Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bez našej pomoci neprežijú

.jozef Majchrák .časopis .reportáž

Redaktor .týždňa Jozef Majchrák sa dostal až k frontovej línii Islamského štátu a na vlastné oči videl, ako tam žijú syriacki kresťania.

.ako si sa dostal do Sýrie?
Na túto cestu ma oslovil europoslanec Branislav Škripek, ktorý išiel do Sýrie ako zástupca Európskeho parlamentu, a to na podnet syriackych kresťanov. Predstavitelia ich organizácií v Európe sa už dlhší čas intenzívne snažia vzbudiť záujem o situáciu kresťanov v tomto regióne aj o fungovanie demokratickej samosprávy, ktorá tam vznikla. .europoslanec Škripek cestoval do Sýrie ako jediný zástupca europarlamentu?
Zástupcovia syriackych kresťanov oslovili práve jeho, pretože sa k situácii prenasledovaných kresťanov v tomto regióne viackrát vyjadroval v Európskom parlamente.  Myslím, že pôvodne mali ísť na túto cestu aj niektorí ďalší europoslanci, ale nakoniec išiel iba on.

.kto bol ešte v tejto delegácii?
Okrem mňa tam bol jeho asistent Peter Broz, dvaja zástupcovia organizácií syriackych kresťanov v Európe a expert z Európskeho parlamentu, ktorý sa tejto téme venuje.

.mala vaša misia aj konkrétny cieľ ako pomôcť syriackym kresťanom alebo išlo skôr o gesto, ktorým zástupca europarlamentu vyjadril solidaritu s týmto regiónom?
Jedným cieľom bolo vidieť priamo na mieste situáciu ľudí žijúcich v oblasti, ktorá je na frontovej línii s Islamským štátom. Druhým cieľom bolo zoznámenie sa s modelom samosprávy a aktivitami, ktoré títo ľudia začali organizovať na svoju obranu. A informovať verejnosť na Slovensku, ale aj v Európe, že niečo také existuje.

.dokážu tieto aktivity syriackych kresťanov zachrániť ich komunitu?
Dôležité je, že tí ľudia nezostali pasívni, odovzdaní osudu, ale začali podnikať konkrétne aktivity na svoju obranu vrátane založenia milícií. Či to bude stačiť a čo s ich iniciatívou urobí ďalší vývoj, to je veľká otázka. Jedna vec je však istá – bez záujmu a bez pomoci Európy prežijú len veľmi ťažko.

.ako má vyzerať pomoc Európy?
Musí mať viacero podôb: humanitárnu, ekonomickú, ale aj vojenskú. Kresťanské milície na svoju efektívnu obranu potrebujú lepšiu výzbroj aj výstroj ako majú v súčasnosti. Ďalšou veľkou formou pomoci pre týchto ľudí by bol aj istý typ medzinárodnej akceptácie samosprávneho modelu, ktorý tam založili.

.neskončí sa to tak, že tento región napokon ostane bez starobylých kresťanských komunít, ktoré odtiaľ radšej odídu?
Osobne sa bojím práve tohto scenára. Už teraz je ten exodus taký veľký, že počet príslušníkov tejto komunity je zredukovaný až po hranicu jej prežitia. Všetko ostatné závisí od toho, aký priebeh budú mať boje v Iraku aj v Sýrii a či sa podarí v dohľadnom čase poraziť Islamský štát, ako aj ďalšie islamistické bojové skupiny. Jedno je isté, bez pomoci Západu je zánik týchto komunít veľmi pravdepodobný.

.z nášho pohľadu je Islamský štát zoskupením barbarov. Vidia to takto aj syriacki kresťania?
Samozrejme, a nielen oni, ale aj ďalší ľudia, ktorí tam žijú: Kurdi, Jezidi, ale aj umiernení sunnitskí Arabi. Treba to povedať – aj veľa moslimov a Arabov odmieta predstavu o islame, ktorú prezentuje Islamský štát. Osobne sme sa stretli napríklad s arabským šejkom, ktorý spolupracuje s kresťanmi aj Kurdmi v boji proti Islamskému štátu.

.bola táto cesta aj riziková? Hrozilo vám reálne nebezpečenstvo?
Samozrejme, táto oblasť je riziková, môže sa tam stať čokoľvek a nikto tam nedokáže stopercentne garantovať bezpečnosť. Ako nakoniec nikde na svete. Ale práve vďaka syriackej samospráve a ich milíciám, ktoré sa starali o našu bezpečnosť, malo toto riziko prijateľnú mieru. .eč

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite