Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bodkal Milana Lasicu

.milan Lasica .časopis .osobnosti

Február je môj mesiac. Vo februári som sa narodil. Vo februári sa odohrali aj februárové udalosti v štyridsiatom ôsmom. Neviem, aké bolo počasie, keď som sa narodil.

Február je môj mesiac. Vo februári som sa narodil. Vo februári sa odohrali aj februárové udalosti v štyridsiatom ôsmom. Neviem, aké bolo počasie, keď som sa narodil.
Ale dá sa predpokladať, že bola tuhá zima. V štyridsiatom ešte bývali vo Zvolene tuhé zimy, niekedy aj mínus dvadsať a dámy chodili v kapcoch a slovenských vyšívaných kožuchoch a namiesto rukavíc nosili mufy. Muf, to bola taká kožušinová oná, do ktorej si dámy v tuhých zimách zastrčili ruky. Vyzeralo to tak, ako keby mali ruky v putách, ale v putách, ktorých sa mohli kedykoľvek zbaviť. Stačilo vytiahnuť ruky z mufu a muf sa hompáľal na brušku dámy, zavesený na šnúrke, šnúrka okolo krku. Muži nosili baranice. Klobúky sa nosili od jari do jesene, áno aj cez leto, a v zime sa nosili baranice. Aj muži nosili baranie kožuchy, ale nie vyšívané, alebo ťažké zimníky.
A, pravdaže, dlhé pánske zimné spodky, zvané rytierky. Dámy nosili polodlhé teplé nohavičky, zvané bombarďáky. Vtedy ešte neexistovali pančucháče. Vtedy existovali len dlhé pančuchy so švíkom na zadnej strane, ktorý si museli dámy občas naprávať, lebo ak sa švík skrivil, nevyzeralo to dobre. Naopak, rovný švík vytváral dojem že rovná je aj noha v pančuche. Pančuchy siahali do polovice stehna a pridŕžal ich podväzkový pás. Podväzkový pás s dlhými pančuchami to bol jeden z najvýznamnejších objavov, ku ktorému ľudstvo dospelo. Nič krajšie a vzrušujúcejšie predtým ani potom už ľudstvo nevymyslelo. Je nepochopiteľné, že ženy sa dobrovoľne, v mene akejsi praktickosti, vzdali tohto výdobytku a vymenili ho za pančucháče, ktoré si naťahujú na nohavičky a vyťahujú často až niekde pod krk. Vraj aby im nebola zima. A čo takto chvíľočku vydržať prízemné mrazíky? A čo takto natiahnuť si exluzívne bombarďáčiky, ak je už naozaj zima na nevydržanie. Aby som nezabudol, namiesto podväzkového pásu používali menej zámožné ženičky tzv.štrumpandle, pruh gumy, ktorý držal pančuchu na stehne. Dámy nosili klobúčiky aj v zime, prípadne vkusné baraničky ? la Anna Karenina. Samozrejme, dámy nosili aj šperky. Myslím, že šperky sa nedelili na letné a zimné iba na drahé a lacnejšie. Hovorí sa, že ak žena dostane do daru drahý a krásny šperk, aj v zime sa cíti ako v lete. Je celá rozhorúčená. A netreba veľa, stačí briliantík za nejakých stopäťdesiattisíc. Takže takto nejako to bolo v časoch, keď som sa narodil a v nasledujúcich rokoch. Až kým neprišiel víťazný február. Nepamätám sa, či bola zima veľká, alebo mierna, ale skôr bola tuhá, lebo na Staromestskom námestí v Prahe Clementis požičal Gottwaldovi baranicu. Vtedy prišiel o baranicu. Neskôr aj o holý život. Dámy prestali nosiť šperky, niektoré dokonca prestali byť dámami. Muži odhodili klobúky a nasadili si šiltovky. Kravata sa stala logom triedneho nepriateľa. Po mufoch odvtedy ani chýru. Len brilianty ostali, iba zmenili majiteľky. Tak či onak, vydržalo to dosť dlho. Dlhšie vydržal len Fidel.   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite