Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Podozriví z vraždy Daniela TupéhoMinister vnútra Robert Kaliňák minulý týždeň zvolal špeciálnu tlačovku a vystúpil na nej so zaujímavou správou – polícia konečne vypátrala vrahov študenta Daniela Tupého, ktorého v novembri 2005 zavraždili na Tyršovom nábreží v Bratislave.

Podozriví z vraždy Daniela Tupého
Minister vnútra Robert Kaliňák minulý týždeň zvolal špeciálnu tlačovku a vystúpil na nej so zaujímavou správou – polícia konečne vypátrala vrahov študenta Daniela Tupého, ktorého v novembri 2005 zavraždili na Tyršovom nábreží v Bratislave. Polícia vo vyšetrovaní dlho tápala, vedela od očitých svedkov, že útočníci boli maskovaní a zrejme to boli prívrženci extrémistických hnutí. Po minuloročnej výmene vyšetrovacieho tímu je tu teda výsledok – traja podozriví, ktorých sa okresný súd po preskúmaní dôkazov rozhodol vyšetrovať ďalej už vo väzbe (štvrtý podozrivý spáchal pred časom samovraždu). Podľa predbežných informácií ide o ľudí blízkych bratislavskému podsvetiu (mal by ísť o skupinu známu ako piťovci).
Ak aj súdy potvrdia, že polícia vypátrala tých pravých a že absurdná vražda mladého študenta neostane napokon bez trestu, bude to pre Slovensko mimoriadne pozitívna správa. Neobjasnená vražda tohto typu je traumatizujúca nielen pre rodinu Daniela Tupého, ale pre všetkých slušných ľudí žijúcich v tejto krajine. Zatiaľ je však predčasné tvrdiť, že vrahovia neujdú trestu. Polícia musí presvedčiť sudcov, že má naozaj nespochybniteľné dôkazy. Advokáti obvinených už teraz hovoria o tom, že dôkazy sú nedostatočné, že vyšetrovateľ sa odvoláva len na mená niekoľkých svedkov a dva znalecké posudky, ktoré boli dávno známe. V prípade svedčil aj utajený svedok, otázna je vždy dôveryhodnosť takejto výpovede. Dôkazná situácia, ako povedal TASR advokát obvinených Filo, nie je až taká silná, ako sa zdá. Mierne rozpaky vzbudzuje aj otázka, prečo by sa ľudia z podsvetia zaoberali mlátením a bezdôvodným vraždením dlhovlasých študentov. K opatrnosti nabáda skúsenosť s podobným triumfálnym oznámením konca vyšetrovania prípadu Hedvigy Malinovej. Aj vtedy sa zdalo, že polícia odviedla stopercentnú prácu a minister ide na verejnosť s nespochybniteľnými závermi vyšetrovania. Nepriateľom je v tomto prípade aj čas, lebo čím dlhšie sa vec vyšetruje, tým menšia pravdepodobnosť je, že sa nájde skutočný vrah. Napriek všetkým dôvodom na opatrnosť je tu však aj nádej, že sa vražda predsa len podarí objasniť. A budeme sledovať súdny proces, ktorý musí dokázať, či polícia naozaj konečne našla Danielových vrahov. Bodaj by.
.eč

Kto po Hrehovi?
O post generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie prejavilo záujem 27 ľudí. Mená kandidátov sa verejnosť dozvie 5. marca, no Rada STV by mohla voliť nového šéfa už v novom zložení. Na konci mesiaca totiž nastúpia novozvolení piati členovia rady. Podľa informácií Hospodárskych novín sa Smeru a SNS najviac pozdáva Štefan Nižňanský, bývalý moderátor Televíznych novín spred roka 1989.
.tg

Pilier a médiá
Premiér mal tlačovku. Povedal, že analýza ministerstva práce o 2. pilieri potvrdila jeho staršie tvrdenia. Takisto požiadal Pravdu a SME a TA3, „aby sa prestali správať ako prostitútky, ktoré sú schopné v mene peňazí za reklamu napísať čokoľvek, len aby chránili dôchodkové správcovské spoločnosti.“ Situáciu upokojil Dušan Jarjabek, ktorý povedal, že on by výraz „prostitútka“ nepoužil.
.tg

Tresty za Sendreia
Krajský súd v Banskej Bystrici rozhodol, že za smrť Karola Sendreia môžu policajti, ktorí ho mučili na policajnej stanici. Sendrei zomrel pripútaný k radiátoru, podľa súdneho znalca zomrel po desiatich až dvanástich hodinách násilia. Mal poškodené takmer všetky vnútorné orgány, a zlomené takmer všetky rebrá. Hlavní vinníci dostali osem a pol roka. Všetci odsúdení sa odvolali.
.tg

Väzenie za článok?
Šéfredaktorku týždenníka Žurnál Noru Sliškovú a redaktorku Patríciu Ďuriškovú stíha polícia za publikovanie informácií, ktoré upozorňovali na únik utajovaných dokumentov z vojenskej kontrarozviedky. Za prečin im hrozí až ročné väzenie. Ústavný právnik Radoslav Procházka povedal, že prípadné uloženie trestnej sankcie by bolo neprimeraným zásahom do práva verejnosti na informácie.
.tg .sita

Stále silnejšia koruna
Premiérovo slovo niečo váži. Hneď po tom, ako Robert Fico počas svojej návštevy Luxemburska vyhlásil, že nízku infláciu si udržíme aj po prijatí eura, začal sa kurz koruny rapídne posilňovať. Slová ministra financií Jána Počiatka, ktorý nevylúčil ďalšiu zmenu centrálnej parity (pásmo, v ktorom sa môže kurz koruny voči euru pohybovať), ju už len dohnali k ďalším rekordom. V piatok stálo euro 32,44 Sk a dolár 21,35 Sk. V tejto krajine je radosť žiť!
.tg



Grigorij Mesežnikov/ Prezident Inštitútu pre verejné otázky bol za bieleho dňa napadnutý v centre Bratislavy. Mladý muž doňho strkal a vykrikoval protižidovské heslá. Potom prekvapujúco čakal na políciu. Mesežnikova sa viacero svedkov pri útoku zastalo.

Daniel Lipšic/ Podpredseda KDH prišiel s vlastnou iniciatívou na vznik tieňovej vlády, ktorú by vytvorili odborníci z opozičných strán i nezávislé osobnosti. Jeho nápad takmer okamžite odmietli SDKÚ i SMK. Lipšicova politická budúcnosť je teraz dosť nejasná.

Marián Hossa/ V Montreale už jeho meno skandovali fanúšikovia, no manažéri sa nakoniec dohodli ináč a útočník Atlanty sa stal hráčom Pittsburgu. Začal nešťastne: počas 13. striedania si zranil koleno a týždeň si nezahrá. „Patrí to k našej práci,“ sucho skonštatoval po zápase.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite