Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri otázky Petrovi Placákovi

.jk .časopis .história

Ľudia v

Ľudia v Čechách a na Slovensku podľa neho rýchlo zabúdajú a Fico je smiešny. Spoločnosť by podľa neho mohol kultivovať kráľ.
Komunisti sú v českom parlamente, posledný generál ŠtB je rešpektovaný slovenský občan. Aký máte z toho pocit?
Ľudia sú nepoučiteľní a strašne rýchlo zabúdajú. Generála Lorenca množstvo ľudí považovalo len za nejakého pomocníka, pričom ešte nebol najhorší. Podľa mňa presne na takýchto ľuďoch minulý režim stál a stál by ďalej, keby vo východnej Európe nedošlo k takému vývoju, k akému došlo. To, že sú komunisti v českom parlamente, má obrovský dopad na charakter celej spoločnosti. Keďže tu úplne legálne pôsobí strana, ktorá sa hlási k zločinnej minulosti vrátane vrážd, ktoré sa diali v päťdesiatych rokoch, tie vraždy sa stávajú súčasťou našej skutočnosti.

Slovenský premiér, sám bývalý aktívny člen komunistickej strany, prirovnal to, ako o jeho vláde píšu slovenské médiá, k tomu, ako o Charte 77 písali komunistickí novinári. Čo vy na to?
Je to, samozrejme, smiešne. O Ficovi je známe, že to je populista, však podobných máme aj v Čechách. Nemá zmysel rozčuľovať sa nad tým. Sú to „plky“, ktoré sa neopierajú o žiadny obsah. Nad tým môže človek iba pokrčiť plecia a zasmiať sa.

České deti vyjadrili ešte za komunizmu túžbu po monarchii. Aj dnes považujete monarchiu v Čechách za správnu vec?
Stále si myslím, že by mohla pozdvihnúť úroveň politickej kultúrnosti. Už len preto, lebo kráľ nie je volený nejakými politickými klanmi a záujmovými skupinami. Môže sa venovať tomu, čo je jeho najvlastnejšou úlohou, totiž reprezentovať a kultivovať spoločnosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite