Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudba Recenzie

.časopis .hudba

THE PYRAMIDS
THE PYRAMIDS
DOMINO/WEGART

Ak by ste chceli rozvláčne znejúcu romantiku alebo jemnú elektroniku, po tejto platni určite nesiahajte. The Pyramids je dvojčlenný britský projekt Sama Windetta (spev, gitara) a Marka Clevelanda (bicie). Páni ním odbočili od domácej garážovej zostavy Archie Bronson Outfit, aby v podobnom, no ešte špinavšom štýle nahrali tento rovnomenný album. Desať piesní sa na platni ocitlo za jeden týždeň využijúc lo-fi techniku kdesi v improvizovanom štúdiu, čo ešte viac umocnilo surovosť výsledného zvuku. Hunch Your Body, Love Somebody alebo A White Disc Of Sun majú v sebe tú skutočnú atmosféru, čo núti rozmýšľať nad čarom dobrých pesničiek. Lebo sú naschvál nahraté s nevycibreným zvukom a vy viete, že práve to je ono! Guitar Star je pomalý inštrumentálny úlet do iného vesmíru a Empty Yourself veselo znejúce len poldruhaminútové alt country.

.matej Lauko


SHERYL CROW
DETOURS
UNIVERSAL

Aj keď Sheryl rada spievala o tom, aké dobré je užívať si slnko a zábavu, tieto jej priania s reálnym životom dosť kontrastovali. O to väčšiu hodnotu má fakt, že ani po všetkých peripetiách pesničky z jej šiesteho albumu neupadli do zádumčivej atmosféry. Hudobne aj zvukovo tu cítiť vplyvy, ktoré načerpala v 70. a 90. rokoch, teda počas detstva a v období Tuesday Night Music Club. Súčasný repertoár obsahuje viacero chytľavých pesničiek. Ich refrény bude môcť Sheryl počas koncertov určite prenechať publiku. Nechýbajú ani introvertnejšie kúsky, z ktorých, ako napokon z väčšiny vecí na platni, cítiť, že Sheryl sa na svet nepozerá iba cez svoje ego, ale vníma ho ako ohrozené miesto, no plné ľudí s potenciálom dávať aj vďačne prijímať. Opätovné stretnutie s priateľom, spoluautorom a producentom Billom Bottrellom prinieslo svoje ovocie.
 
.martin Chrobák


MATÚŠ JAKABČIC CZ/SK BIG BAND FEATURING HARRY SOKAL
ORF

Aktivity gitaristu, skladateľa a aranžéra Matúša Jakabčica siahajú popri manažovaní úspešného koncertného cyklu v Divadle Aréna aj k prevádzkovaniu vlastného džezového orchestra, ktorého „federatívnosť“ je okrem iného dôsledkom nemožnosti obsadenia výlučne domácimi hudobníkmi. Tým, čo nestihli pódiovú show zoskupenia, ktorého líder naplno využíva bohatstvo a variabilitu nástrojového obsadenia, ponúka rakúsky rozhlas koncertný záznam s unikátnym sólistom – saxofonistom Harry Sokalom. Okrem dvojice evergreenov „prerozprávaných“ výsostne súčasným „jazzykom“ predkladá Jakabčic vlastné nápady (napríklad mingusovské finesy v podobe prestupujúceho párneho a nepárneho metra skladby Modal 2). Táto rakúsko-česko-slovenská konštelácia muzikantského talentu a kompozično-aranžérskej erudície je rozhodne vyrovnaná a životaschopná.

.peter Motyčka


JAN ZEHRFELD’S PANZERBALLETT
STARKE STÜCKE
ACT MUSIC/DIVYD

Čerstvý tridsiatnik Jan Zehrfeld pochodil školy od Grazu po Helsinki a vypracoval sa v Nemecku na vyhľadávaného džezového gitaristu. V skupine Panzerballett sa však prihlásil aj k drsnému posolstvu švédskych Messugah. Vytvoril tak džezovo-metalový hybrid so silným indie-džezovým vyžarovaním, ktorý sa neštíti zabrúsiť ani do deathmetalových extrémov. Spojiť džezovú slobodu s výrazovou ohraničenosťou a klišéovitosťou metalovej estetiky si určite žiada nielen odvahu, ale aj špeciálne schopnosti. Ani jedno Zehrfeldovi nechýba. Ukazuje to na spracovaniach notoricky známych „silných kusov“ hardrocku či fusion (Smoke On The Water, Birdland, Thunderstruck, Pink Panther...), kde to síce občas dýcha aranžérskymi stereotypmi, no efektnými a so zaručeným prvoplánovým účinkom. Avšak udržať vyváženosť žánrových komponentov nebolo vždy jednoduché.

.augustín Rebro

FERMATA
LIVE V KLUBE ZA ZRKADLOM
ETNA PRODUCTION (DVD)

Keď DVD, tak reprezentatívne. Legenda slovenského art či džez rocku si na nakrútenie živého záznamu vybrala bratislavský Klub za zrkadlom a urobila dobre. Komorné prostredie a priestranná scéna umožňujú vyniknúť hudobníkom. Časté koncertovanie sa podpísalo pod zohratosť aktuálnej zostavy Griglákovcov, počas samotného vystúpenia sa navyše skupina proti kiksom poistila opakovaním vybratých skladieb, takže finálnej podobe nosiča po hudobnej stránke ťažko čokoľvek vytknúť. Na svoje si však prídu hlavne fanúšikovia porevolučnej tvorby Fermaty. Vizuálna stránka Live v Klube za zrkadlom trpí na detaily – meno sponzora sa dalo umiestniť vkusnejšie než za skupinu, o dynamiku statického vystúpenia sa stará hlavne strih. Hlavnou devízou nahrávky je tak skvelý zvuk – len zamrzí, že CD, ktoré vyšlo paralelne, obsahuje o tri skladby menej.

.juraj Olejník


HERBIE HANCOCK
THE ESSENTIAL
SONY BMG (2CD)

„A čo takto normálne hráva ten Herbie Hancock?“ spýtal sa ma kamarát, ktorý sa džezu bojí ako čert kríža, ale zaujalo ho Hancockovo nedávne vystúpenie na Grammy Awards. „Pusti si toto a uvidíš,“ vyhol som sa vysvetľovaniu a strčil som mu do ruky kompiláciu z celkom vydarenej série The Essential, ktorá na ploche dvoch CD poskytuje „najpanoramatickejšiu miniretrospetívu“. Je tu teda napríklad akustický Hancock zo 60. rokov v úžasne komunikatívnych skladbách ako Watermelon Man alebo Cantaloupe Island, ktoré vôbec nezostarli (a dodnes po nich radi siahnu trebárs tvorcovia reklám), ale i elektrický a elektronický Hancock, ktorý sa nebojí objavovať zvukové možnosti všakovakých syntezátorov, vokodéru alebo hoci gramofónu (hiphopom šmrcnutý hit Rockit, ktorý v hlbokých 80. rokoch frčal na MTV). Počúvanie aj pre tých, čo sa džezu boja ako čert kríža.

.vladislav Gális
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite