Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hanba USA

.david Goldman .časopis .klub

Prezident Obama odmieta nasledovať príklad pápeža Františka a nazvať vyvraždenie jeden a pol milióna arménskych civilov pravým menom. A to napriek sľubu, ktorý dal v kampani v roku 2008, kde hovoril o „uznaní arménskej genocídy“.

Zo všetkých opovrhnutiahodných vecí, ktoré Obamova vláda spravila, je táto čistým pokrytectvom. CNN o tom priniesla túto správu: „Prezident Obama, obozretný k poškodeniu vzťahov s Tureckom uprostred rastúceho nepokoja na Blízkom východe, nevyužije príležitosť 100. výročia zmasakrovania Arménov v Osmanskej ríši, aby nazval túto brutálnu epizódu genocídou. (...) Zástupca Bieleho domu, ktorý si uctí sté výročie, sa tiež vyhne tomuto termínu. Spojenie totiž dráždi Ankaru, ktorá odmieta, že by osmanskí Turci spáchali genocídu.“ Ken Hachikian, predseda Arménskeho národného výboru v Amerike, povedal, že  „podvolenie sa prezidenta Obamu Turecku je prejavom národnej hanby. Je to jednoducho zrada pravdy a dôvery.“
Vatikán našiel odvahu použiť slovo genocída aj napriek hrozbe z odvety voči malej a bezbrannej kresťanskej komunite žijúcej v Turecku. Nie tak Obama, ktorého starosť o empatiu voči moslimom stojí nad inými hľadiskami.
Ak si myslíte, že na pravde nezáleží, zvážte to ešte raz. Odporný nezáujem sveta k arménskej genocíde bol tým, čo presvedčilo Adolfa Hitlera, že mu prejde aj jeho genocída. Toto sú jeho slová z roku 1939: „Vydal som rozkaz – a každého, kto vypustí čo i len slovo kritiky, dám popraviť. Cieľom našej vojny nie je dosiahnuť isté pozície, ide nám o fyzickú deštrukciu nepriateľa. A podľa toho som uviedol naše smrtonostné formácie do pripravenosti s rozkazmi, aby nemilosrdne poslali na smrť mužov, ženy a deti poľského pôvodu a jazyka. Iba tak získame Lebensraum, ktorý potrebujeme. Kto už si, napokon, dnes spomenie na vyhladenie Arménov?“
Štyridsaťtri krajín sveta vrátane Ruska, Talianska, Francúzska, Švédska či Holandska uznalo arménsku genocídu. Spojené štáty americké nie. Je to hanba.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite