Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Po sviatkoch ostala vo mne trčať Pilátova otázka: „Čo je pravda?“ Bez lacného moralizovania sa k nej hlásia iné otázky: Stačí na ňu obyčajná zhoda veci s rozumom? Čo je tá čiastková pravda o pádoch lietadiel, o ukrajinsko-ruskom konflikte, o kupovaní športových zápasov, o vyberaní veľkých peňazí za sviatosti na území Prešova atď.?

A najmä, vo vzťahu k čomu alebo ku komu je to pravda? Kto je garantom tejto pravdy, aby sa tá naša aspoň v hrubých rysoch k nej približovala alebo sa od nej vzďaľovala? Sme už dopredu náchylní spievať pieseň tých, čo nás sýtia? Čo je pravda o zastrelení černocha v Južnej Karolíne? Ten nad slnko jasnejší videozáznam? To je „len“ empirická pravda. Avšak nebyť toho záznamu, pravdou by sa navždy stalo bezočivé policajtovo klamstvo! Lenže, čo je v tej udalosti podstatné? Príkaz desatora Nezabiješ!? Alebo vedomie, že človek v hneve nikdy nekoná  správne?
Pravdu za komunizmu dve generácie – pred aj po auguste 1968 –  úplne prevrátili na cisárove nové šaty. (Česť výnimkám!) A aby ju potupili, nazvali demagogické noviny Pravda. Možno preto tu po roku 1990 vystúpilo toľko samozvaných krčmových filozofov, ktorí tvrdili, že objektívna pravda neexistuje, lebo vraj má každý tú svoju. Vtedy sa nám ten nevšedný prístup páčil, dnes ho máme po krk! V závale internetových stránok, tvrdení, konšpirácií a diskusií by nám už konečne dobre padla OBJEKTÍVNA PRAVDA PRAVDÚCA, stojaca nad každou koherentnou, ktorú by zaraz všetci videli, pochopili a prijali.
Koľko pokory potrebujem na ceste k jednej, jedinej veľkej PRAVDE, aby som ju konečne videl? Je sebaklam príliš jednoduchý? Prečo prvou obeťou vojny (aj tej vo vzťahoch) je pravda?
Čo je tá úplná pravda o tom, kto je človek?  Otázky, otázky.
Ale už viem, že pravda sa ukáže len tomu, kto sa pre ňu rozhodol za každých okolností, kto sa pre ňu rozhodol z lásky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite