Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keby bol prezidentom Cigán

.filip Olšovský .peter Bálik .časopis .kultúra

Dňa 1. januára 2012 televízia Joj odvysielala novoročný príhovor Pištu Lakatoša. Ten dosiahol väčšiu sledovanosť ako novoročný príhovor prezidenta Ivana Gašparoviča. Populárna postavička sa tento týždeň vracia na scénu. Spolu s Rytmausom je hlavnou hviezdou prvého slovenského animovaného filmu Lokalfilmis.

najviac nás štengruje to, keď stále niekto opakuje, ako sa na Slovensku nedá natočiť celovečerný animovaný film," vysvetľuje hlavnú motiváciu pustiť sa do projektu, ktorý nemá na Slovensku obdobu, jeho režisér Jakub Kroner (1987). Jeho Lokalfilmis ide do kín tento týždeň a očakáva sa, že úrovňou drsného humoru nadviaže na populárnu animovanú šou Lokal TV. Tá najprv fungovala v rámci televízie Joj a neskôr ju Kroner so svojimi spolupracovníkmi rozvinul na vlastnej internetovej stránke.

Tvrdohlavý prístup sa mu osvedčil už viackrát. Mal ešte len krátko po dvadsiatke, keď sa do kín dostal jeho debut. Napriek tomu, že Bratislavafilm trpel takmer všetkými obligátnymi negatívami ranej tvorby (od príliš širokého tematického záberu až po niektoré amatérske herecké výkony), prilákal do kín vyše sedemdesiat tisíc ľudí. O dva roky mladší film Lóve, poučený z chýb svojho predchodcu, dosiahol ešte výraznejší komerčný úspech. Stal sa v poradí iba piatou slovenskou snímkou, ktorú v kinách videlo viac ako stotisíc divákov. Ani to však nepresvedčilo Audiovizuálny fond, aby Kronerovi schválil niektorý z ďalších scenárov na hraný film. Aj preto, že vraj „nerozumie mladým“. Stredobodom jeho úsilia sa tak približne pred rokom stal sen, ktorého realizácia prišla na rad skôr, než sám pôvodne čakal.

.zrod Pištu Lakatoša
Veď vznik prvého slovenského celovečerného animovaného filmu sa vždy javil ako nesplniteľná úloha. No vráťme sa na začiatok. Jakub Kroner je v prvom rade animátor a až potom filmár. Vyrástol na americkom seriáli South Park, ktorý pozeral po nociach. Kreslil už od detských čias. Chodil na výtvarnú, odkiaľ si ho animátori z Koliby stiahli na súkromnú animátorskú školu. Ten istý odbor študoval neskôr aj na VŠMU. Na vysokej škole pochopil, že jeho práca sa najlepšie zúročí, ak si vymyslí postavičku s charakterom, ktorá by mu bola sympatická. Na jednom z cvičení tak spravil so spolužiakmi fiktívnu reportáž s Pištom Lakatošom. „Spomenul som si, že na základnej škole ma každé ráno budila na Fun rádiu reklama s istým Lakatošom, ktorú narozprával Marián Čekovský. Podarilo sa mi nájsť celú jej zvukovú stopu, a tak sme spravili prvé video, ktoré sme nakoniec zavesili aj na youtube. Začalo si žiť svojím životom, dokonca nám zavolal aj sám Čekovský a povedal nám, že je to super a že na východe si to všetci idú,“ spomína Jakub, ktorý sa neskôr sa prihlásil do súťaže talentov Azyl, pre ktorú spravil známe video Pištu na plťke.

Na základe úspechu s ukecaným kresleným Rómom, ktorý rýchlejšie hovorí, ako myslí, sa mu ozvala televízia Joj. Tá ho najprv oslovila v rámci súťaže Československo má talent, pre ktorú mal vytvoriť postavu animovaného porotcu. Tento nápad nakoniec stroskotal na komplikovanej výrobe, a preto ľudia z Jojky ponúkli tímu okolo Lokal TV možnosť produkovania vlastného seriálu. V roku 2011 vznikli prvé štyri diely Lokal TV o študentoch, ktorí hľadajú tému na svoju reportáž. Seriál mal úspech, a tak sa obe strany dohodli na nových dieloch. Komerčná stanica však spoluprácu po štyroch ďalších epizódach predčasne ukončila.

Hlavným problémom bol nedostatok peňazí. Neskôr do hry vstúpilo aj to, že sa obe strany nevedeli dohodnúť na tom, ako bude seriál vyzerať. „Na začiatku boli veľmi otvorení vtipom, v rámci ktorých sme parodovali iné televízie a ich programy. No keď sme chceli parodovať ich televíziu, tak už bol z toho trochu problém. Začali nám vystrihovať veci. Bolo to hrozné,“ spomína Jakub. Konflikt medzi Joj a Lokal TV vyústil do toho, že televízia odvysielala zvyšné časti za jeden víkend niekedy o pol dvanástej v noci. Ako hovorí Jakub, „aby ich nikto nevidel“.

Našťastie, už mesiac po rozchode s Joj Lokal TV fungovala vo vlastnej internetovej réžii. Popularita kreslených postavičiek začala opäť rásť. Mnohé z hlášok z internetovej televíznej stanice zľudoveli, no ani vtedy to ich tvorcovia nemali vyhraté. Hneď po prvom mesiaci na internete im došli všetky peniaze, a preto zvažovali aj definitívny koniec. Svojím spôsobom im vtedy začali pomáhať vlastné postavičky. Pišta, rybička či Menežeris im postupne získali rôznych klientov, ktorí v nich uvideli virálny potenciál. Aj vďaka komerčnej spolupráci s mobilným operátorom či bankou, pre ktorých vytvárajú vtipné animované reklamy, dnes Lokal TV stojí po finančnej stránke na vlastných nohách.

„Prvá séria v Joj nám urobila dobrý štart. No keď to mám porovnať s pôsobením na nete, tak sme nemohli urobiť lepšie. Čakať na niečo, čo má prísť v televízii o desiatej večer a s reklamami, nie je žiadna výhra. Hlavne keď si to človek môže pozrieť hocikedy a bez reklám. Čo sa týka popularity, zákaziek či reklám, internet nám pomohol viac, než televízia,“ priznáva animátor.

.lokálny či európsky?
Inšpirácia na hlavnú tému Lokafilmisu prišla pred rokom na jednom z európskych festivalov animovaných filmov. Keď sa tvorcovia zamýšľali nad tým, v čom je ich produkt jedinečný, no pritom komunikovateľný aj na svetovej úrovni, jedna vec svietila výraznejšie než ostatné. Rómovia. Či skôr „Cigáni", ako ich bez štipky skrytej pejoratívnosti Kroner nazýva. A spomedzi nich ten najvýraznejší a najobľúbenejší, Pišta Lakatoš.

Pišta je rómsky hudobník, ktorý vie hrať na ktorýkoľvek nástroj. Miluje svoju ženu Oblinu, má veľa detí a predovšetkým veľmi rád rozpráva a ešte radšej sa vyhovára. Vznikol ako alter ego hudobníka Mariána Čekovského, ktorý jeho charakter vypozoroval od svojich rómskych muzikantských kolegov. „Pišta je odborník na všetko, taký chrobák Truhlík. Keď je to už kritické, tak si vymyslí „prúpovídku“, že to ľudí rozosmeje a on z toho vyjde ako frajer. Nie je to krivý človek, má charakter aj vo svojej animovanej podobe. Pišta hovorí, že život nie je ťažký, len rozmýšľanie o živote je ťažké,“ povedal nám pred časom Čekovský.

„Dostali sme nápad spraviť ten film v štýle Kusturicovej snímky Čierna mačka, biely kocúr – strašný cigánsky bašavel, kde budú všetci spievať a tancovať. Postupne sme však zisťovali, že je dosť náročné napísať a zrealizovať animovaný muzikál. No stále sme na to chceli ísť európsky a nepoužívať iba naše lokálne postavičky, ktoré za hranicami nikto nepozná," spomína si na prvé nápady Kroner. Popri rozprávaní občas pohľadom zavadí o niekoľkometrový drevený trám za našimi hlavami. Na ňom sú nahusto nalepené farebné lístočky, ktoré spolu tvoria dejovú líniu celého filmu. Pred nahrávaním sa vždy jeden lístok odlepil a v štúdiu sa improvizovalo na jeho tému.

Napriek pankáčskemu prístupu a absencii scenára, ktorý vznikol až ex post, má film svoju ústrednú líniu, ktorá zaujme už na prvé počutie. „Čo by sa stalo, keby sa prezidentom Slovenska stal Cigán?" zhŕňa do jednej vety tému filmu jeho režisér. Súčasnému prezidentovi sa končí mandát a do druhého kola volieb hľadajúcich jeho nástupcu sa prebojujú dvaja Rómovia – okrem spomínaného Pištu Lakatoša aj podobne populárny Rytmaus. „Dostala sa nám tam aj súčasná celosvetová situácia okolo Ruska a Ameriky. No nemyslím si, že je to politický film,“ dodáva Jakub.

Alterego populárneho rapera Rytmusa doplnia ďalšie charaktery, ktoré sa stali slávnymi po roku pôsobenia Lokal TV na internete. Epizódnu rolu si tak strihne aj populárna rybička komentujúca okolitý svet zo skla svojho akvária, orol frutarián, ktorému sa za jeho diétu posmievajú kolegovia v práci alebo hviezda youtube generácie, feťák Dušan. Gro však bude tvoriť súboj príslušníkov kultúry, ktorá si podľa Kronera zaslúži zviditeľniť na striebornom plátne. „Aj keď mám pocit, že Slovensko je stále neskutočne rasistické a xenofóbne, nikdy sme do toho nešli prvoplánovo s negatívnou energiou. Veď Pištu Lakatoša sme nikdy nenechali ani len zanadávať. A to sa nám teraz vracia. Cigáni sa z toho hrozne tešia. Dokonca ich kráľ z východu nám vo filme dabuje. Nič viac sa nám podariť nemohlo."

Jedna postavička sa však v Lokalfilmise určite neobjaví. Je ňou Smažáčik zo seriálu Zapál Rytmausa, v rámci ktorého tvorcovia Lokal TV parodovali speváka Tomiho Popoviča. Urazený slovenský pophudobník Lokal TV zažaloval a na okresnom súde dosiahol, že tvorcovia museli zo stránky stiahnuť celý seriál. Okrem toho od nich Popovič stále požaduje 30-tisícové odškodné. „Kauza pokračuje. Už bolo prvé pojednávanie, teraz nás čaká ďalšie. Stále nemôžeme používať túto postavu. No zároveň už ani nechceme. V Lokal TV sme parodovali mnohých, no on bol jediný, komu to prekážalo. Bola to asi jeho osobná vec,“ uškŕňa sa Jakub.

.rozprávky pre dospelých
Pri pátraní po inšpirácii na celé dni animovania vymyslených postavičiek pre dospelé publikum príde skôr či neskôr reč na seriál South Park. Ten aj podľa Kronera svetu ukázal, že kreslené sa nemusí primárne rovnať tomu, čo je určené pre deti. Generácia vyrastajúca na cynických fóroch a čiernom humore amerických tvorcov sa dnes ujíma slova aj na Slovensku. „Púšťajú sa do vecí, do ktorých by sa iní nepúšťali. Spôsobom, ktorý je celkom drsný, no napriek tomu sa mi páči. Pri nich som pochopila, že som už trochu inde," vysvetľuje so smiechom ústredný generačný rozdiel herečka Petra Polnišová, ktorá v pôvodnom seriále dabovala postavu Sisy.

Tvrdohlavosť a chuť provokovať však ešte nikomu na úspech nestačili. V podkrovnom priestore v centre Bratislavy, kde niekoľkočlenný tím (Lokal TV má osem animátorov, no na tvorbu filmu museli najať ďalších sedem) práve finišuje s poslednými úpravami, sa však k tejto kombinácii pridáva aj vzácna pracovitosť. Práve vďaka nej boli schopní za necelý rok vymyslieť a animovať takmer hodinu a pol trvajúci animovaný film. Ani po jeho vytúženej premiére však nemajú v pláne žiadny oddych. „Už od tohto týždňa začíname pracovať na nových veciach. V lete by sme chceli skúsiť niektoré zahraničné formáty, ktoré sa u nás príliš nerobia. Plus by sme chceli posunúť celú Lokal TV aj do hranej formy," predostiera najbližšie plány Kroner. Ľudí, ktorí budú presvedčene tvrdiť, že sa to nedá, bude opäť o niečo menej.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite