Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA NOSIŤ: Oblečenie z ovčej vlny
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám hudobník Daniel Salontay prezradil, že spolu so Shinou obaja frčia na oblečení z Merina od novozélandskej firmy Icebreaker. „Je to súčasť cestovania a koncertovania, máme to ako druhú kožu. Máme plné kufre techniky, treba sa obliecť tak, aby sa človek dobre cítil, nemusel to často prať a stále to dobre vyzeralo. Majú aj outdoorové kolekcie na extrémne športy, ale aj muzika je extrémny šport. Na pódiu je horúco, človek sa spotí, zbehne z pódia, ofúkne ho a hneď je chorý. Merino nasaje vlhkosť, ale na rozdiel od bavlny nechladí. Napísali sme im to a oni našu fotku použili do svojho katalógu. Ocitli sme sa tam medzi horolezcami, vodákmi a ďalšími športovcami, ktorí ich uznávajú.“

TREBA STAVAŤ: Pomocník na hrady z piesku
Najvyšší čas riešiť letné dovolenky! Ak sa chystáte k moru na pieskovú pláž a vašou obvyklou kratochvíľou je stavanie hradov z piesku, vedzte, že už sa nemusíte trápiť a prácne v rukách miešať piesok s vodou do správnej kvapkajúcej konzistencie. Aj na to už existuje náradie – to najsofistikovanejšie a najnovšie od americkej hračkárskej firmy Haba sa volá Baudino Spilling Funnel XXL. Tento extra veľký plastový lievik má dve časti, do spodnej sa nasype piesok, zaklopí sa vrchnák, do vrchnej sa naleje voda, chytí sa za praktickú rúčku a už to kvapká. Ak sa unavíte, stačí celý lievik zabodnúť do piesku a hneď prestane vytekať. Cez internet ho kúpite za desať dolárov.  Odteraz môžete plánovať svoje pieskové hrady a podhradia naozaj veľkolepo.

TREBA PONOCOVAŤ:  Noci literatúry, múzeí a galérií
V stredu sa začína siedmykrát Noc literatúry, teda verejné čítania osobností na rôznych miestach v pravidelných 30-minútových intervaloch (15 minút na čítanie, 15 minút prestávka na presun na ďalšie miesto), v rekordných jedenástich mestách na Slovensku a ďalších desiatkach miest po celej Európe. Prvýkrát sa k Noci pripájajú aj Modra a Nitra. Bude sa čítať nielen v kultúrnych centrách, ale aj pod rozkvitnutou čerešňou, v dome seniorov či v kaplnke na cintoríne. Viac na czc.sk. V sobotu sa zas koná 11. ročník Noci múzeí a galérií. Dvere múzeí a galérií zostanú v sobotu otvorené pre návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín, aby im umožnili prehliadku expozícií, depozitárov, ukážky reštaurovania, odborné poradenstvo. Viac na nocmuzei.sk.

TREBA OSLÁVIŤ: 50 rokov V-klubu
Niekdajší bratislavský vysokoškolský klub Véčko oslávi 15. a 16. mája svoje 50. narodeniny. V piatok to bude Véčkovica, stretnutie bývalých véčkarov a priaznivcov, kde zahrajú The Buttons a The Goldies. V sobotu klubu prídu zablahoželať a zaspievať Pavol Hammel, Jozef Barina, skupiny The Meditating Four, Tiktaci a veru aj Elán. Nielen títo interpreti, ale mnoho bítových a rockových kapiel, ktoré na slovenskej scéne pôsobili, alebo ešte stále pôsobia, sú s Véčkom priamo späté. Sem sa chodilo tancovať, zabávať, tu svoju kariéru odštartovali či rozvíjali Václav Neckář, Jiří Schelinger, Peter Lipa, Meky Žbirka či Karol Duchoň. Návštevníci špeciálneho narodeninového koncertu si môžu pripomenúť genia loci slávneho Véčka a stretnúť sa s generáciou, ktorá zažila jeho zlaté časy.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Osemdesiatková klasika
Pamätnícka komédia, ilustratívny príklad filmu, ktorý v osemdesiatych rokoch minulého storočia dokázal do socialistických kín pritiahnuť doslova davy návštevníkov a vždy, keď sa objavil v televízii, lámal rekordy sledovanosti. Teda lámal by, ak by sa sledovanosť sledovala. Afričana nakrútil gigant francúzskej „komerčnej“ kinematografie – režisér a scenárista Philippe de Broca v roku 1983, pričom do hlavnej úlohy neobsadil svojho obľúbenca Belmonda, ale iného veľkého francúzskeho herca – Philippe Noireta. Ten stvárňuje v Afrike domestifikovaného dobrodruha, ktorý sa snaží uchrániť svoju novú vlasť pred pytliakmi aj pred svojou bývalou manželkou, ktorá mu tam chce postaviť turistický rezort. Zahrala si ju Catherine Deneuve a vďaka nej a Noiretovi sa na Afričana nedá zabudnúť. 16. mája, Jednotka, 13.15.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite