Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

5x o čokoláde - Účinky

.peter Szolcsányi .časopis .veda

Čokoláda je nielen lahodná a chutná, ale má aj

Čokoláda je nielen lahodná a chutná, ale má aj  významné fyziologické účinky. A v prípade, že ide o jej horkú verziu s vysokým obsahom kakaa (60 percent), väčšina z nich má navyše pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Už dlho je známy mierny kardioprotektívny efekt kvalitnej čokolády prostredníctvom znižovania hladiny „zlého“ LDL cholesterolu
a úpravou hypertenzie. Predpokladá sa, že vďaka pôsobeniu prítomných antioxidantov sa zvyšuje syntéza oxidu dusnatého a následne jeho koncentrácia v tkanivách, čo sa prejaví práve poklesom krvného tlaku. Navyše dochádza aj k zníženiu „lepivosti“ krvných doštičiek, čím sa krv stáva „tekutejšou“ a ľahšie prúdi artériami. S trochou zveličenia by sa teda dalo povedať, že čokoláda je vlastne takou chutnejšiou verziou acylpyrínu – samozrejme, v zmysle ich antikoagulačného efektu. Nedávne výskumy naznačujú, že horká čokoláda by dokonca mohla efektívne potláčať suchý dráždivý kašeľ. Teobromín, hlavný alkaloid kakaa, je totiž zhruba o tretinu účinnejším antitusikom ako kodeín, najpoužívanejší preparát na tento účel. Navyše čokoláda pomáha zvlhčovať podráždené hrdlo a zmierňuje nepríjemný pocit škriabania v krku.

Jedna ľudová múdrosť hovorí, že na hnačku je treba horkú čokoládu. A predstavte si, ono to často naozaj funguje – a dôvodom sú „kakaové“ flavonoidy. Počas zažívacích ťažkostí totiž zabraňujú nadmernému vzniku tekutín a ich uvoľneniu do tráviaceho traktu, čo sa za bežných okolností prejavuje pomerne „rýchlou“ stolicou. A jedna ľudová hlúposť, naopak, zase tvrdí, že čokoláda spôsobuje alebo zhoršuje akné. Možno tak biela alebo mliečna,  pretože akné najčastejšie zapríčiňuje práve pridané mlieko. Poctivá horká čokoláda aknóznej pleti, naopak, skôr pomáha, je totiž „nafutrovaná“ polyfenolickými fytozlúčeninami, ktoré významne zlepšujú stav pokožky. Aj tým, že zabezpečujú jej účinnú fotochemickú ochranu pred škodlivým ÚV-žiarením, napomáhajú potrebnú hydratáciu a podporujú dermálny krvný obeh. Z pravej čokolády sa asi naozaj opeknieva.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite