Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľské hry

.paweł Lisicki .časopis .klub

Tri dni pred výročím Smolenskej katastrofy zverejnilo rádio RMF FM najnovšie stenografické prepisy, ktoré zaznamenali čierne skrinky v prezidentskom lietadle. O niečo neskôr predstaviteľ prokuratúry vyhlásil, že zverejnené materiály obsahujú nepresnosti. Následne sa ukázalo, že zverejnený nebol obsah stenografov, ale komentáre k obsahu. O deň neskôr generálny prokurátor Andrzej Seremet vyhlásil, že existujú dva stenografy, ktoré sa obsahovo líšia. Po niekoľkých hodinách jeho výroky dementoval jeho vlastný hovorca, ktorý potvrdil, že druhý dokument je iba názor, nie prepis rozhovorov z kokpitu lietadla.

Toľko krátky záznam poľskej nemožnosti. Namiesto toho, aby sa o nových prepisoch dozvedela verejnosť od prokurátora, dozvedela sa to od novinárov. Namiesto skutočnej analýzy sme počuli kakofóniu rôznych výrokov.  Nevieme naisto ani to, či bol generál Andrzej Blasik v kokpite, alebo nie. Ako obyčajne, aj teraz nebude za to nikto zodpovedný. Možností je niekoľko. Alebo je to prejav nevyliečiteľnej chorobnej hlúposti, alebo nepodarený pokus o hru proti opozícii. Tak či inak, pre štát je to fatálna vec.
O to viac, že ak je zápis pravdivý, ponúkal nové svetlo na priebeh samotnej katastrofy. Ukázal by, že v čase letu vládol v kabíne pilotov neporiadok. Svedčilo by to tiež o tom, že piloti boli napriek hrozným podmienkam pripravení na pristávanie. Reči o atentáte to robí menej pravdepodobnými. Jaroslaw Kaczynski tvrdí, že „vierohodnosť toho materiálu je nulová, čo možno ľahko dokázať“.
Dalo by sa to brať vážnejšie, keby s takou ľahkosťou nepovažoval za pravdivé tézy nemeckého historika Jürgena Rotha. „Roth potvrdzuje fakt spáchania atentátu,“ viac Kaczynski povie, keď si knižku prečíta. Ako je možné tak rýchlo prijať Rothove tézy bez toho, aby si prečítal jeho knihu?
Keď ide o Smolensk, poľská diskusia stojí na mieste. Obidve strany sporu sa správajú podobne. Používajú silné slová, odmietajú kritiku a počúvať druhú stranu, ktorej pripisujú zlú vôľu. Druhých chcú provokovať, svojich utvrdzovať. A roky plynú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite