Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kúriť knihami?

.elena Akácsová .časopis .komentáre

Dostala som výzvu od Kaliho Bagalu, ktorý minulý rok dramaticky oznámil ukončenie činnosti vydavateľstva LCA, že jeho zimný výpredaj kníh s

Dostala som výzvu od Kaliho Bagalu, ktorý minulý rok dramaticky oznámil ukončenie činnosti vydavateľstva LCA, že jeho zimný výpredaj kníh s 50-percentnou zľavou nazvanou Kúrte knihami, sa čoskoro končí. A pod tým zoznam najpredávanejších autorov v akcii: Satinský, Vadas, Tále, Mitana, Janovic, Klimáček, Pišťanek, Pankovčín, Sloboda a Krowiak.

Pripadalo mi to dosť drsné, už keď akciu zverejnil pred Vianocami, ale ocenila som to ako vtipný marketingový trik, ktorý v tom množstve ponúk zaujme. Lenže teraz prišla ponuka už bez absurdných kalorických výpočtov, ktorá kniha má akú výhrevnú hodnotu, a tak celý ten nápad stratil šarm. Predpokladám, že žiaden zo žijúcich autorov nenájde dosť síl, aby tú akciu Kalimu vytkol, veď je to fakt dobrý človek, všetci sú s ním viac priatelia ako obchodní partneri, všetci dôverne poznajú jeho ideály, pohnútky vydávať knihy, jeho rodinu i zdravotné problémy. Aj ja mám Kaliho rada ako kamaráta, vždy som ochotne spolupracovala na propagácii jeho akcií a knižiek, ale toto už je na mňa príliš.

Najprv nás v interview všetkých obvinil z toho, že dostatočne nečítame knihy a ak vôbec čítame, tak len brak a nie skutočné umenie – múzickú literatúru, ktorú vydával na Slovensku len on. Všetci sme teda zodpovední za ekonomický neúspech jeho vydavateľského sna. Všetkých slovenských vydavateľov a predajcov kníh obvinil z toho, že sú to len sprostí obchodníci, ktorým na rozdiel od neho dostatočne neleží na srdci záchrana slovenskej literatúry. Odsúdil ich, že používajú obyčajné obchodnícke praktiky na tak vzácny tovar ako knihy. A zrazu sa sám neštíti najlepších slovenských autorov ponúkať ako partiový tovar?
Robiť umenie, tvoriť ho aj podporovať, je ťažká a záslužná práca a Kali Bagala ju dlhé roky rád a dobrovoľne robil. Nie je jediný, robia to u nás mnohí v rôznych umeleckých sférach a rôznymi viac či menej úspešnými spôsobmi. Ale nikdy by nemali hazardovať s menami umelcov, ktorí im kedysi v dobrej viere zverili svoje diela na vydanie -- a nie ako palivo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite