Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Procházka: Ja tým číslam veľmi neverím

.ján Kuciak .marek Vagovič .časopis .kauza

Na rozhovor prišiel s ďalšími štyrmi ľuďmi, neskôr sa pripojil aj jeho syn Michal. Podľa neho by bolo férovejšie, keby sa tendre analyzovali podľa výrobcov, a nie podľa dodávateľov ultrazvukov. Riaditeľ a konateľ spoločnosti Wega – MS Miroslav Procházka.

.váš syn je kamarátom a manažérom Michala Straku, ktorý bol nominantom Smeru v správnej rade piešťanskej nemocnice v čase kauzy CT. Vy takisto podnikáte v zdravotníctve...
...a preto kúpila piešťanská nemocnica ultrazvuk od spoločnosti Unique Medical, a nie od nás, hoci nás majú poruke. Keď zavolajú, náš zamestnanec im je k dispozícii na servis a podobne. Pán Straka už nie je v správnej rade, pričom môj syn sa venuje skôr problematike magnetických rezonancií, takže táto cesta je úplne falošná. Okrem toho, za posledné tri roky mohlo byť na Slovensku 20 až 30 súťaží na ultrazvuky. Naša firma vyhrala asi dvakrát.

.podľa centrálneho registra zmlúv ste však za posledné tri roky na trhu s ultrazvukmi najúspešnejší. Spoločnosť Wega – MS dodala nemocniciam v rokoch 2012 - 2014 prístroje za 1,7 milióna eur. Váš najbližší konkurent – firma Unique Medical – naopak len za 764-tisíc eur.
Dodávame úzky sortiment: ultrazvuky, EEG a EMG. Viaceré firmy majú širší sortiment, možno sa viac orientujú na predaj iného tovaru. To, čo hovoríte, je možno nejaké číslo, ktoré je štatisticky spracované z registra zmlúv. Keď si však pozriete konkrétne súťaže, zistíte, že tam často nepredávajú priamo distribútori, ale niekto druhý.

.myslíte sprostredkovateľské firmy?
Áno. A ide aj o to, že za tridsať rokov máme dodaných veľa prístrojov, na ktoré musíme robiť servis. To je tiež nejaký objem.

.servisné zmluvy sme však do štatistík nerátali.
Niektoré firmy majú podľa vašej štatistiky za tri roky nulu, hoci my vieme, že dodávali. Porovnanie by bolo presnejšie, keby sa robilo podľa výrobcov, a nie podľa dodávateľov. Možno sme mali také objemy, ako hovoríte, ale ja tým číslam veľmi neverím. Podľa štatistiky našej výrobnej firmy Esaote predávame na trhu asi 10 percent. Toľko asi predávajú aj iné firmy, niektoré aj viac.

.esaote uvádza globálne 6 až 7 percent, čo však nehovorí nič o Slovensku.
Presné číslo vám nikto nepovie, lebo nikdy neviete úplne dohľadať, koľko prístrojov sa skutočne predalo. Štatistiky vždy hovoria to, čo chceme, aby hovorili. Ak je to však takto, tak som len rád. Je možné, že sú tu stále ľudia, ktorí si vážia naše služby.

.v roku 2013 ste dodali košickej nemocnici štyri ultrazvuky. Prečo ste nakoniec zostali v súťaži sami, keď si podklady prebralo až 13 firiem?
Už si to presne nepamätám. Ale niektoré firmy – a my často tiež –  nie sú ochotné prijať stanovené podmienky. V košickej nemocnici však bola súťaž, ktorú sme vyhrali, čomu sme veľmi radi. Samozrejme, nemocnica vôbec nedodržala splatnosť, z čoho som bol nervózny. Pozerali ste si zmluvy, v akej pozícii sme po verejnom obstarávaní?

.čo tým myslíte?
Nemocnice majú nárok na veľa zmluvných pokút, my len na úroky z omeškania. Podmienky zmluvy sú dané, nie je možné sa na nich dohodnúť. Existujú aj ďalšie neprirodzené podmienky ako zábezpeka, ekonomické výkazy, lehoty.  Aj to je zrejme dôvod, pre ktorý do toho niektoré firmy nejdú. Ja mám za tridsať rokov dobré vzťahy s výrobcom: často si viem vyrokovať také dodacie podmienky, aby som sa mohol zúčastniť súťaže, hoci druhá strana neplatí načas.

.podľa vás nechodia iné firmy do súťaže pre zlú platobnú disciplínu?    
Niektoré firmy z tohto dôvodu nemocniciam nedodávajú. Ale poznám aj prípady, kde išli do súťaže aj vtedy, keď nevedeli splniť stanovené kritériá a potom tvrdili, že sú diskriminačné. A vyhrali.

.v prípade košickej nemocnice považovali za diskriminačné napríklad meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra. Žilinská univerzita to dokonca označila za technicky nemožné.
Sklamalo ma, že nejaký výskumný ústav si dovolil také niečo povedať bez toho, aby sa hlbšie oboznámil s problematikou – napríklad priamo u výrobcu. Čím presnejšie viete odmerať hrúbku cievnej steny, tým presnejšie viete diagnostikovať alebo prognózovať kardiovaskulárnu chorobu. Nepovažujem to za diskriminačné: každá firma má nejaké know-how, ktoré ponúka.

.viacero odborníkov nám potvrdilo, že ultrazvuk Phillips, ktorý kúpila pre rádiologické oddelenie nemocnica vo Vsetíne, je porovnateľný s tým, ktorý ste dodali do Košíc. Prečo bol ten váš skoro o polovicu drahší?
Nie je jednoduché sa zodpovedne vyjadriť ku konkrétnej kategórii prístroja a porovnávať ich medzi sebou: záleží od konkrétnej aplikačnej výbavy. Kam smeruje vaša otázka?

.zisťujeme, prečo je taký rozdiel v cene dvoch podobných ultrazvukov.
Aj keby boli rovnaké, k čomu to smeruje?

.zaujíma nás, prečo ste ho dodali drahšie.
Je to ako s autami: rovnaká modelová rada sa môže významne líšiť v závislosti od aplikačného a hardvérového vybavenia. Na tvorbu ceny vplýva aj veľa iných faktorov, preto sa to ťažko porovnáva. Je to aj otázka veľkosti trhu, platobných či servisných podmienok. Aj úplne identický prístroj môžete niekde predať za 20-tisíc a niekde za 40-tisíc. Keď mám dva roky čakať, aby mi zaplatili, tak to niekto musí úverovať, čo sa potom premietne aj do ceny.

.o zákazke v košickej nemocnici navyše rozhodovali ľudia, ktorí majú väzby na politikov Smeru – synovec Pavla Pašku, brat poslanca  Jaroslava Demiana. Tender navyše organizovala firma Petra Hložného – bývalého spolužiaka Richarda Rašiho. Nemyslíte si, že vám to pomohlo?
Ako mi to malo pomôcť? S týmito ľuďmi nemám žiadne osobné väzby. Neviem, kto o tom v nemocnici rozhodoval.

.aký je váš vzťah s Pavlom Paškom?
Žiadny, poznám ho len z televízie, Nikdy som sa s ním osobne nestretol.

.poznáte sa s Richardom Rašim?
Samozrejme viem, kto je pán Raši, ale nestýkam sa s ním. Možno som ho stretol, keď som ešte behal po nemocniciach, kde bol funkcionárom. Potom som ho stretol, keď bol minister – na rokovaní o pohľadávkach so Slovenskou asociáciou dodávateľov zdravotníckych pomôcok. Ale myslím, že pán Raši ani nevie, kto je Procházka. .jk .vag

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite