Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kniha Jaromír 99: Bomber

.juraj Malíček .časopis .literatúra

Komiks o futbalistovi, ktorý prišiel do Sudet prekonať svoje vnútorné besy? Grafický román o krajine s ranami nezahojenými ani za päťdesiat rokov? Duchárske historky o meste mŕtvych na dne jazera?

Komiks o futbalistovi, ktorý prišiel do Sudet prekonať svoje vnútorné besy? Grafický román o krajine s ranami nezahojenými ani za päťdesiat rokov? Duchárske historky o meste mŕtvych na dne jazera?
Áno, a ak to znie bizarne, je to celkom v poriadku. Lebo autorský komiks je práve o tom. O komponovaní iných príbehov, inak a s inou poetikou. Komiksový libretista a výtvarník tvoriaci pod pseudonymom Jaromír 99, autor emočne veľmi silnej a len tak obyčajne, prozaicky krásnej komiksovej trilógie o Aloisovy Nebelovi skúša vo svojom aktuálnom diele Bomber spájať nielen obrazy so slovami a rytmom, ale prekračuje rámec čítaného, respektíve videného textu aj smerom von, k hudbe.
Bomber je totiž jeden z mála komiksových románov, možno jediný, ktorý disponuje vlastným soundtrackom. Vedno s nim funguje ako kompaktný celok s originálnou výrazovou silou. Funguje však Bomber aj vo svojej oklieštenej podobe, len ako komiks? Áno, funguje. Je prostredníkom výrazne lyrizovaného komorného príbehu o futbalistovi, v ktorom by to, čo sa deje, nehralo žiadnu úlohu bez toho, ako to vyzerá, a predovšetkým aké emócie to nesie. Bomber je tak troška dada, absurdný až groteskný psychedelický sen, ilustrovaný priamočiarou, figuratívnou čiernobielou kresbou. Informovaní po ňom siahnu automaticky – v Čechách a na Slovensku nemáme veľa zásadnejších komiksových tvorcov. A neinformovaní? Ťažko povedať, avšak otvorený a predovšetkým hľadajúci čitateľ/ divák nájde v Bomberovi všetko to, kvôli čomu je komiks v súčasnosti hádam jediný naozaj progresívny umelecký druh.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite