Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.udalosti .svet

.časopis .udalosti

Arcibiskup islamistom?Keď arcibiskup z

Arcibiskup islamistom?
Keď arcibiskup z Canterbury Rowan Williams v rozhovore pre BBC vyhlásil, že Veľká Británia sa určite nevyhne zavedeniu islamského práva šaríje, rozpútal debaty, v ktorých zaznievalo úplne všetko: od chvály až po otázku, či je tento arcibiskup islamistom.
Rowan Williams, duchovný vodca anglikánov na svete, tvrdí, že moslimovia by mali mať možnosť riešiť manželské spory a finančné záležitosti podľa šaríje, aby sa vyhli „rozvodovým súdom, ako im rozumieme my“. Po vlne kritiky zdôraznil, že nie je priaznivcom extrémnych trestov ani neľudského prístupu k ženám, aký sa so šaríjou spája v niektorých islamských štátoch. Zároveň povedal, že šaríja v Británii by nemala mať prednosť pred právami „občanov všeobecne“.
Pochybnosti však zostávajú. Arcibiskup, známy a rešpektovaný nielen v cirkevných kruhoch, má totiž kontroverzné postoje k viacerým témam. V 80. rokoch sa zúčastňoval na demonštráciách proti americkým základniam v Británii a vyjadroval podporu zväzkom osôb rovnakého pohlavia – hoci odvtedy vyjadrenia k týmto zväzkom aspoň na verejnosti mierni. Do titulkov médií sa dostal, keď ho za svojho prijali britskí druidi, a fotografia arcibiskupa v bielom druidskom rúchu podnietila nejednu výstrahu, že Williams sa zahráva s pohanstvom. Jeho politické postoje sú tiež zaujímavé. Arcibiskup napísal: „Každá transakcia v rozvinutých západných ekonomikách sa dá interpretovať ako akt agresie proti tým, ktorí sú v celosvetovom zápase ekonomickými porazenými.“ Odmieta nazývať útočníkov z 11. septembra slovom evil (zlí) a tvrdí, že teroristi „môžu mať vážne morálne ciele“. Treba dodať, že sú aj otázky, v ktorých arcibiskup vystupuje ortodoxnejšie – napríklad je pro-life. Tým zaujímavejšia je otázka, akou logikou sa riadi.
Ak sa opýtame, či je arcibiskup islamistom, jednoznačnej odpovede sa nedopátrame. V jeho názoroch sa však zlovestne mieša politicky korektná previnilosť „bieleho muža“ za stav sveta s čímsi, čo by sa pri nižšie postavenej osobe dalo označiť za naivný britský excentrizmus. Horšie je, že na rozdiel od bežných excentrikov sa arcibiskup z Canterbury teší značnému vplyvu. Pre nejedny uši boli aj jeho slová o šaríji hudbou ako z Mohamedovho raja – a tú hudbu neprehluší ani to, že sa proti nim hneď ozval sám premiér Gordon Brown.
.mg


Koniec šatiek
V Turecku sa po vyše dvadsiatich rokoch skončil zákaz nosenia islamských šatiek na univerzitách. Zmena ústavy, na ktorej základe bol zákaz zrušený, prešla v  parlamente pohodlnou väčšinou. Okrem poslancov vládnej strany ju podporila aj časť opozície. Tureckí sekularisti dlho považovali šatky za vyjadrenie politického postoja, ktorý je na školách neprípustný.
.jm


Condoleezza Rice
Ministerka zahraničia USA presviedča spojencov z NATO, aby vyslali ďalšie vojenské jednotky do Afganistanu. Súčasťou jej pôsobenia je aj jej nečakaná návšteva tejto krajiny. Ak NATO vojakov nepošle, tak podľa Riceovej hrozí, že boj s Talibanom stroskotá.

Donald Tusk

Poľský premiér Donald Tusk vycestoval do Moskvy. Diskutoval o stavbe nového plynovodu, ktorý chystajú Rusi a Nemci cez Baltské more a aj o základniach, ktoré chcú v Poľsku vybudovať Američania. Do Washingtonu ide Tusk až 10. marca. Nie je predsa pudlík.

Kyson Stowell

Symbolom nádeje pre Američanov postihnutých tornádami sa stal 11-mesačný chlapček, ktorého záchranári našli v troskách domu v Castalian Springs v Tennesee – živého a zázračne nezraneného. Má sa k svetu a dokazuje, že občas sa naozaj dejú zázraky.
Rýchlo do EÚ

Poistkou pred krízou v srbskej provincii Kosovo a jej rozšírením do susednej Bosny by mohol byť čo najskorší vstup krajiny do EÚ, mieni vysoký predstaviteľ OSN v Bosne a Hercegovine Miroslav Lajčák. Politická nestabilita v regióne je výsledkom očakávaného vyhlásenia nezávislosti Kosova a hrozieb lídrov bosnianskych Srbov, že by mohli tento príklad nasledovať.
.tb


Blázinec
Na uzavretom oddelení psychiatrie skončil ruský opozičný politik Roman Nikolajčik. Tohto 27-ročného člena strany Iné Rusko, ktorú vedie Garry Kasparov, zadržala polícia pre údajné podozrenie z vraždy a po vyhlásení za psychicky labilného ho zavreli do liečebne na neznámom mieste. Podobne dopadla minulý rok novinárka, ktorá kritizovala stav ruskej psychiatrie.
.tb


Tvrdšie podmienky
Španielski konzervatívci nasadili do predvolebného boja celkom nové zbrane. Podľa plánu, ktorý predstavil verejnosti opozičný líder Mariano Rajoy, budú musieť po prípadnom víťazstve konzervatívcov imigranti sľúbiť, že sa naučia po španielsky, že budú rešpektovať španielske zvyky a ak si nebudú môcť nájsť prácu, vrátia sa domov. Občianskoprávne organizácie jeho návrh považujú za jednoznačne rasistický a krutý.
.tg


Opäť Berlusconi?
Vláda Romana Prodiho určila termín predčasných volieb po tom, čo koncom januára musela odstúpiť, keďže v Senáte nezískala dôveru. Predčasné voľby sa uskutočnia v polovici apríla a podľa prieskumov má veľké šance na víťazstvo pravicový blok pod vedením dvojnásobného premiéra Silvia Berlusconiho. Ten by sa tak po dvoch rokoch vrátil do čela talianskej vlády.
.mh
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite