Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Jón Kalman Stefánsson: Smutek andělů (Dybbuk, 2014)
Jón Kalman Stefánsson je jeden z najvýznamnejších autorov súčasného (aj) literárne bohatého Islandu. Preto je výborné, že jeho knihy máme k dispozícii vo veľmi dobrých českých a slovenských prekladoch. Romány Letné svetlo a potom príde noc, Ráj a peklo či aktuálny Smutek andělů spája ponor do hĺbok, v ktorých sa život stretáva, či dokonca prelína so smrťou a bezmocnosť so silou. Smutek andělů je druhou časťou trilógie, pojednávajúcej o živote malej rybárskej dedinky v Západných fjordoch niekedy koncom 19. storočia. Jej obyvatelia čelia zime, vetru, snehu a smrtiacemu oceánu ako strážcovia pevnosti na hraniciach civilizácie: prežiť im pomáha vedomie povinosti (pošta musí byť aj napriek snehovým búrkam doručená), láska a literatúra („Slova jsou dobrý, pomáhají nám žít.”). Jón Kalman o tom všetkom píše empaticky, s hlbokým porozumením a s citom pre múzickú krásu slov a viet.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ John Williams: Stoner
(Kniha Zlín 2015)
Tento pozoruhodný americký román vyšiel už v roku 1965, no kultový status nadobudol iba v posledných rokoch. Jeho hlavný hrdina William Stoner pochádza z rodiny tvrdo pracujúcich farmárov, ktorí ho posielajú na univerzitu študovať poľnohospodárstvo. No jeho namiesto toho uchváti anglická literatúra. Dá sa na dráhu vysokoškolského učiteľa. Na stránkach knihy pokojne plynie životný príbeh priemerného akademika z vidieckej univerzity počas prvej polovice 20. storočia, napísaný očarujúco podmanivým jazykom. Stoner, odcudzený vlastnej manželke i dcére, prežíva nešťastnú aféru s mladšou kolegyňou a spor s kolegom na katedre. Zdanlivo fádne sa vlečúci život kompenzuje bohatstvo jeho vnútorného prežívania. Tento dlho nedocenený román je prózou nebývalej priezračnosti, ktorá pohltí čitateľa ako zurčivý horský potok.  
.lk        

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Pale Honey: Pale Honey
(2015, Bolero Records)
Človek by povedal, že cestu k svetovej sláve nemôžu mať vyzametanú lepšie. Sú zo Švédska, vo svojom vnútri majú dve pôvabné Severanky a na gitarách dvoch statných Vikingov. Na pódiu pôsobia úplne prirodzene a v mladom veku majú za sebou slušnú zbierku vystúpení po celej Európe (v apríli zahrali aj v Bratislave). Tu sa však podobnosť s vlajkovou loďou švédskej hudby začína aj končí. Pale Honey nie sú ani náznakom žiadne „dancing queens“. Svojou tvorbou
oslovujú úplne opačný typ publika. Na svojom debute znejú ako jedna z najlepších súčasných odpovedí na minimalistický temný sound Joy Division. Bez náznaku vykrádania overených postupov dokážu budovať originálne songy, ktoré neoplývajú prepracovanými textami či komplikovanými melódiami, no práve vďaka tomu pôsobia zaujímavo. Aj keď nikdy nedosiahnu slávne výšiny svojich predchodcov, meno Pale Honey sa oplatí si zapamätať.
.fo

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Al Di Meola: Elysium
(Valiana / inakustik)
Starého Meolu novým kúskom nenaučíš, no od šesťdesiatročného džezrokového harcovníka som nečakal natoľko svieži album. Elysium je výborne namiešaným amalgámom dravých elektrických výbojov (návrat k starému dobrému Les Paulu evokuje nadupané albumy Elegant Gypsy či Casino zo 70. rokov) s rytmicky zapeklitými akustickými behmi odkazujúcimi na flamenco (priateľovi Pacovi de Lucíovi je nakoniec album venovaný). Za všetkým treba hľadať ženu – v tomto prípade novú Meolovu múzu Stephanie, ktorej vyznáva city vyslovene peknými (našťastie negýčovými) témami. Všetky gitary nahral maestro sám, vypomáhajú len perkusionisti a hráči na klávesové nástroje, za plnokrvným zvukom stojí legendárny Eddie Kramer. Pokiaľ sa bude Meola prezentovať v Bratislave s podobným espritom (pribudne ďalší gitarista a perkusionista a určite aj akustické beatlesovky z predchádzajúceho albumu), máme sa utorok 9. júna v Starej tržnici na čo tešiť.
.peter Motyčka

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Calexico: Edge Of The Sun
(Anti Records)
Pikantné rytmy mexickej svadby, pokoj nočného táboráka v Joshua Tree, pokojné rozjímania v Mojave. Calexico už roky umne spájajú folk-rockové gitary so spevavým blues a džezom do autenticky južanského amerického country. Ich ôsma nahrávka je ešte sviežejšia a chytľavejšia vďaka živelným Tex-Mex trúbkam, marimbe a vitálnym španielskym vokálom, ktoré rozdúchavajú mariacchi ohne. Edge Of The Sun zachytáva putovanie horúcou Kaliforniou a Mexikom, osobné vrcholy a pády a spoznávanie postavičiek, ktoré sa čoskoro opätovne vytratia zo života. Kapela nikde dlho neostáva – len, čo poslucháč cíti pohodlie, zdvihnú kufre. Napriek slnku a mexickému temperamentu majú príbehy trpkú príchuť melanchólie, ktorá aj po odvetraní melódií a slov pretrvá súmrak, aj svitanie. Energický, farebný, zasnený; album je potvrdenie jedinečnej pozície Calexico na nezávislej scéne.
.tomáš Slaninka

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite