Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rossija vperiod

.moskva .časopis .téma

Noc je mokrá. Už hodiny padá z kovového moskovského neba studená sprcha. Sneh. Dážď. Sneh. Masa však kypí. Rozohrieva ju spevácky zbor novou hymnou. Rossija vperiod – Rusko vpred!!!

Noc je mokrá. Už hodiny padá z kovového moskovského neba studená sprcha. Sneh. Dážď. Sneh. Masa však kypí. Rozohrieva ju spevácky zbor novou hymnou. Rossija vperiod – Rusko vpred!!!


A potom prichádza scéna, akú Červené námestie ešte nevidelo – prichádzajú dvaja športovo oblečení muži bez čiapok. Vykročili vedno spod brány Spaskej veže. Nebijú chýrne hodiny, ale zo scény znie známa už zľudovená pieseň skupiny Ljube. Kombat. Skratka  komandira bataliona. A komandiri kráčajú hneď dvaja. Mladší je v džínsoch a športovej koženej bunde. Putin a Medvedev.

.za zvukov rocku
Zatiaľ je pod kremeľským múrom veselo, spevavo. Rockový koncert po prvý raz víta prezidenta a jeho nástupcu, ruština na to nemá termín. Moskva hovorí po americky – prezident elect.
Scéna mi nemizne z očí. Nie pre chlad. Nie pre dokonalú organizáciu, dokonalú mediálnu prezentáciu v nepochybne pôsobivej scéne.
Rockový koncert pod kremeľským múrom, pod kremeľskými vežami a deviatimi kopulami chrámu Vasilija Blaženého. A dvaja prezidenti. Pred štyrmi rokmi to vyzeralo úplne inak.
Na druhej strane Červeného námestia horela rozložitá budova Manéže. Taká veľká, že pod jej strechou za cára robili nástupy slávnostných jednotiek s nasadenými bajonetmi na dlhých ruských vintovkách. Za Stalina tam, v historickej budove, boli kremeľské garáže. Za Chruščova výstavná sieň, ktorá vošla do dejín škandálom, keď súdruh generálny tajomník vynadal výtvarníkom, že maľujú oslím chvostom a vyhodil ich odtiaľ aj s obrazmi. No a za demokracie tu robili festival medu, lebo šéf desaťmiliónovej Moskvy je vášnivý včelár, kým jeho manželka iba skromná, nenápadná prvá ruská miliardárka.
Manéž horela presne v deň prezidentských volieb, keď sa Vladimír Putin stal po druhý raz prezidentom Ruskej federácie. Obrovský požiar Manéže, na ktorú sa priamo hľadí z Kremľa, šľahal hodiny a plamene prevyšovali nad Kremeľ, osvetlili volebnú noc tak, že ich bolo vidno aj z opačnej strany rozsiahleho kremeľského komplexu.
Mnohí vyšli vtedy na Vorobjove  hory a pozerali na scénu ako z románu Leva Tolstého Vojna a mier, v ktorom horela Moskva. Čo??? Azda do Moskvy prišiel Napoleon, ozvala sa vtedy do ticha mladá žena a vtom sa zháčila, manžel ju zahriakol. Lebo to všetci pochopili ako otázku o tom, aký bude ruský deň po tej volebnej noci.
V terajšej volebnej noci nie je nič ponechané na náhodu. Naorganizované mladé publikum si ten požiar azda nemôže pamätať a v atmosfére koncertu a nadšených výkrikov Putin, Putin, v nadšenom vítaní Medvedeva to napokon nikomu nezíde na um. Réžia je dokonalá vo všetkom, do noci žiaria pod kremeľským múrom rady žltých kadibúdok. Zvyčajne bývajú modré, teraz sú žlté, aby boli zďaleka viditeľné. Réžia je dokonalá. 


.bude lepšie
Medvedev, to je ono, koho iného, veď je jasne najlepší, za Putina sme získali stabilitu, treba v tom pokračovať, odpovedá mi mladý muž s dievčinou pod pazuchou. Je to typická odpoveď mladých. Počula som ju mnohokrát. Je nám lepšie. Veríme, že sa to ešte zlepší.
Na Vasilievský vŕšok, kde sa to všetko odohrávalo, som šla od známej, ktorá vládnu moc nemôže ani cítiť a, samozrejme, ani voliť. Ale s pomermi je tiež spokojná, jej deti zarábali tritisíc dolárov pred rokom, keď som ju videla naposledy, a teraz zarábajú 10-tisíc dolárov. Mladý muž, ktorý sa vyvliekol z armády, hovorí nahlas, priam kričí, aby mu slová nezobral vietor: v armáde sa nedalo, vyštudoval som právo, je mi dobre, musíme sa tvrdo vyrovnať s tou nečestnosťou, korupciou, to chce aj Medvedev. Viete, bude to iné až vtedy, keď ľudia budú zasa nespokojní, lebo je s čím byť nespokojný, je toho mnoho – a potom pritlačia. Rusi sú takí. Reagujem otázkou, či súhlasí, že sa začala nová studená vojna. No, to je iné, vieme, že nechcú našu zem, ale naše nerastné suroviny, bohatstvá, to je jediný záujem Západu, o to mu ide. Všetci súhlasne kývnu hlavou. Ale veselie pokračuje, je v tej chvíli dôležitejšie.

.vsjo rešeno
Všetci sa veselo smejú, ochotne,  bez zábran vyslovujú chválu i kritiku pomerov.
A takmer každý z nich zdôrazňuje: vsjo rešeno, znajete vsjo rešeno. Všetko je rozhodnuté.
A kto rozhodol? Kto je to ten či tí, čo všetko rozhodli? Smiech je odpoveďou, veď nie ste naivka! Vsjo rešeno, to ma sprevádzalo po celej Moskve.
Réžia je dokonalá. Technická organizácia volieb tiež. Každú hodinu sa chrlia nové a nové údaje hneď v dvoch tlačových strediskách. Pätnásť pozorovateľov – poslancov zo štátov Rady Európy – môže prejsť pri veľkej snahe nanajvýš okolo sto, stopäťdesiat, možno stoosemdesiat volebných miestností. Aj to iba v Moskve, Petrohrade a Jaroslavli, kam sa vybrali. Čo je to oproti 96 tisícom? Ako chcú naozaj vydať svedectvo o ruských voľbách?
 
.keď technika klape
Predaj lacnejších zemiakov, mrkvy, granátových jabĺk, mnoho ovocia, zeleniny, cestovín, potravín, sladkostí a čokolád, to je stará a dlhá sovietska tradícia. Vo volebnej miestnosti 94 som to videla azda po piaty či šiesty raz. Jednoducho nejdete voliť zbytočne, aspoň si niečo kúpite. Nie je to zrejme nedovolená metóda, pred ktorou varoval predseda Ústrednej volebnej komisie. Do konca dlhej volebnej noci si budem klásť otázku, ako jeden kandidát, čo sa zrazu zjavil na scéne, mohol získať v priebehu niekoľkých týždňov dva milióny podpisov, platných podpisov a nehlasovala za neho ani polovica z nich. Druhému, ktorý mal za sebou zjednotenú opozíciu a aj opozičný program, sa zozbierať podpisy nepodarilo... Technicky tu všetko klape, komisia hneď našla mnoho neplatných podpisov, ktoré opozičníka Kasjanova vyradili z boja. A tým aj z televíznych diskusií kandidátov, čert s tým, že sa konali okolo polnoci.
Technická úroveň volieb je na veľmi dobrej úrovni. Veď funguje aj spojenie cez sputnik, volebný systém je obrnený proti hackerom. Nad hlasovaním sa bdie. Aj nad voličmi. Tými, čo boli či sú narkomani, voľakedy sedeli a sú prepustení, nad tými, čo boli alebo sú chronickí alkoholici či pijani bdie polícia, so všetkými „sa urobili pohovory a iné opatrenia“. Nad voľbami bdie polícia s milým úsmevom, napokon prejsť cez kordóny a dať si za 5 rubľov horúci bujón je spása. Dobrá organizácia, povedala by som, vsjo rešeno.
Kúsok za rohom od Kremľa, na Divadelnom námestí, kde sú hneď štyri divadlá, sa už skončilo desaťhodinové predstavenie divadelnej hry britského autora s koreňmi v Československu Toma Stoparda o ruskej inteligencii a jej úsilí zmeniť Rusko. Desaťhodinový divadelný kus v troch častiach sa volá Na brehoch utópie.

Autorka je spravodajkyňa Slovenského rozhlasu
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite