Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

MÉDIÁ Koncesia pre každú domácnosť

.eva Čobejová .časopis .udalosti

„Zástrčkový“ zákon – tak si ľud pomenoval nové zákonné opatrenie, ktoré umožňuje prostredníctvom odberu elektriny identifikovať každú domácnosť, ktorá musí platiť koncesiu pre STV a SRo.

„Zástrčkový“ zákon – tak si ľud pomenoval nové zákonné opatrenie, ktoré umožňuje prostredníctvom odberu elektriny identifikovať každú domácnosť, ktorá musí platiť koncesiu pre STV a SRo.
Vďaka zákonu by približne 450-tisíc neplatičov malo od 1. apríla 2008 začať platiť za verejnú službu. Niečo sa tým vyrieši, niečo skomplikuje. STV a SRo obohatia svoje rozpočty a napríklad SRo už dnes môže povedať, že bude mať čím platiť vysielanie na stredných vlnách. Vyrieši sa tým aj istá nespravodlivosť, keď koncesia bola len dobrovoľným príspevkom tých, čo sú slušní či poslušní.
Nevyriešilo sa tým dlhodobé financovanie verejnoprávnych médií, lebo ich predstavitelia už dnes hovoria, že po dvoch-troch rokoch budú potrebovať nové zdroje. Nový zákon nezvyšuje poplatok (140 Sk spolu), ani nezohľadňuje infláciu. Takže hoci zákon zvýši počet povinne platiacich domácností, zlepší ich identifikáciu a neférovo zaťahuje do platenia aj všetky právnické osoby, peňazí nebude dosť. Pre vládnu koalíciu je to ťažká situácia: jednak aj mnoho jej voličov bude po apríli nadávať, že musia platiť za niečo, čo nepozerajú a nepočúvajú, a jednak problém financií pre STV a SRo vyriešila len dočasne. Zároveň nemôže zaručiť, že sa zvýši aj kvalita verejnej služby, ktorá je hlavne v prípade STV naozaj otázna. Ako sa koalícia bude správať v tejto situácii pri hľadaní nového riaditeľa STV? Trúfne si na niečo podobné, ako bol Hreha? Alebo ponúkne ešte niečo unikátnejšie?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite