Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeden semester stačil

.časopis .šport

Strávili sme spolu takmer dve hodiny. Za ten čas stihol prijať gratulácie od mnohých, ktorí náhodne prechádzali okolo. Je historicky prvým slovenským trénerom, ktorého zverenec vyhral grandslamový titul. Marián Vajda.

Strávili sme spolu takmer dve hodiny. Za ten čas stihol prijať gratulácie od mnohých, ktorí náhodne prechádzali okolo. Je historicky prvým slovenským trénerom, ktorého zverenec vyhral grandslamový titul. Marián Vajda.


.čo musí človek urobiť, aby bol trénerom grandslamového víťaza? Kde ste sa to naučili?
Na začiatku som to vlastne ani nechcel robiť. Mal som tridsať a nebyť zranenia, mohol som ešte sám hrať. Bol som sklamaný, s profesionálnou kariérou som sa lúčil ťažko. O tri mesiace ma oslovili, či by som nechcel trénovať vtedy sedemnásťročného Dominika Hrbatého. Trvalo mi mesiac, kým som sa rozhodol. Trénerstvo som neštudoval, spoliehal som sa len sám na seba a na svoje hráčske skúsenosti.

.s Hrbatým sa vám podaril neskutočný skok. V 1999 ste ho doviedli až do semifinále Roland Garros. Dominik sa zo štvrtej svetovej stovky dostal medzi najlepších 20 hráčov sveta. To bol raketový nástup trénerskej kariéry...
Je neuveriteľné, čo sa nám podarilo. Začiatky boli ťažké, domov som chodil ako z bane, strašne ma to vyčerpávalo. Bol som netrpezlivý, Domino mal sedemnásť a ja som ho chcel naučiť všetko naraz. Ale postupne som si vypracoval vlastný systém. Veľa som si písal, vymyslel si množstvo herných cvičení. Som tvrdohlavý, nepozerám, ako trénujú iní, robím všetko po svojom.

.ale vy ste predsa začali študovať telesnú výchovu...
Bolo to za hlbokej totality a len veľmi krátko. Dekan ma raz stretol na chodbe, pýtal sa ma, či už mám skončený prvý semester. Mal som len jednu skúšku a on mi povedal, že sa mám rozhodnúť – škola alebo tenis. Vtedy som už bol v prvej svetovej stovke. Povedal som: dobre,  pán dekan, ďakujem za pomoc. V momente som odniesol index na študijné a vypýtal si výstupnú pečiatku.

.do akej miery svoju trénerskú koncepciu prispôsobujete jednotlivým hráčom?
Pre každého je iná, každý je iný typ. Nikdy sa nebojím pomenovať slabiny a pracovať na nich. Ale zároveň musíte zdokonaľovať aj silné stránky. Každý hráč by mal byť komplexný. Tak, ako Federer. A nie ako Roddick, ktorý má iba servis a forhend. To už dnes nestačí. Tenis pokročil, musíte mať celodvorcovú hru. Dnes sa trénuje oveľa agresívnejšie, urýchľuje sa prechod na sieť. Kedysi som s Dominom hrával oveľa viac výmen.


.trénovali ste Dominika Hrbatého, Karola Kučeru a teraz Novaka Djokoviča. Ako sa dajú porovnať?
Dominik nebol až taký veľký talent, ale bol disciplinovaný a veľký pracant. Karol bol veľký taktik, stratég, fantastický technik, ale nebol až taký usilovný ako Domino. Novak v sebe spája oboch, ale má ešte rezervy, prechod na sieť, voleje. Ale vie aj drieť, je technicky založený, má dobrú hlavu. Je to prototyp úspešného hráča. Veľký profesionál. Myslí na tisíc vecí, ktoré musí urobiť, ak sa chce zlepšiť, a naozaj ich robí.

.byť trénerom zrejme neznamená iba si odpracovať tých pár hodín denne s hráčom na kurte...
Som v práci od rána do večera. Musím dopredu všetko plánovať, sledovať počasie a tomu prispôsobovať program, zabezpečovať tréningy, zohnať sparing, viesť taktickú prípravu, dbať na stravu, pitný režim. Doobeda som na kurte asi dve hodiny, poobede riešime špeciálne technické veci, kondíciu. Tréner je s hráčom vlastne stále.

.aký tím ľudí má okolo seba Novak Djokovič?
V tom najužšom sme traja. Kondičný tréner, fyzioterapeut a ja. Do toho širšieho patrí aj PR manažér a manažér. Spoločne plánujeme Novakov program na mesiac-dva dopredu. Tréning je priorita, jemu sa podriaďuje všetko ostatné. Minulý rok bol veľmi náročný, samé tlačovky a promoakcie, ja som len prevracal oči, ale on to všetko zvládol. Benito Perez Barbadillo, ktorý mu zabazpečuje PR, to urobil umne, dostal ho do povedomia. Novak je veľmi vrúcny, šarmantný a komunikatívny, sponzori si ho obľúbili. Ale stálo ho to veľa síl.

.máte právo obmedziť jeho PR aktivity?
Áno a už som veľakrát povedal – dosť. Zo začiatku boli medzi PR a mnou trenice, ale už sa to upokojilo, našli sme spoločnú reč. Tento rok sme sa zamerali na to, aby toho bolo čo najmenej, aby sa mohol Novak koncentrovať na Australian Open.

.zdá sa, že váš srbský zverenec má okolo seba medzinárodný tím...
O PR sa stará Španiel, fyzioterapeut je Srb a kondičný tréner je z Izraela. Vychádza to aj z manažérskej skupiny, ktorá je tiež z Izraela.

.ako sa srbský hráč dostane k izraelským manažérom?
Jeden z nich je bývalý tenista. Predtým úspešne manažovali aj Marata Safina. Novaka si vyhliadli, keď mal 15 – 16 rokov, chvíľu ho pozorovali a potom ponúkli jeho rodičom zmluvu.

.ako ste sa do tímu dostali vy?
Pred vyše rokom a pol hľadali pre Novaka trénera. Zavolali môjmu kamarátovi Braňovi Stankovičovi, oslovili ho a on odporučil mňa, lebo vedel, že som práve voľný. Priznám sa, Djokoviča som nepoznal. Pár dní som rozmýšľal, a potom som sa naňho išiel pozrieť do Paríža na Roland Garros. Zapáčil sa mi, a tak sme sa skúšobne dohodli na päť týždňov. Odvtedy sme spolu.

.u Djokoviča je veľmi silný vplyv rodiny, aj jeho dvaja mladší bratia hrávajú tenis. Nezasahujú vám rodičia do tréningu?
Nie, ale Novak na otca veľmi dá. Vždy ho viedol k tomu, že bude svetová jednotka. Trochu americký spôsob výchovy. Stále ho podporujú a v začiatkoch ho aj sponzorovali. Otec má dôležité slovo pri výbere trénera, ale najdôležitejší je, samozrejme, Novak.

.práve po májovom parížskom grandslame sa po dvoch rokoch spolupráce rozhodne, či sa dohodnete na predĺžení zmluvy. Budete srbskú hviezdu trénovať aj ďalej?
Stať sa môže všeličo. Ale zatiaľ sa nám darí, máme úspechy. Záleží však na oboch stranách. I ja sám som pod obrovským tlakom. Ak naša spolupráca nebude spĺňať očakávania, ukončím ju.

.deväť až desať mesiacov v roku ste na cestách. Ako to znáša vaša rodina?
Zatiaľ dobre. Manželka má v Bratislave svoju prácu, deti školu a tréningy. Bez podpory v rodine by som túto prácu nemohol robiť. Napríklad, počas prvých štyroch mesiacov minulého roka som bol doma desať dní. Staršej dcére sa darí, v rebríčku je okolo 500. miesta. Mrzí ma, že po tenisovej stránke dievčatám nemôžem viac pomôcť. Ale momentálne prežívam sen, ktorý sa už viac v živote nemusí opakovať. Čas mi ubieha strašne rýchlo, cítim sa ako v rýchlovlaku.

.sú aj tréneri, ktorí so svojimi zverencami necestujú na všetky turnaje...
Nemyslím si, že je to správne. Keď sa tréner venuje hráčovi naplno, dosahuje lepšie výsledky. Ale fakt je, že minulý rok Novak odohral veľa turnajov. Bolo to dôležité vzhľadom na rebríček. V tejto sezóne si to už môžeme dovoliť zredukovať.

.čím to je, že niektorí tenisti trénera potrebujú menej, iní viac? Napríklad Roger Federer už dlho jazdí na turnaje bez kouča...
Je zvláštne, že Roger sa tak dlho drží na vrchole bez trénera. Možno, ak sa mu prestane dariť, začne sa po nejakom intenzívnejšie rozhliadať. Ale Novak je v inej situácii. Má iba 20 rokov a v tom veku je veľmi dôležité, aby ho niekto viedol. Keď sa ustáli, bude dobre poznať súperov a ovládať taktiku, bude trénera potrebovať menej. Na druhej strane si myslím, že pre hráča je vždy prospešné, keď pozná aj iný uhol pohľadu. Navyše, tréner na seba berie značnú časť tlaku aj organizačných povinností, na ktoré by inak hráč musel myslieť sám.

.hovorili ste s Federerom po tom, ako ho Novak vyradil v semifinále Australian Open?
Žiaľ, nestihol som. Ale keď vošiel do šatne, vraj tam nastalo hrobové ticho. S nikým nehovoril.

.djokovič zarobil na víťazstve v Melbourne takmer 1,4 milióna austrálskych dolárov. Trénovať tretieho hráča sveta je zrejme aj finančne zaujímavé...
Nežijem zle, ale nezarobil som milión dolárov, ako by si niekto mohol myslieť. Zarobím toľko, aby som slušne vyžil. Fakt je, že tréneri, ktorí sa starajú o menej úspešných hráčov, pripravujú niekedy aj dvoch-troch aby sa uživili. Ja som to, našťastie, nikdy nemusel robiť.

.ako je to s inými trénermi na veľkých turnajoch? Komunikujete spolu?
Málo. Väčšinou sme hermeticky uzatvorení vo vlastnom tíme. Ak sa bavíme, tak nie o hráčoch, ale o iných, voľnejších témach. Inak, zaujímavé je, že my ako hráči sme spolu často na turnajoch chodili na večere, boli sme kamaráti. Teraz sa to nerobí. Na večeru idete s tímom, nanajvýš so svojím krajanom.

.kým s mužmi sa vám trénersky darí, so ženami vám to príliš nevyšlo. S fedcupovým tímom ste v roku 2005 spadli až do euro-africkej zóny...
Neviem, s mužmi mám otvorenejší vzťah, so ženami som nevedel správne komunikovať. Neúčasť Daniely Hantuchovej aj prehry som bral príliš osobne. Ale predtým som s dievčatami pracoval v Národnom tenisovom centre a nemal som najmenší problém. Nevedel som si však zvyknúť na atmosféru vo fedcupovom tíme, frustrovalo ma, že som nemohol presvedčiť Danielu, aby hrala.

.keby ste mali možnosť trénovať ženu, zobrali by ste to?
Momentálne si to neviem predstaviť, ale nikto nevie, čo bude v budúcnosti.

.sú tréneri, ktorí s jedným hráčom pracujú dlhodobo, napríklad svetovú jednotku Justine Heninovú pripravuje Carlos Rodríguez od jej štrnástich rokov. Je to však skôr výnimka. Aká je podľa vás životnosť trénera pri špičkovom hráčovi?
Dominika Hrbatého som trénoval päť a pol roka. Potom už potreboval zmenu. Aj ja som mal vtedy pocit, že už mu nemám čo dať. Zdalo sa mi, že už nie je čo zlepšovať. Rovnako je to aj s Novakom. Neviem, či naša spolupráca bude preňho aj naďalej taká prospešná ako doteraz. Budem sa snažiť zo všetkých síl, ale keď to nepôjde, rozlúčime sa.

MARIÁNVAJDA. Narodil sa 24. marca 1965 v Považskej Bystrici. Pochádza zo športovo založenej rodiny, brat Peter je bývalý fedcupový kapitán, Jozef známy herec a sestra lekárka. Vo svetovom rebríčku bol najvyššie na 34. mieste v roku 1987. Vyhral dva turnaje – v Prahe 1987 a Ženeve 1988. Trénoval Dominika Hrbatého, Karola Kučeru a v súčasnosti tretieho hráča sveta, Srba Novaka Djokoviča, ktorý v januári získal svoj premiérový grandslamový titul na Australian Open v Melbourne. Viedol daviscupový aj fedcupový tím. Je ženatý, má dve dcéry – Nikolu (19) a Natáliu (12).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite