Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Útok na štát

.paweł Lisicki .časopis .klub

Kedy sa studená občianska vojna mení na horúcu? Kedy zdravé napätie, ktoré patrí ku každému demokratickému systému, prechádza do chorobného konfliktu? Kedy sa demokratický právny štát začína posúvať smerom k autoritatívnym režimom? Nemám pochybnosť o tom, že odsúdenie bývalého šéfa CBA (protikorupčnej jednotky, pozn. prekl.) a jedného z opozičných lídrov Mariusza Kamińského na tri roky do väzenia Poľsko nebezpečne približuje k nedemokratickým krajinám.

Viem, že ide zatiaľ iba o výrok prvostupňového súdu, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou nebude potvrdený. Ale napriek tomu je to vážny signál nových časov. Rozsudkom sudcu Wojciecha Laczewkého sa začína nová epocha: do boja s legálnou opozíciou bola prvýkrát zatiahnutá justícia. Niektorí sudcovia, hoci by mali stáť na stráži spravodlivosti a nestrannosti, sa stali nástrojom na likvidáciu politických oponentov moci.
Aj súdne rozhodnutie môže byť hrubo nespravodlivé. Tak je to aj v tomto prípade. Je navyše v rozpore s výrokom iného súdu, ktorý potvrdil zákonnosť akcií CBA. Trest je neúmerne vysoký aj za predpokladu, ktorý sa zdá nepravdepodobný, že Kamiński naozaj porušil zákon. Komentátor Gazety Wyborczej napísal, že tí, ktorí bránia Kamińského, stoja na strane zločincov. Prezident Komorowski varoval komentátorov, aby sa držali ďaleko od súdov. Tomu sa hovorí prilievať olej do ohňa. Sú to provokujúce a nerozumné vyjadrenia. Ich jediným výsledkom bude zhoršenie situácie. Namiesto toho, aby sa pomenovala hlúposť horlivého sudcu, útočí sa na jeho kritikov.
Studená občianska vojna sa mení na horúcu, keď sa politickí oponenti namiesto používania slov uchýlia k hrubej sile. Keď sa namiesto kritiky protivníkov objaví snaha eliminovať ich z verejného života. Každá akcia však plodí reakciu. Kto používa silu, musí počítať s tým, že narazí na podobnú odozvu. A potom rozhoduje už iba čistá sila. Vyhráva ten, komu sa podarí zmobilizovať do boja väčšiu skupinu odhodlaných ľudí. Naozaj to chceme? Strach pomyslieť, k čomu by to mohlo viesť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite