Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Políciu nezaujímalo, čo všetko viem

.marek Vagovič .časopis .politika

V máji 2013 sa postavil pred kamery a otvorene popísal rozkrádanie majetku vojenskej tajnej služby. Dnes bojuje s vážnym onkologickým ochorením. Vladimír Suchodolinský.

.pred dvoma rokmi ste otvorili kauzu tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) za prvej vlády Roberta Fica. Neľutujete?
Určite nie, urobil som kus roboty. Vždy som bol čestný človek, takže mi nedalo, aby som nespracoval všetky podklady, dokumenty, dôkazy. Aj preto som sa ozval ako autor správy o tunelovaní VSS, hoci súčasné vedenie vojenského spravodajstva – ale aj ministri Glváč, Kaliňák, či dokonca premiér Fico – to znevažovali.

.museli ste však vedieť, že z toho budete mať len problémy. Zvážili ste všetky riziká?
V takejto chvíli možno človek nepremýšľa až tak do hĺbky a neuvažuje niekoľko krokov dopredu. Ja som skrátka veril v akúsi základnú spravodlivosť. Prihlásil som sa ako svedok a čakal, čo sa bude diať. To verejné vystúpenie ma možno ochránilo aj pred agresívnejším prístupom vládnej moci.

.ako to vnímali vaši najbližší?
Manželka mi povedala, že som blázon, pýtala sa ma, či si uvedomujem, do čoho som sa pustil. Obávala sa možných konzekvencií voči mne aj širšej rodine.

.bol v tom aj strach o život?
Ja nie som človek, ktorý by sa bál. Ale je pravda, že z jej úst to zaznelo.

.hovoríte, že to vystúpenie vás možno ochránilo pred možnými atakmi. Problémy však má bývalý riaditeľ VSS Roman Mikulec a donedávna aj jeho priateľka Katarína Svrčeková. Keď spolu s vami upozornili na rozkrádanie majetku tajnej služby, polícia im prehľadala auto, aby ich následne zadržala a obvinila z údajného úniku utajovaných skutočností. Prečo si vybrali ich a nie vás?
Zrejme si mysleli, že Roman bude kvôli Kataríne ľahší terč. Ona bola totiž v čase medializácie kauzy tunelovania VSS ešte stále v službe, takže sa najskôr pokúsili o jej kriminalizáciu.

.čo je to za krajina, v ktorej nemajú problém tí, ktorí podvádzajú, ale tí, ktorí na to upozorňujú?
Nechcem generalizovať, stále tu žije veľa slušných ľudí. Je však evidentné, že tento štát obchádza zákony a pravidlá hry. Možno je to aj tým, že ani dvadsaťpäť rokov po revolúcii tu nemáme vybudovanú občiansku spoločnosť. Stále máme bližšie na východ, pričom vidíme, ako to funguje na Ukrajine či v Rusku, ale čiastočne aj v Maďarsku alebo v Česku. Áno, aj na Slovensku sú rôzne nadácie, ktoré sa snažia bojovať s korupciou a aroganciou moci. Mnohí ľudia sa však musia starať najmä o to, aby prežili, takže všetko ostatné ide logicky bokom. Toto si uvedomujú aj tí, čo sú pri moci: stačí, keď hodia národu cez sociálne balíčky zopár odrobiniek a väčšina pôjde znovu za svojím vodcom. Hlas tých ostatných, bohužiaľ, nepočuť.  

.pred dvoma rokmi ste verili, že kauza tunelovania VSS bude dotiahnutá do konca. Dokonca ste boli presvedčený, že bude voči niekomu vznesené obvinenie, ktoré si nedovolí odmietnuť ani prokurátor. Nebolo to naivné?
Z dnešného pohľadu to tak môže vyzerať. Fakty, ktoré som spracoval v tej správe, však boli natoľko nepriestrelné, že som si bol istý, že to nemôže hocikto len tak odpáliť…

...vidíte, že môže.
Bohužiaľ, dokázali to ešte skôr, ako sa vôbec začalo poriadne vyšetrovanie.

.polícia napokon trestné stíhanie zastavila. Rozumiete, prečo to spravila?  
Nerozumiem. Aj vy ste pred dvoma rokmi, keď ste tú správu o tunelovaní VSS niesli na Generálnu prokuratúru, konštatovali, že je dôkladne spracovaná, podporená faktami aj dokladmi zvnútra služby. Som presvedčený, že ak by to polícia poctivo preverila, muselo by dôjsť k obvineniu konkrétnych ľudí.

.polícia spadá pod ministerstvo vnútra, ktoré riadi nominant Smeru Robert Kaliňák. Je pritom známe, že Kaliňák má nadštandardné vzťahy s vysokým funkcionárom vojenskej tajnej služby Ľubomírom Skuhrom, ktorý je jedným z podozrivých v kauze tunelovania VSS. Myslíte, že polícia chcela ochrániť Kaliňákovho kamaráta?
Myslím, že áno. Existuje viacero indicií, ktoré naznačujú, že vyšetrovanie tejto kauzy aj prípadu údajného úniku utajovaných skutočností nebolo štandardné. Podľa mojich informácií sa napríklad pán Skuhra deň predtým, ako urobila polícia prehliadku Mikulcovho auta, stretol s policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

.z akého dôvodu?
Žeby jeden povedal, môžete to zrealizovať a druhý to následne urobil? Prečo vykonala polícia – so súhlasom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika – akurát prehliadku Mikulcovho auta? Ak je presvedčená, že niekto vynáša z tajnej služby nejaké dokumenty, prečo neskontrolovala aj jeho dom, respektíve Svrčekovej byt? Prečo im nezobrala aj počítače a podobne? Aj z tohto dôvodu som presvedčený, že akcia s Mikulcovým autom bol účelový a vopred naplánovaný krok.

.takže podľa vás išli na istotu?
Áno. Hľadali niečo, o čom vedeli, že to tam je, pretože to tam sami nastrčili.

.mimochodom, prokurátor Kováčik dal súhlas aj na zadržanie Romana Mikulca. Kováčik sa pritom dostal do funkcie vďaka poslancom Smeru, viackrát sa o ňom pochvalne vyjadril aj minister Kaliňák. To vyzerá na dobre zohratú partiu.
Cítim to podobne ako vy, hoci na to nemáme dôkazy. Fakty však hovoria o tom, že konajú v zhode.

.aká je vaša skúsenosť s políciou v kauze tunelovania VSS?
Bol som vypovedať len raz. Rozložili to na tri dni, dokopy to trvalo dvanásť hodín. Popísal som všetky skutky, z ktorých vyplýva tunelovanie vojenskej tajnej služby. Upozornil som vyšetrovateľa aj na niektoré detaily, na ktoré sa treba sústrediť. A samozrejme poukázal aj na ľudí, ktorí sú dôležití, respektíve majú ku kauze čo povedať. Bohužiaľ, niektorých kľúčových svedkov polícia nevypočula.

.vypočúval vás vyšetrovateľ Stanislav Laho, ktorý nariadil aj prehliadku Mikulcovho auta?
Áno.

.mal aspoň snahu niečo zistiť, alebo to bola čistá formalita?
V rámci výsluchu boli aj momenty, keď sme diskutovali voľnejšie. Vtedy sa ma spýtal, prečo sme to zverejnili, respektíve, prečo sme niekomu stúpili na otlak. Vraj má z toho len problémy, keďže to musí riešiť a podobne. Pýtal som sa ho, prečo tam teda pracuje, keď sa nevie s niektorými vecami stotožniť. Povedal mi, že má odslúžených 24 rokov, no chcel by mať 25. Určitým spôsobom ho vnímam ako chudáka, ktorý musí riešiť tento prípad. Je totiž jasné, že ho nemôže vyšetriť v zmysle zákona, ale na spokojnosť určitej skupiny ľudí.

.no nevieme, či treba vyšetrovateľa Laha až tak ľutovať. Riešil aj kauzy ako emisie alebo Hedviga Malinová a uzavrel ich rovnako škandalóznym spôsobom ako prípad tunelovania VSS.
Je pravda, že počas môjho výsluchu nebol vôbec aktívny, pokiaľ ide o kladenie otázok, ktoré by smerovali k podstate veci. Vôbec ho totiž nezaujímalo, čo všetko viem o tunelovaní VSS. Mal síce pripravené nejaké otázky, ale bolo jasné, že neboli z jeho hlavy. Navyše sa ma pýtal hlavne na to, ako sa tie informácie dostali von. Musel som ho teda upozorniť, že mám vypovedať k tunelovaniu VSS, a nie k údajnému úniku utajovaných skutočností.

.spolu s poslancom SaS Ľubomírom Galkom ste napadli postup vyšetrovateľa Laha. Čo od toho očakávate?
Chceme upozorniť na fakt, že vyšetrovateľ nevykonal všetky úkony, aby bol prípad vyšetrený, nevypočul všetkých svedkov. Predpokladáme však, že prokurátor to zamietne. No existujú aj iné možnosti.

.kauzy tunelovania VSS aj údajného úniku utajovaných skutočností dozoruje prokurátor Marián Varga. To znamená podriadený Dušana Kováčika. Je aspoň minimálna šanca, že sa vám to podarí zvrátiť?
Asi nie. Vyzerá to tak, že to pôjde definitívne do stratena. Zostáva veriť, že po zmene vlády sa ten prípad znovu otvorí. Vyšetrovateľa Laha som zároveň upozornil, že v budúcnosti sa možno bude preverovať aj to, akým spôsobom sa tá kauza vyšetrovala.

.ako reagoval?
Mierne sa pousmial. Povedal som mu aj to, že ak by niekto vytvoril nové dokumenty, ktoré nebudú totožné s tými, ktoré sa nachádzajú v pôvodnej správe o tunelovaní VSS, tak sa dá veľmi ľahko zistiť, či sa s nimi manipulovalo. To znamená, kedy bola vyrobená šarža papiera, kedy bol nanesený atrament a podobne.

.keď ste prvýkrát vystúpili na verejnosti, minister Glváč avizoval, že na vás podá trestné oznámenie. Stalo sa?
Zrejme nie, keďže ma nikto v tejto veci nepredvolal na výsluch. Vnímal som to len ako bežné zastrašovanie. Napokon, v podobnom duchu sa vyjadril aj minister Kaliňák, ktorý hovoril, že keď vystúpim v parlamente vo výbore na kontrolu vojenského spravodajstva, poruším zákon.

.predpokladali ste, že budú nasledovať aj telefonáty vašim blízkym. Ani k tomuto nedošlo?
Našťastie nie. Ak niečo také poviete verejne, tak by museli byť úplní primitívi, keby to takto spravili. Na druhej strane, aj perzekúcia Romana Mikulca je istý signál, alebo odkaz: dávaj si pozor, lebo môžeš skončiť rovnako. Počítal som aj s fyzickým útokom, respektíve s problémami, ktoré môžu robiť mojej firme. No myslím, že svojím verejným vystúpením, v ktorom som naznačil aj možné scenáre, som týchto ľudí od podobných pokusov odradil.

.čím ste sa vlastne živili po odchode z tajnej služby?
Robil som hlavne bezpečnostné projekty, ale aj obchod so zahraničím. No keďže som mal z minulosti kontakty hlavne na Ukrajine a v Rusku, po vypuknutí krízy v tomto regióne sa moje možnosti dosť obmedzili. Napokon som vlastné aktivity utlmil a zamestnal sa v jednej významnej firme, kde som riadil jeden nitriansky a jeden celoslovenský projekt.     

.momentálne trpíte vážnym onkologickým ochorením, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku. Keďže vieme, čoho všetkého sú schopné tajné služby, spôsob vzniku vašej diagnózy vyvoláva isté pochybnosti. Môžete opísať, čo presne sa vám stalo?
Je pravda, že pred niekoľkými týždňami som musel pre chorobu odísť z práce. Lekár mi povedal, že moja diagnóza vzniká pri styku s veľmi agresívnou chemickou látkou alebo s rádioaktivitou. Keďže neviem o tom, že by som bol dlhodobo v kontakte s nejakou chemickou látkou, do úvahy prichádzala len rádioaktivita. Samozrejme, v prvom momente vám napadne prípad agenta Litvinenka, nič také som si však nepripúšťal. Teoreticky vám môžu namontovať napríklad do sedadla v aute nejaký externý žiarič. Až na silný tlak mojich priateľov a manželky, ktorí to brali ako útok proti mne, som preto urobil niektoré opatrenia, aby som si overil, či je to možné. Nič také sa však nepotvrdilo.

.takže alternatívu, že sa vás chcel niekto takýmto spôsobom zbaviť, úplne vylučujete?
Áno. Možno by bolo jednoduchšie niekoho obviniť, ja však nie som paranoidný. Jednoducho mám smolu: dlhé roky som sa pohyboval na Ukrajine, často len niekoľko desiatok kilometrov od Černobyľa. Možno mi nepomohol pohyb v tomto prostredí, možno stres. Neviem.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite