Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti .doma

.časopis .udalosti

Čelom vzad! Pochodom...Z

Čelom vzad! Pochodom...
Z vlády sa porúčal druhý minister. Tentoraz údajne dobrovoľne. Minister obrany František Kašický odôvodnil svoje rozhodnutie podať demisiu tým, že síce necíti subjektívnu zodpovednosť za chybu úradníkov, ale objektívne je zodpovedný za vývoj rezortu. Úradníci pochybili tým, že sa podpísali pod tendre na upratovacie práce a odpratávanie snehu za takmer štyri miliardy korún, ktoré boli vypísané v rozpore so schválenými pravidlami.
Krok ministra Kašického vyznieva na prvý pohľad sympaticky. Úradníci pochybili a minister vyvodil politickú zodpovednosť. A to dokonca v situácii, keď po jeho hlave nijako dramaticky nevolali médiá ani opozícia. Tak to predsa má byť. Ak sa však pozrieme na Kašického výroky z obdobia krátko pred demisiou, je zrejmé, že jeho cesta k uvedomeniu si politickej zodpovednosti bola dosť kľukatá. „Tento rezort nežije iba tendrami, pretože prebiehajú stovky ďalších súťaží, kde žiadne pochybenia neboli. Proste tu, v danej chvíli, nejaký funkcionár pochybil,“ obhajoval sa minister len deň pred kajúcnou tlačovou konferenciou. Z týchto jeho slov je jasné, že inšpirátorom Kašického rozhodovania bolo pravdepodobne niečo úplne iné, ako potreba urobiť zadosť politickej kultúre.
Otázkou je, čo inšpirátor a premiér v jednej osobe sleduje. Ako to už býva v takýchto situáciách, špekulácií sa vynorilo hneď niekoľko. Istý vysoký funkcionár HZDS pod rúškom anonymity médiám tvrdil, že na Kašického odchode má zásluhu Vladimír Mečiar, ktorý oň požiadal predsedu Smeru. Ďalšou hypotézou je úvaha, že premiér už takto pripravuje ministerské miestečko pre Roberta Kaliňáka, ktorého na vnútre stíha jeden problém za druhým. Možno však Robert Fico len chce zabiť dve muchy jednou ranou. Oslabiť jeden z vnútrostraníckych klanov a zároveň vyslať verejnosti signál o čestnom, nepodplatiteľnom a v boji proti korupcii neohrozenom premiérovi. Verejnosť pravdepodobne opäť uverí. Hoci keby to premiér s politickou kultúrou myslel naozaj vážne, prvý na rade by jednoznačne musel byť už spomínaný minister vnútra. Na to však ešte Robert Fico nenazbieral dosť odvahy. Okrem iného asi aj preto, že v súvislosti s vyvodzovaním politickej zodpovednosti by sa ako účastník povestnej tlačovky o Hedvige Malinovej musel zamyslieť aj sám nad sebou.  
.jm

Šramko o kurze
Guvernér NBS Ivan Šramko agentúre Reuters povedal, že sa budeme usilovať, aby konečný výmenny kurz koruny na euro odrážal silu ekonomiky. Koruna výrazne posilnila –  trhy to interpretovali ako náznak, že by sa koruna mohla vymieňať pri silnejšom kurze ako je dnešná centrálna parita 35,44 koruny za euro. V neistých časoch sú slová možno ešte mocnejšie ako inokedy.
.rži

Matica forever
Ministerstvo školstva tají mená členov predmetových komisií na Štátnom pedagogickom ústave, hovorkyňa ministerstva len pre SME potvrdila, že v komisii pre slovenčinu, dejepis a vlastivedu pribudli zástupcovia Matice Slovenskej. Táto dnes aj vinou svojho vedenia, postojov a financovania vskutku obskúrna inštitúcia zažíva renesanciu. Darmo, keď sú kamaráti vo vláde...
.rži

Proti koncesiám
Občianska iniciatíva vedená Richardom Sulíkom iniciovala petíciu za zrušenie koncesionárskych poplatkov. Ak vyzbierajú 350-tisíc podpisov, môže byť o veci referendum. Poplatky za verejnoprávne médiá sú podľa organizátorov prežitkom a vzhľadom na rovnakú výšku pre každého koncesionára sú „nespravodlivé, nesolidárne a nesociálne“. Cieľom petície nie je zrušenie verejnoprávnych médií.
.eč

Otec a matka
„Väčšina občanov je integrálnou súčasťou cirkví. Bol by som veľmi rád, že ak veriacemu človeku je cirkev matkou, nech je štát všetkým občanom otcom,“ vyhlásil premiér Robert Fico na novoročnom stretnutí so zástupcami cirkví a náboženských spoločností. Je to pekná, priam cézaropapistická,  predstava. Má len jednu chybičku: už starí Rimania predsa vedeli, že otec je vždy neistý.
.tg

Streľba na „Hedvigu“
Policajt, ktorý natáčal video, na ktorom muži v tričku s nápisom Polícia strieľali na terč a vykrikovali naň „Hedviga,“ bol prepustený z Policajného zboru. Išlo síce o súkromnú akciu, ale policajný viceprezident povedal, že už len účasť ne tejto akcii bola v rozpore s policajnou prísahou. Exminister vnútra a poslanec za KDH Vladimír Palko vyhlásil, že dotyčný policajt nepochopil, „že beztrestne dnes môže na Hedvigu strieľať len minister vnútra.“
.tg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite