Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pán arcibiskup Zvolenský,

.štefan Hríb .časopis .editorial

bol som naozaj zvedavý, či zareagujete na prijatie Róberta Bezáka u pápeža Františka. Preto oceňujem, že ste vec neprešli mlčaním. Ale dovoľte mi pár otázok.

1. Hovoríte, že český kardinál Vlk, ktorý stretnutie u pápeža zorganizoval, vám svojou angažovanosťou v celej kauze dal facku. Ale že Vy ju pokojne pretrpíte, ak to pomôže dobru. Prepáčte, ale tomuto trpiteľskému garde nerozumiem.
Kardinál Vlk predsa vo videu pre .týždeň povedal, že bol vychovaný k odporu proti nespravodlivosti, a preto od začiatku chápal svoju angažovanosť v celej veci ako pomoc nespravodlivo odsunutému človeku, voči ktorému sa navyše postupovalo bez bratskej lásky. Prečo Vás toto facká? Vy ste sa v tom nejako našli?
2. Podľa kardinála Vlka išlo pri odsunutí Róberta Bezáka o iniciatívu zo Slovenska, nie z čela Vatikánu. Dokonca tvrdí, že neexistuje dokument o odvolaní priamo pápežom a pripúšťa, že pápež o tom ani nebol pravdivo informovaný. Vy, naopak, tvrdíte, že Slovensko s Bezákovým odsunutím nič nemá a že ako Konferencia biskupov Slovenska ste len poslušne prijali Benediktovo rozhodnutie.
Slovo kardinálovo proti slovu arcibiskupovmu. A ja teraz neviem – stále medzi Vami platí „Neoklameš“?
3. Tvrdíte, že ste nepovažovali za náležité angažovať sa zo Slovenska za Bezáka tak, ako to urobil kardinál Vlk. Ale súčasne vyzývate Róberta Bezáka, aby stretnutie s Františkom využil pre dobro všetkých a pamätal na to, že nejde o neho, ale o celé spoločenstvo veriacich.
Pán Zvolenský, ak môže byť stretnutie s pápežom využité pre dobro všetkých, prečo ste potom nepovažovali za náležité pomôcť pri jeho uskutočnení? Alebo si myslíte, že František sa s Bezákom stretnúť nemal, ale keď sa už stretol, treba len minimalizovať škody?
4. Hovoríte, že Bezák nebol odvolaný bezdôvodne a odkazujete na nešpecifikované ťažkosti a spory v jeho arcidiecéze. Pokiaľ viem, najväčšie ťažkosti a spory Róberta Bezáka v trnavskej arcidiecéze sa týkali Jána Sokola, jeho minulosti, spôsobov, narábania s ľuďmi a majetkom. Ak teda nebol Bezák odídený bezdôvodne, staviate sa dnes v týchto sporoch otvorene na stranu evidovaného agenta ŠtB a jeho spôsobov? Alebo hovoríte o iných dôvodoch, ktoré nikto okrem Vás nepozná? Asi viete, ako sa v týchto časoch začína dariť konšpiráciám, preto Vás prosím, nepomáhajte takto budovať ďalšiu.
5. V poslednej otázke mi dovoľte byť trochu osobný. Žijeme v dobe, ktorá sa trochu vymkla z kĺbov. Aj morálnych kĺbov. Už dve desaťročia prebieha na Slovensku zápas, či budú elementárne pravdy a civilizačné hodnoty zahodené a nahradené egom a záujmami. V tomto zápase by mala byť práve cirkev so svojimi lídrami nenahraditeľnou autoritou. Ale ste ňou? A môžete ňou vôbec byť v situácii, keď je Vaším problémom otvorený Bezák, a nie intrigánske duo Sokola s temným nunciom?
Pán arcibiskup Zvolenský, pri odsunutí Róberta Bezáka ste skloňovali poslušnosť voči Benediktovi. Teraz sa garde prekvapivo otočilo a ja netrpezlivo čakám, ako sa prejaví Vaša poslušnosť voči Františkovi. Bratsky Vám v tom držím palce.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite