Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezabúdajme na Nepál

.časopis .fototéma

Jedenásť dní po ničivom zemetrasení v Nepále stúpol počet obetí na 7,5-tisíc, vyše 14-tisíc ľudí je zranených a zničené sú desaťtisíce domov. Chudobná hornatá krajina pomaly mizne z titulných stránok. Akútne pritom potrebuje pomoc aj zo Slovenska.

.až teraz, keď zanikli posledné nádeje, že pod troskami nájdu živých ľudí, prichádza pre tímy humanitárnych organizácií skutočný krst ohňom. Začala sa hra o čas, dôležitá je každá hodina rýchlej a adresnej pomoci. Podľa údajov OSN zemetrasenie postihlo osem miliónov ľudí, z ktorých najmenej dva milióny budú najbližšie tri mesiace úplne odkázaní na pomoc.

.cholera, pomoc, maoisti
Do 28-miliónovej krajiny pod Himalájami, ktorá je tradičným cieľom zahraničných turistov a horolezcov, prichádza obdobie dažďov. Pozostalí narýchlo pália mŕtve telá svojich príbuzných, mnohé zvyšky obetí pritom naďalej ostávajú v troskách budov. To všetko iba zvyšuje riziko infekčných a iných ochorení. Medzinárodné organizácie varujú, že kontaminovaná pitná voda a hygienická kríza môžu viesť k vážnemu nárastu výskytu cholery či dyzentérie. Britský Výbor pre pomoc po katastrofách (DEC) v tejto súvislosti zdôrazňuje, že cholera je v Nepále dlhodobý problém. V roku 2009 mala epidémia vrchol, táto choroba vtedy postihla viac ako 300-tisíc Nepálčanov. Glynnis Brooks z britského Červeného kríža zdôrazňuje akútnu potrebu neškodnej vody na pitie a na varenie, ale aj výstavbu latrín ako prevenciu ďalšej kontaminácie zdrojov vody.
Frustrujúce sú aj ďalšie základné údaje. Desaťtisíce domov sú zničené, množstvo ľudí – aj tí, čo majú kde bývať – spí zo strachu pred ďalšími otrasmi pôdy v parkoch a na uliciach, prípadne v troskách domov. Akútne potrebujú provizórne bývanie, pitnú vodu, jedlo, lieky, oblečenie. Hovorca nepálskeho ministerstva vnútra dúfa, že krajina urýchlene dostane 100-tisíc stanov. Distribúciu pomoci sťažuje hornatý terén s biednou dopravnou infraštruktúrou: pomoc sa tak často do odľahlých oblastí môže dostať iba pomocou vrtuľníkov.  
Zemetrasenie spôsobilo otrasy aj na nestabilnej miestnej politickej scéne. Krajina sa pritom iba ťažko spamätáva z desaťročí občianskej vojny medzi vládnymi jednotkami a maoistickými rebelmi. Táto vojna sa skončila v roku 2006 uzavretím prímeria, zložením zbraní a účasťou maoistov na zmierovacom a politickom procese. O dva roky neskôr zanikla nepálska monarchia a hlavná maoistická sila, Spojená komunistická strana Nepálu, získala po voľbách väčšinu kresiel v parlamente. V roku 2013 však maoisti utrpeli porážku a k moci sa dostal Nepálsky kongres a jeho spojenci.
Začiatkom apríla tohto roku, teda približne tri týždne pred zemetrasením, nespokojní maoisti vyzývali na trojdňový generálny štrajk, ktorého hlavnou požiadavkou mala byť zmena ústavy. Bezprostredne po prírodnej katastrofe nasmerovali svoju kritiku na osobu premiéra Sušila Koirala, ktorý bol v osudný deň mimo svojej vlasti na summite v Indonézii. Podľa maoistov premiér reagoval na akútnu situáciu príliš pomaly.
Čoraz viac Nepálčanov je nespokojných s pomalou alebo nedostatočnou pomocou. Na niektorých miestach sa ľudia dokonca búria, čo ohrozuje bezpečnostnú situáciu zahraničných humanitárnych pracovníkov. V odľahlom okrese Gorka pôsobí aj päťčlenný tím českej organizácie Člověk v tísni. Jeho členka Denisa Burlasová hovorí o frustrácii miestnych a o potrebe prísnych bezpečnostných opatrení. Na dôvažok v krajine skolabovali aj úrady. Viac ako štyridsať percent štátnych zamestnancov sa ani desať dní po zemetrasení nevrátilo do práce.

.zahraničná pomoc
Svet Nepálu pomáha. Zapojilo sa aj Slovensko, rezort diplomacie dva dni po zemetrasení vyčlenil 30-tisíc eur, čo je, len na porovnanie, menej ako v prvej vlne poskytla česká organizácia Člověk v tísni. Opäť sa ozvala kritika, že naša pomoc je v porovnaní s inými slabá a rozbieha sa pomaly.  Okrem finančnej pomoci ministerstva zahraničia vyčlenilo aj ministerstvo vnútra zo zásob materiálnu humanitárnu pomoc v hodnote takmer 63-tisíc eur. Ide o stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, zariadenie poľnej kuchyne pre 100 osôb. Ministerstvo zdravotníctva poskytne špeciálny zdravotnícky materiál, chirurgické šitie v hodnote 30-tisíc eur. Bude určite zaujímavé sledovať, kedy sa podarí tento materiál dopraviť do Nepálu. O to viac, že napríklad po zemetrasení na Haiti v roku 2010 uviazla naša vládna pomoc na pol roka v kontajneri v prístave pri Port-au-Prince a medzi ľudí sa dostala až po intervencii pracovníkov mimovládnej organizácie Magna Deti v núdzi.
Tri naše mimovládne organizácie, Človek v ohrození, Magna Deti v núdzi a Slovenská katolícka charita vyhlásili v krátkom čase po zemetrasení verejné zbierky. Jedna z nich, Magna Deti v núdzi na pomoc Nepálu dokonca už dvanásť hodín po katastrofe vyslala svoj vlastný tím humanitárnych pracovníkov zo Slovenska a z Indie, kde Magna pôsobila po cunami. V Nepále sa zameriavajú na zdravotnú a na psychosociálnu pomoc. Ďalšia organizácia, Človek v ohrození, úzko spolupracuje s partnerskou českou organizáciou Člověk v tísni, ktorá takisto okamžite poslala do Nepálu svoj tím. A napokon Slovenská katolícka charita je členkou medzinárodnej siete Caritas International, ktorá združuje 165 krajín na celom svete.
O to väčšie bolo preto nemilé prekvapenie slovenských mimovládok, že vláda sa rozhodla spomínaných 30-tisíc eur poslať do Nepálu netradične prostredníctvom americkej organizácie World Vision International, ktorá síce pôsobí v Nepále, no nemá u nás zastúpenie. Argument ministerstva zahraničia, že chceli pomôcť rýchlo a efektívne, preto poslali peniaze Američanom, neobstojí: podstatou vládneho programu Slovak AID je aj podpora našich humanitárnych organizácií, najmä ak pracujú efektívne a adresne. Doteraz sa táto dobrá zásada dodržiavala. „V minulosti dostali finančné príspevky z rozpočtu ministerstva alebo z rezervy vlády priamo viaceré slovenské organizácie, ktoré zasahovali v teréne. Človek v ohrození napríklad dostal vládny príspevok na pomoc po cunami v juhovýchodnej Ázii, po zemetrasení v Pakistane či počas konfliktu v Libanone,“ uvádza Eva Sládková z Človeka v ohrození.

.kritika vlády
Najväčšia kritika postupu vlády zaznieva zo strany Magny. Jej šéf Martin Bandžák hovorí o improvizácii: „Slovensko nemá unifikovaný systém, ako reagovať na podobné katastrofy. Vždy je to inak. Raz ide o jednorazovú finančnú pomoc prostredníctvom inštitúcií OSN, inokedy cez vybranú slovenskú organizáciu alebo tak ako teraz cez súkromnú zahraničnú organizáciu. V susednom Česku, kde Magna takisto pôsobí, je možné získať podporu pomocou grantov, ktoré rezort diplomacie takmer vždy vyhlasuje pri veľkých katastrofách. Vďaka tomu sme mohli napríklad pomáhať na kensko-somálskych hraniciach a inde vo svete.“
Predmetom kritiky je aj nízka miera solidarity Slovákov. Dôvodom je určite aj  chronický problém s médiami. Na rozdiel od Českej televízie naša verejnoprávna RTVS z neznámych dôvodov nezverejňuje počas spravodajských relácií na spodnom páse čísla účtov verejných zbierok. Túto službu nie sú schopné poskytnúť ani súkromné televízie, ktoré pritom využívajú informácie z terénu od pracovníkov našich mimovládok. Človek v ohrození vyhlásil zbierku ako prvý a už po týždni získal 22-tisíc eur. Iba na porovnanie: český Člověk v tísni mal za rovnaké obdobie na účte zbierky SOS Nepál 16-miliónov korún. Vedúci humanitárnych programov tejto organizácie Marek Štys očakáva, že výsledná suma sa prehupne cez 30 miliónov korún. „Česká verejnosť reaguje s veľkou empatiou a solidaritou, množstvo ľudí má k Nepálu osobný vzťah. Je paradox, že práve dotyk tektonických dosiek, ktorý spôsobil zemetrasenie, vytvára najkrajšie veľhory, ktoré jazdia obdivovať aj naši ľudia,“ dodáva Štys.

Verejné zbierky na pomoc Nepálu/
ČLOVEK V OHROZENÍ
SMS (v hodnote 2 eurá) s textom DMS NEPAL na číslo 877
vkladom alebo prevodom na účet SK1711000000002621182213 so správou pre príjemcu SOS Nepál

MAGNA DETI V NÚDZI
SMS s textom NEPAL na číslo 836 (hodnota 5 eur a platí pre všetkých operátorov)
vkladom na účet verejnej zbierky 2943004292/1100 Tatra Banka
online na www.magna.sk

SLOVENSKÁ KATOLÍCKA CHARITA
vkladom na účet  SK 93 1100 0000 0029 45463097, variabilný symbol 226

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite