Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Fico opäť v Moskve Robert Fico bol minulý týždeň na štátnej návšteve Ruskej federácie. Hlavnou témou bola obchodná a hospodárska spolupráca. Keďže premiér bol v Moskve aj nedávno, na oslavách konca vojny, jeho návšteva sa vnímala aj ako snaha slovenskej vlády ukázať, že Rusko – napriek konfliktu s Ukrajinou či propagandistickému paškvilu o auguste 1968 na ruskej štátnej televízii – je pre Slovensko stále významný partner.

Dôležitou témou bol tranzit plynu, pretože Rusko chce prestať prevážať plyn cez Ukrajinu, čo sa týka aj Slovenska, ktoré z tranzitu plynu profituje. Fico preto považoval za dôležité hovoriť s Putinom či Medvedevom o alternatíve vhodnej pre Slovensko. Zrejme nie náhodou preto ruská strana chcela hovoriť aj o sankciách EÚ, ktoré by mali byť čoskoro predĺžené. Fico aj v Moskve pripomenul, že v tejto otázke si vyhradzujeme ako suverénna krajina povedať svoj názor a presadzovať svoje záujmy. Ruské médiá oznámili, že slovenský premiér je za zrušenie sankcií. Tento Ficov postoj inicioval na Slovensku vznik petície Nechceme vymeniť EÚ za Rusko, ktorá kritizuje premiéra za to, že sa hlási k hodnotám, ktoré sú v príkrom rozpore s vitálnymi záujmami SR.
.eč

Prezident Andrej Kiska požiadal predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby urobil všetko pre zachovanie histórie pod Bratislavským hradom. Ten trvá na svojom a tvrdí, že výstavba garáží historické nálezy neohrozuje. Občianski aktivisti protestujúci pred Hradom mali iný názor.
Európska únia začala voči Slovensku vyšetrovanie pre údajnú segregáciu rómskych detí. Nepozdáva sa jej ich vysoké zastúpenie v špeciálnych školách. Vláda sa bráni incestom, ktorý je podľa nej v rómskych komunitách častý. Obmudsmanka Jana Dubovcová nazvala takýto argument škandalóznym.
Matica slovenská musí ministerstvu kultúry vrátiť takmer 150-tisíc eur. Môže za to protizákonný tender na digitalizáciu archívu spred dvoch rokov. Predseda Matice Marián Tkáč svoju zodpovednosť odmieta.
Odchod zo Slovenska minulý týždeň ohlásili hneď dve známe zahraničné značky. Obhodný reťazec Baumax, ako i luxusná hotelová sieť Kempinski si však už za seba na slovenskom trhu stihli nájsť náhradu.

Osobnosť: Richard Rybníček/
Primátor Trenčína prezentoval po ozdravení svojho mesta v časopise Trend nápady, ako decentralizovať Slovensko. Namiesto samosprávnych krajov by spravil 16 kantónov, zrušil úrad prezidenta a zmenil kompetencie medzi centrom a regiónom.

Antiosobnosť: Viliam Čislák/
Denník N odhalil skupinu internetových diskutujúcich s falošnými identitami, ktorí na webe vychvaľujú košických politikov Smeru ako primátora Richarda Rašiho a ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Kým Raši poprel, že by o účtoch niečo vedel, Čislák denníku neodpovedal.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite