Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Korupčná kauza Davida Ratha dospela k prvým rozsudkom. Sám Rath sa má dočkať v máji; jeho pravá a ľavá ruka už dostali 7,5 roka väzenia a prepadnutie majetku za 40 miliónov korún. Každé prirovnanie kríva, ale povedzme, že je to, ako keby taký trest dostal zdravotnícky kráľ strany Smer.

Zatýkanie bolo v máji 2012. Teraz súd uznal obžalovaných za vinných vo všetkých bodoch: podplatených bolo osem zákaziek v Stredočeskom kraji, od opravy zámku a gymnázia po vybavenie nemocníc. Zatiaľ najtvrdšie tresty dostali organizátori, ktorí boli v hierarchii hneď pod Rathom – manželia Petr a Kateřina Kottovci. Ale drsné je to aj pre manažérov stavebných a zdravotníckych firiem: tresty 5,5 roka väzenia a prepadnutie zhabaných miliónov na úplatky, navrch polmiliónové pokuty. Naopak, jediná obžalovaná, ktorá sa priznala, vyviazla s podmienkou (a pokutou milión korún). Sudca Robert Pacovský tým do budúcnosti odkázal, že ak korupčník zhodí svojich kumpánov, môže sám vyviaznuť.
Pred tromi rokmi vyšli v .týždni o kauze dva veľké články, od kolegyne Maríny Gálisovej a odo mňa. Oba texty skúmali úspešného politika Davida Ratha, lekára s takou nespornou inteligenciou a šarmom a zároveň takého cynického a veselo amorálneho (ani v českej politike, kde sa v osobnom živote toleruje všeličo, nie je obvyklé spolužitie s dvoma ženami naraz). Ako ho zmenil proces, v priebehu ktorého mu zomrel zdrvený otec a na ktorého konci teraz čaká bývalého ministra, poslanca a hajtmana možno osem či deväť rokov väzenia a strata majetku? Človek by si u Davida Ratha prial nájsť náznak sebareflexie, keď už nie kajúcnosti. Ale aj tento príbeh si doktor Rath spracoval ako osobný súboj: nepriateľa si našiel v sudcovi Pacovskom, ktorý si – v Rathových očiach a mysli – na ňom robí kariéru.
U niektorých zločinov občas zaznieva otázka, ako sa s nimi dá ďalej žiť. Obávam sa, že doktor Rath by tej otázke úprimne nerozumel.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite