Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zo Slovenska neodchádzam

.časopis .spoločnosť

Rozhovor s archeológom Milan Horňákom z firmy VIA MAGNA o archeologických výskumoch na Bratislavskom hrade a o reakciách kolegov.

.s akými predstavami ste sa zamestnali v spoločnosti VIA MAGNA, s. r. o?
VIA MAGNA bola založená v roku 1998, ja som sa v nej zamestnal v roku 2009 s konceptom pretransformovať ju na súkromnú vedeckú spoločnosť. Náš najväčší úspech je medzinárodný projekt podporený z programu Marie-Curie Action FP7 IAPP, kde pôsobíme ako hlavný koordinátor.
 
.ste s odstupom času spokojný s tým, ako sa naplnili vaše pôvodné ciele?
Moje vedecké ciele sa postupne vyvíjajú a napĺňajú, určite ma čaká ešte veľa bádania, aby som mohol povedať, že som na konci s vedeckou kariérou a že som úplne spokojný.
 
.prečo ste sa uchádzali o výskum na Bratislavskom hrade, kde dovtedy pracovali odborníci z Mestského ústavu ochrany pamiatok (MÚOP)? Nebolo to minimálne neštandardné alebo nekolegiálne, tak ako sa nazdávajú niektorí kolegovia archeológovia?
Do začiatku výskumu na Bratislavskom hrade sme vykonali viac ako sto výskumov po celej republike vrátane Bratislavy, taktiež sme participovali na výskumoch v zahraničí. Mali sme na taký výskum dostatok skúseností. VIA MAGNA ponúkla MÚOP-u zmluvnú spoluprácu, do ktorej zakomponovala požiadavky MUOP-u vrátane tej, že na výskume budú pracovať len dvaja vedúci pracovníci tejto inštitúcie a všetko ostatné materiálne, personálne a logistické zabezpečenie bude v réžii VIA MAGNA.
 
.bola VIA MAGNA na tieto výskumy vybratá na základe výnimky zákona o verejnom obstarávaní?
VIA MAGNA bola obstaraná v súlade zo zákonom o verejnom obstarávaní, k čomu podala vysvetlenie Kancelária Národnej rady SR.
 
.je pravda, že po rozsiahlej medializácii archeologických výskumov na Bratislavskom hrade, ako aj po sformovaní občianskeho odporu proti stavbe podzemných garáží uvažujete o zrušení firmy VIA MAGNA, ako aj o tom, že odídete pracovne pôsobiť zo Slovenska do zahraničia?
Nie je to pravda. VIA MAGNA má záväzky pri domácich aj zahraničných vedeckých projektoch. Táto klebeta vznikla pravdepodobne z môjho tvrdenia, že sa v budúcnosti budem venovať viac práci na už spomenutom medzinárodnom projekte, ktorý vyžaduje niekoľko zahraničných stáží.
 
.podľa našich informácií ste nedávno iniciovali spoločné stanovisko firmy VIA MAGNA a MÚOP, ktorého cieľom je oprava niektorých nepresných alebo nesprávnych informácií o výskumoch na Bratislavskom hrade. Aké dezinformácie máte najmä na mysli?
Toto vyhlásenie je v štádiu prípravy. Nepovažujem za vhodné o ňom informovať, pokiaľ nie je hotové.
 
.aj zahraniční odborníci konštatovali, že archeologický výskum na Bratislavskom hrade bol vedený s vysokým štandardom, ale mali podnety k spôsobom prezentácie keltsko-rímskych nálezov. Vy sám ste sa ako archeológ stotožnili s myšlienkou rozsiahlych podzemných štvorpodlažných garáží v tejto vzácnej archeologickej lokalite?
Zdieľam názor medzinárodnej komisie, že keltsko-rímske pamiatky treba prezentovať tak, aby boli viditeľné in situ a aby táto prezentácia bola zakomponovaná do plánu rekonštrukcie Hradu. Predložený projekt výstavby nie je v kolízii s takouto formou prezentácie. Ohľadom výstavby garáží existuje v odborných kruhoch viacero názorov: negativistický (proti) a pozitivistický (za), pričom si myslím, že každý má právo sa slobodne vyjadriť.
 
.podľa zverejnených informácií bolo v rámci najnovšej, tretej etapy archeologických výskumov na Bratislavskom hrade oslovených niekoľko subjektov, no napokon vyhral Archeologický ústav SAV. Zúčastnili ste sa na tejto súťaži?
Áno, zúčastnili sme sa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite