Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nič sa nedeje?

.časopis .hudba

Napriek tomu, že týždeň čo týždeň dávame do pozornosti čitateľov niekoľko kultúrnych akcií, stáva sa, že niečo sa do nášho prehľadu nezmestí. Niekedy sa aj zmestí, ale už je neskoro – koncert je vypredaný, alebo potenciálny návštevník má už iný program: „Keby som to len bol vedel skôr!“

Napriek tomu, že týždeň čo týždeň dávame do pozornosti čitateľov niekoľko kultúrnych akcií, stáva sa, že niečo sa do nášho prehľadu nezmestí. Niekedy sa aj zmestí, ale už je neskoro – koncert je vypredaný, alebo potenciálny návštevník má už iný program: „Keby som to len bol vedel skôr!“


Dovolíme si preto našim cteným čitateľom niekoľko koncertov, ktoré (časovo) presahujú naše týždenné odporúčania, pripomenúť.
Začnime doma, teda v Bratislave. Kúsok od našej redakcie, na Obchodnej ulici číslo 2 (presne tam, kde voľakedy sídlil legendárny New Model Club) nenápadne vzniká nový klubový priestor. Volá sa Soniclab a cez víkendy sa tam hráva elektronická hudba. Od minulého štvrtka v tomto príjemnom klube začínajú pravidelné živé koncerty pod spoločnou značkou SONICLIVE. Každý štvrtok je niečo zaujímavé (najbližšie, 14. februára zahrá Karaoke Tundra a DJ Spinhandz), zvláštny bude 28. február, keď tu naživo uvedie svoj nový, prudko očakávaný album Ján Boleslav Kladivo a oslávi tak 7. narodeniny vydavateľstva Slnko Records.

Od 19. do 24. februára bude cestovať po Slovensku medzinárodná džezová kapela, vedená newyorským bubeníkom Nasheetom Waitsom a nemeckým saxofonistom Johannesom Endersom. Títo páni vystupovali a nahrávali s kadekým (Joshua Redman, Eddie Gomez, Geri Allen či Brad Mehldau). Teraz však budú – spolu s klaviristom Christianom Elsasserom a kontrabasistom Petrom Čudekom – hrať svoju vlastnú hudbu. Vystúpia v Žiline, Nitre, Bratislave, Martine a Lučenci.
Najbližším „veľkým“ koncertom v Bratislave bude 9. apríla Gogol Bordello. Vystúpia v bratislavskom Divadle Aréna, po skúsenosti s beznádejne vypredaným koncertom Bobana Markoviča si treba lístky čím skôr zabezpečiť. Rómsky punk s ukrajinskými koreňmi, príjemne usadený v New Yorku, explozívna, nepredvídateľná šou frontmana Eugena Hütza. Tí, ktorí ich zažili na Pohode, vedia presne, o čo ide.
Ďalší bratislavský koncert, na ktorý si treba obstarať lístky skôr, sa bude konať 26. apríla, keď  v Expo Arene (Incheba) vystúpi Morcheeba. Síce už niekoľko rokov bez usmievavej Skye, aj tak však stoja za vypočutie. Spievať bude tentokrát Manda, na koncerte sa má objaviť aj niekoľko zaujímavých hostí. Tí, čo majú radi Big Calm či Trogger Hippie,  sa však určite prídu pozrieť hlavne na bratov Paula a Rossa Godfreyovcov.
Nakoniec niekoľko čerešničiek z bohatej viedenskej torty. Ak v tejto chvíli nie ste majiteľom či majiteľkou lístka na koncerty Queens of the Stone Age (21. február, Gasometer), Neila Younga (22. február, Austria Center) alebo Cure (23. február, Gasometer) a veľmi ich chcete vidieť, musíte si z rakúskeho bankomatu vybrať o pár eur viac, prísť pred sálu trochu skôr a pocvičiť sa v orientálnom zjednávaní. Ak sa takému zážitku chcete vyhnúť, musíte začať plánovať. V tom prípade je najvyšší čas zaobstarať si lístky na sľubne vyzerajúci Maximum Black Festival (28. február, Arena), na ktorom vystúpia Deerhoof, Final Fantasy alebo Six Organs of Admitance. Dňa  3. marca v klube Fluc Wanne zahrá a zaspieva vynikajúca americká pesničkárka Nina Nastasia, 10. marca vystúpia vo WUKu Eels. Piateho apríla zahrajú vo Flexe výborní The Kills, 21. apríla na tom istom mieste zaspieva José González.
To sú naše hudobné tipy na najbližšie týždne. Niektoré vám ešte pripomenieme, ostatné si budete musieť ustrážiť sami. Keď vás niekto bude presviedčať, že tu u nás sa nič nedeje, vysvetlite mu, ako veľmi sa mýli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite