Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

INTERNET A hudba je voľná

.mariana Šarpatakyová .časopis .ostatné

Na začiatku bol „len“ dobrý nápad a vízia troch nadšencov hudby – Felixa Millera, Martina Stiksela a Richarda Jonesa. Pred šiestimi rokmi sa v Londýne rozhodli založiť spoločnosť s názvom Last.fm.

Na začiatku bol „len“ dobrý nápad a vízia troch nadšencov hudby – Felixa Millera, Martina Stiksela a Richarda Jonesa. Pred šiestimi rokmi sa v Londýne rozhodli založiť spoločnosť s názvom Last.fm.
Idea sa vydarila a rovnomenná internetová stránka dnes dosahuje viac ako 20-miliónovú mesačnú návštevnosť. Lákadlom pre vyznávačov akejkoľvek kapely či speváka je nielen šanca vypočuť si skladby online, ale aj možnosť posvietiť si na vlastný vkus. Voľne stiahnuteľný program od Last.fm totiž priebežne spracúva údaje z hudobného prehrávača v počítači a vytvára z nich rebríček toho najpočúvanejšieho.
Obrovská databáza okrem iného ponúka aj alternatívy príbuzné poslucháčskemu vkusu. Ako píšu tvorcovia: „Nikdy nebolo také jednoduché zdieľať svoje chute a zároveň objavovať novú muziku.“ Neboli by to však správni fanatici, keby nešli ďalej. Spoločnosť ohlásila koncom januára ďalšiu pozitívnu novinku – prináša najväčšiu legálnu zbierku hudby dostupnú na internete. Štyri svetové nahrávacie spoločnosti (EMI, Sony BMG, Universal a Warner), ako aj ďalšia skupina nezávislých firiem a hudobníkov na voľnej nohe odobrili zámery servera poskytovať hudbu bezplatne a skoro bez obmedzení. Financie na honorár za každé prehratie skladby majiteľ plánuje získať najmä z reklamných tržieb. „Dnes meníme ekonomický systém hudby. K dispozícii sú milióny skladieb, ku ktorým každodenne pribúdajú ďalšie a my budeme tvrdo pracovať, kým sa nedostanú ku každému z vás,“ smelo dodáva Richard Jones.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite