Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Pred 60 rokmi zomrela vo väzení Emma Olbrichová. O jej životnom príbehu píše Veronika Lagová vo svojej knihe Smrť za mrežami. Pochádzala z desiatich detí z rakúsko-moravskej rodiny. Od svojich 13 rokov žila na Slovensku, na fare, kde sa ich rodina počas prvej svetovej vojny usadila. V čase druhej svetovej vojny zamerala Emma svoju pozornosť na prenasledovaných ľudí židovského pôvodu. Tým, ktorí sa ukrývali v Borskom Svätom Mikuláši a okolitých dedinách, nosila jedlo z fary. Zabezpečila tiež úkryt miestnemu lekárovi s manželkou a ich dcéru neskôr odviedla k svojej sestre do Cerovej, kde sa až do skončenia vojny skrývala.

Po vojne, v júli 1949, bránili veriaci na Búroch svojho farára Augustína Karmaša, ktorého mala komunistická štátna bezpečnosť zatknúť. Polícia zhromaždených násilím rozohnala. Emmu Olbrichovú už v tom čase sledovali.
V roku 1950 došlo k sústreďovaniu kňazov do kláštora františkánov v Nových Zámkoch, kde boli izolovaní a strážení. Dvaja z nich sa rozhodli, že sa pokúsia ujsť cez rieku Moravu, aby informovali svet o tom, čo sa deje. Ušli, usadili sa v skrýši na Búroch a tu čakali na vhodnú chvíľu, keď ich prevádzač odvedie. Celý čas sa o nich tajne starala a všetko organizovala práve Emma Olbrichová. Útek sa nevydaril, väčšinu chytili a zatkli. Postupne vyšlo najavo meno Emmy Olbrichovej.
V septembri 1951 ju zatkli, po krutom vyšetrovaní ju v júni 1952 krajský súd v Bratislave odsúdil na 9 rokov väzenia. Do väzenia išla zdravá, 21. marca 1955 však vo väzenskej nemocnici v Brne zomrela. Rakovina trvala u nej rok, starostlivosť jej poskytli päť týždňov pred smrťou.
Boris Pasternak napísal báseň, ktorú venoval Anne Achmatovovej. V českom preklade v nej stojí: „Jak najít slova o vaší prapůvodní velikosti.“ Emma Olbrichová, na Slovensku stále neznáma: Dnes tieto slová patria Vám!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite