcom na prednej strane a diaľnicou na zadnej strane, ako ani tvrdenie, že vládna koalícia uplatňovala vlani tyraniu väčšiny. Pracovníkom IVO Grigorijovi Mesežnikovovi, Martinovi Bútorovi a Zore Bútorovej odkázal, že dobre vie, kto sú a vyhlásil, že si nemôžu len tak vydávať nejaké knižočky.
V ten istý deň spochybnil protesty občanov, ktorí odovzdali vláde petíciu proti skládke, ktorá má vyrásť 400 metrov od centra Pezinka. Občania popri obavách o zdravie upozorňujú napríklad aj na to, že prednostom krajského stavebného úradu, ktorý vydal územné rozhodnutie o skládke, je nominant Smeru Ján Man mladší – syn podnikateľa, ktorý do utorka žiadal povolenie na skládku a zároveň majiteľ pozemkov pod plánovanou skládkou. Fico slovne zaútočil aj na speváka Petra Cmoríka, ktorý vystupoval na protestnom zhromaždení v Pezinku: „Vláda sa zaoberala aj tým, ako je možné, že takýmto širokým spôsobom bola kauza skládky v Pezinku medializovaná. Vláda sa zaoberala aj tým, ako spontánne vznikali niektoré protestné zhromaždenia, ako sa zrazu len tak, z ničoho nič, zjavil spevák, ktorý si bežne účtuje stotisíc, dvestotisíc za vystúpenia.“ Premiér tiež naznačil, že za protestmi môže byť vydieranie a sľúbil, že čoskoro opíše, čo bolo za celou kauzou. Na to sa všetci tešíme a ďakujeme, že zatiaľ, lepšie ako Súhrnná správa, opísal najmä svoj stav.
Ktovie, možno sa po odkazoch na súdruhov Miloša Jakeša a Václava Kopeckého dočkáme od premiéra konečne aj odhalenia siete sionistov, titoistov a vatikánskych agentov. 
.tg

Nájomné
Robert „Jánošík“ Fico opäť akčne zasiahol – zastavil plánovanú postupnú dereguláciu nájomného, ktorá sa mala spustiť už tento rok. Stačilo, aby pár desiatok užívateľov bytov prišlo pred Úrad vlády. Majitelia domov, často reštituenti, tak budú naďalej nútení prenajímať byty za ceny, ktoré nepokryjú ani náklady na základné opravy. Opäť „sociálnosť“ za peniaze iných.
.rži

Lístky k lekárovi
Povinné odporúčacie lístky všeobecných lekárov, ktoré pacienti musia získať, ak chcú navštíviť špecialistu, sa zatiaľ rušiť nebudú – ministerstvo zdravotníctva na to vraj nevidí dôvod, aj keď údajne chystá isté výnimky, ktoré pacientom v istých prípadoch zjednodušia život. Namiesto poplatkov sa dnes „platí“ strateným časom v preplnených čakárňach.
.rži

Drogovo a vojna
Kosovo je podľa podpredsedu vlády Čaploviča Drogovo. „Veľmi dobre vieme, kadiaľ prúdia do Európy drogy, obchod s bielym mäsom a zbrane," vyhlásil Čaplovič. Podľa Jána Slotu môže vytvorenie „samozvaného“ štátu Kosovo viesť k tretej svetovej vojne. Minister zahraničia Kubiš však tvrdí: „Nezatvárame dvere ku Kosovu, aj keď máme iný názor.“ Kubiš pripomenul, že EÚ nechce izolované Kosovo. A  k EÚ patrí aj Slovensko.
.eč

Liška prezrel
Ak Mikuláš Dzurinda zostane predsedom SDKÚ, Juraj Liška sa vzdá funkcie podpredsedu. „Nemôžem predsa robiť podpredsedu pri takom štýle politiky, s ktorým ja nesúhlasím,“  vyhlásil. Dzurinda reagoval tvrdením, že sa Liška strápňuje. Do diskusie plodne zasiahol aj bývalý podpredseda KDH, SDKÚ a SF a súčasný predseda Misie 21 Ivan Šimko, ktorý povedal, že v SDKÚ je nervozita. Hm...
.tg

Taktika či lož?
Policajti priznali, že mali už z minulosti informácie o ľuďoch, ktorí strieľali začiatkom februára v Poluse. Išlo o Dagestancov a Čečenov. Obvinený Usman A., ktorý polícii unikol, bol už na Slovensku trestne stíhaný za prevádzačstvo. Zaujímavé je, že Usman má slovenské občianstvo, hoci sa u nás udeľuje výnimočne. Polícia pôvodne tvrdila, že nemá o podozrivých žiadne informácie, neskôr hovorila, že išlo o taktiku, vďaka ktorej získala dôležité informácie. Tak si vyberme.
.eč



ĽUBOMÍR JAHNÁTEK/ Minister hospodárstva je známy svojou prostorekosťou. Naposledy sa v prítomnosti ruského vicepremiéra Sergeja Naryškina nechal uniesť a vyhlásil, že vybudovanie protiraketovej obrany v Česku a Poľsku „nás automaticky ohrozí“. Rus s úsmevom prikyvoval.

MILAN HORT/ Hoci sa Hort kajá, ako vládze, za to, že mu tlmočníka v Taliansku i Švajčiarsku robil syn, dokonca vrátil aj jeho honorár, stále čelí podozreniu z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. SDKÚ sa to sype na hlavu...

ŠTEFAN HARABIN/ Plesová sezóna sa skončila a podtatranský „parketový tiger“ sa pustil do práce. Ministerstvo spravodlivosti navrhlo obmedziť príplatky sudcom Špeciálneho súdu, vraj preto, že príplatky diskriminujú kolegov z ostatných súdov. Ďalší dôvod na tanec. Tentoraz pre vlkov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite