Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sedem nôh

.yoani Sánchez .časopis .klub

Dlho-predlho sme sa na tomto ostrove utiekali k niečomu mimoriadnemu, neobyčajnému. Atlantis bolo druhé meno pre náš ostrov a Alexander Veľký sa druhýkrát narodil práve tu. A mali sme kravu, ktorá dokázala vydojiť najviac mlieka v dejinách ľudstva. Ako všetci detinskí ľudia, aj my sme potrebovali cítiť, že sme viac ako iní, že všetkých dokážeme predstihnúť.

Ubre blanca, biele vemeno, ako sa hovorí krave, ktorá dokázala vydojiť najviac mlieka, stále drží rekord v Guinnesovej knihe rekordov (za jeden deň v roku 1982 vydojila 109,5 litra mlieka, pozn. prekl.). Za to bola povýšená na oltár národnej  a politickej márnivosti. Tieto časy sú dávno preč, teraz sa vychvaľujeme iba našimi anomáliami.
Muñeco je býk so siedmimi nohami a jeho príbehu sú plné noviny. Tento divoký jednoročiak je potomkom dvoch plemien hovädzieho dobytka a osvojil si ho družstevník Diego Vera Hernandez v trinidadskej oblasti. To, čo ho odlišuje od mnohých ďalších je jeho anatómia: Z chrbta vedľa pliec mu vyrastajú tri dodatočné nohy a semenník. Muñeco má všetko, po čom propaganda štátu túži: niečo nepredvídateľné, ale súčasne aj mužné, jedno aj druhé nesmie Kube chýbať.
Muñekove tri nohy ho zachránili pred nelegálnou porážkou, ktorej sa nevyhli mnohé iné kusy dobytka kvôli tomu, ako funguje poľnohospodárstvo v našej krajine. Dotyčný družstevník si totiž uvedomil, že z tohto kusa dobytka môže vyťažiť viac ako z polnočnej porážky. Pochopil, že má pred sebou netvora, ktorý patrí do cirkusu, ktorého možno ukazovať novinárom na poľnohospodárskych veľtrhoch ako atrakciu.
Ale medzi týmto býčím miláčikom s neporiadnymi génmi a kravou, ktorá dojila najviac mlieka na svete, do ktorej sme premietali všetky svoje nádeje a sny o dostatku mlieka, syra a jogurtov, nie je až taký rozdiel. Ubre blanca skapala pre vodcu, ktorý potreboval mať výsledky za každú cenu a Muñeco žije kvôli pýche tejto krajiny na svoje vlastné znetvorenia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite