Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

„Zubor, to je muflón,“ presvedčivo povedala pani profesorka na gymnáziu a

„Zubor, to je muflón,“ presvedčivo povedala pani profesorka na gymnáziu a týmto rozkošným omylom vstúpila do malých dejín našej rodiny. Mnohí si myslia, že niečo je v skutočnosti niečo iné ako je, radi o tom presviedčajú ostatných, dokonca ich niekedy k tomu nútia.
To platí aj pri názoroch o ľuďoch, kde však existuje jedna významná výnimka – sami o sebe vieme takmer všetko. A to je kameň úrazu – sami seba oklameme ťažšie, i keď sa to dá. Predstavte si, že ste považovaný za supermana. Viete všetko. Ste najspravodlivejší. Ste najlepšie riešenie. Tvárite sa, že vám záleží na ostatných a oni vás za to milujú, ste najpopulárnejší, najdôveryhodnejší, najobľúbenejší, vediete vo všetkých prieskumoch verejnej mienky. Ste najúspešnejší a blahobyt obyvateľstva len vďaka vám rastie. Ľudia na vás pozerajú s obdivom, vždy vám tlieskajú, aj keď poviete hlúposť, ktorú keby povedal maturant, tak nezmaturuje.
Ľud vám verí natoľko, že radšej zmení, čo treba, len aby ste mali vždy pravdu. Máte všetko, čo len môžete mať. Svet je jednoducho váš, môžete byť najspokojnejší jedinec široko-ďaleko. A vtedy nastáva zaujímavý jav, ktorý v dejinách často viedol k tragédii. Nestačí vám to. Prekáža vám každý, kto má iný názor, iný strih vlasov, rozpráva iným jazykom. Oponentov by ste najradšej videli vo väzení. Pohŕdate ľuďmi, neveríte ich schopnosti rozhodovať o sebe, neveríte ani ich schopnosti čítať, písať a myslieť. Tých, ktorí chcú niečo robiť bez vášho dozoru, chcete regulovať, rozhodovať, čo sa smie a kto to smie, buzerovať ich a sťažovať im prácu až nadoraz. Terorizujete mladé dievča, vylievate si na jej bezbrannosti svoju agresivitu a ešte to vydávate za spravodlivosť – to všetko len zo samoľúbosti. Veľa premýšľam nad tým, prečo je to tak. Je tam niečo, čo by to mohlo vysvetliť – ako jediný na svete dokonale poznáte sám seba. Tvárite sa ako muflón, aj keď ste zubor. Mnohí budú tvrdiť, že zubor, to je muflón, veď aj vy to tvrdíte – ale vy najlepšie zo všetkých viete, že je to lož. Preto sa bojíte sám seba, hlavne však o seba. Neveríte, že niekto koná inak ako vy, pretože podľa seba posudzujete celý svet. Ak preto niekto povie, že zubor je zubor, muflón je muflón a bobor je naozaj bobor, je to váš nepriateľ. A s tými treba zatočiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite