Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Včera si katolíci pripomenuli nedeľu Dobrého Pastiera. Zaznievali prosby za nové kňazské povolania a aby tí, čo kňazmi sú, boli duchovne na výške. Slovné spojenie dobrý pastier implikuje, že všetci, o ktorých sa má pastier starať, sú ovce. Znie to pejoratívne pre naše uši, avšak len dovtedy, kým nevystúpi pápež František a neprehovorí jasne do srdca kňazov: „Dobrý pastier má páchnuť ovcami.“ To sa už inak počuje a chápe.

Treba otvorene podotknúť, že počas kňazských rokov  nejeden z nás napáchol už kadečím ale ovce to neboli. Ako pastieri možno nemáme ani šajnu o tom, s čím každý deň žijú a zápasia naše ovečky. Vďaka sebeckým ťažiskám nášho záujmu sa stáva pach oviec pre nás nielen cudzí, ale v nejednom prípade ten pach neznášame.
Na konci štúdia teológie som chcel písať diplomovku na tému, čo nebola v ponuke: Kresťan ako duchovný bezdomovec, lebo vďaka práci s bezdomovcami som tam našiel zopár styčných bodov. S tou témou ma však žiadny školiteľ nezobral, tak som si zvolil inú: Syndróm vyhorenia katolíckeho kňaza. Jej záverečný  výskum sa nezmestí do 300 slov.
Napríklad ma prekvapilo, že novokňazi, u ktorých som predpokladal mladícke nadšenie a zápal duše, vstupovali do pastorácie s mentálnou výbavou invalidných dôchodcov.
V atmosfére veľkonočných dní sa tu v duši veriacich (aj vďaka kauze Bezák) rodí nová jar. V nej nám kňazom komunikujú náklonnosť, ale aj očakávanú vnútornú pravdivosť a úctivosť vo vzájomnom vzťahu, keďže sa rátame za bratov a sestry. Do týchto úvah dostávam informáciu  z farnosti pre mňa blízkej, že kňaz tam zrušil slúženie svätých omší len preto, lebo mu jeden z veriacich  na záver omše oponoval  nepotrebnosťou novej strechy, na ktorú chcel zbierať peniaze. Takto sa zo správcu Božích tajomstiev stáva ich majiteľ.
Zabúdame v cirkvi zápasiť Kristovou pokornou láskou. Vtedy by sme ju vylepšili. Aj ľudí v nej.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite