Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysoká kultúra Romana Poláka

.roman Polák .časopis .klub

V rumunskom Temešvári, v zaujímavom historickom rakúsko-uhorskom meste, bola prehliadka koprodukčnýchch projektov Umenie starnúť, ktorú organizovala Európska divadelná konvencia.

Činohra SND je členom tohto združenia a zúčastnila sa na prehliadke spoločnou inscenáciou s Deutsches Theater Bludičky. Je to poctivá inscenácia, ktorá divákom podáva dve správy. Na jednej strane  ľavicové myslenie tých zo Západu a na druhej strane premyslená práca tajnej služby komunistického režimu, ktorá vraždí svojich nepohodlných občanov aj na Západe, kam emigrujú. Nevidel som všetky inscenácie. Iba dve, divadla z Heidelbergu a divadla zo Zágrebu. Tie dve divadlá sa nedohodli. Text, ktorý vznikol ako ich spoločný projekt, radšej inscenovalo každé divadlo samo so svojím režisérom. Chorvátska inscenácia bola podaná s typickým južanským temperamentom, s dosť teatrálnym herectvom. O starnutí veľa nehovorila, skôr o problémoch chlapa so ženami a zabúdaním na lásku. Tá istá hra v podaní divadla z Heidelbergu bola na nepoznanie. Herci sa takmer dve hodiny po sebe hádzali, šúchali sa o stenu, padali na zem, treli sa telami v neprestajnom pohybe, ktorý mohol pripomínať erotický akt, ale aj zúfalý zápas či boj. Popritom vykrikovali repliky hry, ktorá mala realistický vzťahový základ. Bol to naozaj obdivuhodný športový výkon. S textom to nemalo nič spoločné, možno iba zúfalstvo jednotlivca v zajatí neuspokojivých vzťahov. Na diskusii boli reakcie nadšené, „konečne nové divadlo“, i polemické, „v tých pohyboch mohli vykrikovať akúkoľvek hru“. Nejde mi teraz o kritiku predstavení, skôr o tendencie. Pokus o pravdivé podanie závažnej témy, teatrálnosť a skratka na ohúrenie formou. Asi sú to univerzálne tendencie v umení. A nielen v umení.
Myslím, že najťažšie je zaujímavo a pravdivo podať tému, ktorá odhaľuje závažný problém. Zveličovať, predstierať, že riešim problém, ale v skutočnosti sa len pohrávať s témou a neustále ukazovať seba, ako viem ľahko a s nadhľadom zaujať stanovisko, ktoré je však povrchné a všeobecné, je asi najrozšírenejšia tendencia. Skratka k úspechu je tiež veľmi rozšírená. Mám nápad, plán, túžbu  a prispôsobím tomu všetko. Ohnem realitu, prekrútim pravdu, neberiem do úvahy nič, čo by mohlo prekážať môjmu plánu. Všetkých šokujem svojou drzosťou. Ja to tak cítim. Ja to tak chcem. A získam úspech, peniaze, alebo vládne zákazky? No mnohokrát je tá nová forma stará ako naše nepoučiteľné ľudstvo. Odnepamäti sa to volá podvod.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite