Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec bezstavovcov

.eva Čobejová .časopis .komentáre

Donieslo vaše dieťa domov minulý štvrtok zlé vysvedčenie? Nezúfajte, pre školákov idú lepšie časy – po reforme školstva, ktorá sa blíži priam raketovou rýchlosťou, môže mať vaše dieťa oveľa lepšie známky.

Donieslo vaše dieťa domov minulý štvrtok zlé vysvedčenie? Nezúfajte, pre školákov idú lepšie časy – po reforme školstva, ktorá sa blíži priam raketovou rýchlosťou, môže mať vaše dieťa oveľa lepšie známky.
Veď z osnov vraj vypadne veľa zbytočností, ktoré len zaťažovali a nijako nerozvíjali hlavy našich detí. Podľa prvých správ v médiách už napríklad vieme, že žiaci sa nebudú musieť po reforme učiť vnútornú stavbu rastlín a oveľa menej sa dozvedia aj o anatómii bezstavovcov.
Celá diskusia o reforme školstva sa teraz točí najmä okolo toho, čo sa z učebných osnov vyhodí. Škrtanie nadbytočného učiva sa má skončiť už 15. februára, čo je v tejto mierne prispatej krajinke naozaj udivujúce tempo. Ale asi aj preto začína mať redukcia učiva trochu bizarnú podobu. Pripomína trh.
Vám uberieme zopár hodín matematiky, no dobre, keď tak veľmi protestujete, tak vám jej vezmeme trochu menej. Vy zasa uberte dačo zo svetových dejín, veď koho zaujímajú nejakí Vizigóti  či Ostrogóti, šupnite tam čosi regionálne s vlasteneckým podtextom. A určite nezabudnite na starých Slovákov a kráľa Svätopluka! Rozhodne majte menej tých prírodných vied, prosím, veď sú tu cudzie jazyky a telocvik... A ešte je tu krásna pripomienka od našich priateľov z Matice slovenskej: Ako to, že sa naši žiaci učia tak málo o Jozefovi Cígerovi Hronskom či Jozefovi Tidovi Gašparovi, a tlačia si do hlavy tak veľa zbytočností o nejakých Američanoch. Škrtnite teda viac o tom opilcovi Hemingwayovi, vyhoďte aj toho obscénneho Bukowského a flákača Kerouaca.
Samozrejme, fabulujeme. Rokovanie komisií je neverejné. Ministerstvo sa dokonca sprvu bránilo zverejniť aj mená členov komisií. Zo zákulisia prenikla iba dôveryhodná informácia, že odborníci aj učitelia zväčša súhlasia s tým, že deti sa učia priveľa zbytočností, ale keď už dôjde na lámanie chleba v konkrétnej predmetovej komisii, hop – učiva neubudne, ale naopak, občas pribudne...
Diskusia je chaotická aj preto, že minister Mikolaj položil kompetentným nôž na krk – nový školský zákon bude platiť od 1. septembra 2008. A bude platiť pre každého prváka či piataka na základnej škole, aj pre každého nového stredoškoláka. To je naozaj monumentálna zmena hodná veľkého reformátora. Ibaže z toho vlasteneckého zápalu, z toho budovateľského tempa, ale najmä z duchovného zázemia pána ministra vzrastajú isté, no, povedzme to mierne – obavy.
Bude to naozaj tá reforma, po ktorej už roky voláme? Čo myslíte?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite