Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najdôležitejšie boli reformy

.rži .časopis .týždeň v ekonomike

Aké sú príčiny vysokého rastu ekonomiky a

Aké sú príčiny vysokého rastu ekonomiky a kto z politikov na ňom má aké zásluhy podľa bývalého ministra financií, dnes poslanca za SDKÚ Ivana Mikloša?


Je tento rast ukážkou zotrvačnosti ekonomiky, alebo k nemu nejako prispela aj hospodárska politika súčasnej vlády?
Vláda Roberta Fica prispela len tým, že jej politika je oproti predvolebným sľubom menej deštruktívna, že neruší všetky reformy, ale len niektoré a že klame ľudí ohľadom budovania silného sociálneho štátu.
V čom to klamanie spočíva?
V tom, že namiesto vyššieho zdanenia a prerozdeľovania sa už aj tak nízka úroveň ešte znížila. To je síce samo osebe fajn, problém však je, že to znamená dlhodobú neudržateľnosť terajších pozitívnych výsledkov.

Nemrzí vás presvedčenie mnohých ľudí, že ekonomika dosahuje taký vysoký rast vďaka súčasnej vláde?
Tu hrá veľkú úlohu zotrvačnosť. O tom, aká je veľká, a teda že rast je dôsledkom reforiem Dzurindových vlád, najlepšie svedčí skutočnosť, že od nástupu Ficovej vlády sa jednoznačne zhoršuje podnikateľské prostredie a pritom zároveň v tom istom čase narastá dynamika ekonomického rastu. Nakoniec, že rast je dielom reforiem, priznala aj Ficova vláda, len on sám stále tvrdí opak.
Ktorá z vecí, ktoré ste presadili, sa podľa vás na dnešnom raste podieľajú najvýznamnejšou mierou?
Najväčší vplyv mali reformy ako také. Jednotlivo asi najmä daňová, reforma trhu práce a reforma verejných financií, ale najdôležitejší bol celkový efekt reforiem vrátane marketingového efektu, ktorý prispel k vysokému prílevu investícií.
Nie je to pre opozíciu tak trochu pasca – musíte kritizovať zlé rozhodnutia Ficovej vlády a zároveň nemôžete hovoriť, že sa nedarí, keďže ide o výsledky vášho úsilia a budúce problémy sú zdanlivo v nedohľadne?
Musíme to vysvetľovať a komunikovať. Ja tak práve činím.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite