Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti Doma

.časopis .týždeň doma

Treba ďalšie reformyBude drahšie – už to nie je len názor ľudí, obávajúcich sa následkov prijatia eura, ale aj Európskej komisie, ktorá minulý týždeň varovala Slovensko pred zrýchlením inflácie.

Treba ďalšie reformy
Bude drahšie – už to nie je len názor ľudí, obávajúcich sa následkov prijatia eura, ale aj Európskej komisie, ktorá minulý týždeň varovala Slovensko pred zrýchlením inflácie. „Napriek tomu, že sa inflácia vlani významne spomalila, očakávame, že ju znovu zrýchli rast cien potravín a energií, silný hospodársky rast, napínanie pracovného trhu a doznievajúci efekt posilňovania koruny v rokoch 2006 a 2007,“ tvrdí správa Komisie, hodnotiaca takzvaný konvergenčný program Slovenska. Aby sa oslabil tlak na rast cien, Komisia slovenskú vládu vyzvala na uskutočnenie ďalších štrukturálnych reforiem a prísnejšiu rozpočtovú politiku.
Doterajšie znižovanie deficitu verejných financií považuje hodnotiaca správa za nedostatočné, hoci Ficova vláda sa domnieva, že „šetrí“ dostatočne. Faktom je, že deficit, vyjadrený podielom na HDP, klesá len vďaka rekordnému rastu HDP – keď sa rast ekonomiky spomalí, vláda by musela začať reálne škrtať a tu je obava, že práve táto vláda by toho nebola schopná, úplne namieste. Rýchly rast ekonomiky by vláda mala využiť na rýchlejšie zníženie deficitu pod jedno percento HDP, tvrdí aj eurokomisár pre menové záležitosti Joaquín Almunia.
Obavy vyvoláva nielen pomalé klesanie deficitu v časoch historicky najvyššieho ekonomického rastu, ale aj niektoré plány do budúcnosti. „Potenciálne existujú určité riziká vo výdavkoch, ktoré sa vzťahujú k projektom, na ktorých sa má podieľať súkromný sektor. Napríklad v prípade výstavby diaľnic,“ tvrdí správa. Rizík je však podľa Komisie viac – konštatuje napríklad nedostatok informácií o úmysle slovenskej vlády znížiť rozpočtový deficit až na 0,8 percenta HDP v roku 2010.
Celkovo označuje Európska komisia slovenské verejné financie za „stredne rizikové“. Predsedovi vlády by nemala ujsť informácia, že v porovnaní s ostatnými členskými štátmi vývoj vo verejných financiách až tak neohrozuje starnutie populácie, a to najmä vďaka penzijnej reforme, ktorá je pre súčasnú vládu taká nepochopiteľná.
Minister financií Ján Počiatek na správu reagoval tvrdením, že deficit verejných financií klesá rýchlejšie ako sa plánovalo a podľa guvernéra NBS Ivana Šramka správa Európskej komisie len „poukazuje na riziká, o ktorých sa dostatočne vie a proti ktorým treba prijímať opatrenia, aby sa neprejavili naplno“.
.rži

Mediálne rady
Žiadne prekvapenie pri voľbe členov Rady STV a Rady Slovenského rozhlasu sa nekonalo. Vládna koalícia dosadila najmä ľudí, ktorých názory pozná a ktorí budú presadzovať jej videnie sveta. Takže v Rozhlasovej rade bude Vladimír Valovič, Eva Jaššová, Ondrej Patarák, Peter Jezný a Michal Dzurjanin. V televíznej rade bude Richard Herrgott, Lukáš Machala, Marián Tkáč, Anna Miklovičová, Marián Gábor.
.eč

Interrupcie po starom.
Predseda HZDS Vladimír Mečiar navrhol na začiatku schôdze NR SR vyradenie návrhu novely zákona o interrupciách. Novela, pod ktorú sa podpísala aj jeho stranícka kolegyňa Ľudmila Mušková, sprísňovala podmienky, pri ktorých môže dôjsť k umelému prerušeniu tehotenstva. Za vyradenie okrem poslancov koalície hlasovali aj traja poslanci SMK. Mušková nehlasovala.
.jm

Kristus v Prešove
Prešovský primátor Pavol Hagyari dostal nápad: v meste chce vybudovať 33-metrovú železobetónovú sochu Krista. Hagyari hovorí, že ide o súkromnú iniciatívu, ktorá sa bude financovať zo súkromných zdrojov a bude stáť na súkromných pozemkoch. Sochu vraj bude vidno zo všetkých svetových strán. Projekt podporujú cirkvi, časť odborníkov i obyvateľov a zrejme aj betonárska loby.
.tg

Sex za peniaze
Za prvorodené dieťa, narodené po 1. februári, dostanú rodičia od štátu 25-tisíc korún, čiže o 10-tisíc viac ako do konca januára. Iste, táto suma nie je na zahodenie (i keď respondenti v anketách hovoria, že je to málo!), vyvoláva však obavu, či politici opäť raz neprepadli predstave, že sa dá každá, i tá najintímnejšia situácia vyriešiť hlasovaním a pumpovaním peňazí.
.tg

Krst navždy
Súd zamietol žalobu Michala Holovača z Košíc. Ten žiadal anulovanie krstu a úradné potvrdenie, že nie je členom cirkvi. Holovač bol ako malé dieťa v roku 1956 pokrstený, prirodzene, bez jeho súhlasu. Holovač tvrdí, že preto si teraz nemôže uplatniť svoje ústavné právo byť bez vyznania. Zástupcovia obidvoch cirkvi, s ktorými prišiel Holovač do kontaktu (Pravoslávna a Gréckokatolícka cirkev), úspešne argumentovali tým, že ho nenútia veriť v Boha ani mu neukladajú žiadne povinnosti.
.eč, SITA



Miklós Duray
Súd rozhodol, že Miklós Duray musí zaplatiť milión korún SNS. Dôvodom je, že ju označil za fašistickú stranu. Voči verdiktu protestovali Vladimír Palko, František Mikloško, Daniel Lipšic, Pavol Minárik a Rudolf Bauer. Súd podľa nich odsúdil Duraya za to, že vyslovil svoj politický názor.

Milan Hodža
Prvý Slovák v kresle predsedu československej vlády zostáva pre mnohých ešte stále neznámou postavou. Mnohí historici pritom Milana Hodžu považujú za najschopnejšieho a najrozhľadenejšieho politika v Prvej Československej republike. Minulý týždeň uplynulo 130 rokov od jeho narodenia.

Jaroslav Baška
Po odchádzajúcom Františkovi Kašickom sa stal novým ministrom obrany Jaroslav Baška. Na ministerstve pôsobil od roku 2006 vo funkcii štátneho tajomníka. Patril k disciplinovaným a nevyčnievajúcim poslancom Smeru. Má 32 rokov a vraj je schopný manažér.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite