Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Legendy a mladíci

.bohumil Stejskal .časopis .šport

Hráči slávnych mien, vracajúci sa pred koncom kariéry na domáce ľady, a mladíci, ktorých priezviská majú šancu podobne zľudovieť, ťahali slovenskú hokejovú extraligu. Ôsmykrát za sebou Košice a premiérovo Banská Bystrica skrížili hokejky vo finále ročníka 2014/15.

Finálová séria zavŕšila sedem hokejových mesiacov, práve sa končiaca sezóna nebola vôbec zlá. Tradičná súťaž profesionálnych klubov v hokejovej republike zápasila po odchode bratislavského Slovana do nadnárodnej súťaže s problémom klesajúceho záujmu. Divákov na štadiónoch ubúdalo a aj vo väčšine celoštátnych médií sa zmenšoval priestor, ktorý jej venovali. Po Novom roku však extraliga získala možno až nečakané momentum.

.legendy
Môžu za to tri súbežne sa odohrávajúce faktory. Existenčné problémy a zlé výsledky Slovana v KHL, nečakaný bronz reprezentácie juniorov na majstrovstvách sveta na prelome rokov a zaujímavý koniec základnej časti a playoff samotnej ligy.
Michal Handzuš, Jozef Stumpel, Ľuboš Bartečko, okrem nich Suchý, Mezei, Štrbák, Kroták, Bartoš či Jiří Bicek (prvý, kto priniesol Stanley cup na Slovensko) hrali od septembra do marca prominentné úlohy vo svojich tímoch a na ich umenie sa chodilo pozerať na zimáky čoraz viac ľudí. Počas sezóny korčuľovali v drese Dukly Trenčín aj Richard Lintner a Marcel Hossa. Bodaj by sa návrat na rodný ľad na posledné obdobie kariéry stal módou úspešných hráčov s dobrým vkusom.
Základnú časť vyhrali Košice, po výmene trénera na jej konci – Tomka vystriedal Oremus – neprehrali ani jeden zápas až do prvého kola vyraďovacej časti. Za nimi sa zoradili vyrovnané kluby: Nitra, Bystrica, Zvolen a Poprad. Trenčín s Martinom a Piešťanmi doplnili osmičku tímov pre playoff a relatívne hladko prehrali prvé kolo vyraďovačky. Skalica skončila deviata a Žilina sa zachránila v baráži s Detvou.

.siedme zápasy
Série playoff sú pamätné najmä vtedy, keď sa hrajú na plný počet sedem zápasov. Roky sa traduje, že domáce prostredie je v prípade rozhodujúceho zápasu dôležité, ak nie úplne rozhodujúce. Nitra a Zvolen sa v marci postarali o výnimku zo starého hokejového pravidla.  
Oba kluby navyše skončili svoju púť do finále extraligy naozaj dramaticky. Štvrťfinále Zvolen – Poprad vrcholilo siedmym zápasom, v ktorom sa do predĺženia šlo za nezvyčajného stavu 0:0. Ani desať minút extra času nepomohlo, o postupujúcom rozhodli nájazdy. Je otázne, či ide o najspravodlivejšiu formu, ktorá určí lepšieho a ukončí rok menej úspešnému. Aktuálne sú však pravidlá, aké sú, na rozdiel od NHL či KHL sa nehrá dovtedy, kým ktosi skóruje. Nájazdy vo Zvolene rozhodol excelentným blafákom Richard Rapáč, kamzík spod Tatier.
Semifinále Nitra – Banská Bystrica bolo najlepšou zo siedmich sérií vyraďovacej časti, dve vyrovnané mužstvá odohrali sedem výborných zápasov. Handzuš verzus Stumpel by boli marketingovým lákadlom v ktorejkoľvek hokejovej lige na svete. Game7 v Nitre muselo rozhodnúť takisto predĺženie, na rozdiel od zvolenskej série o druhom finalistovi (Košice nemali problém s Piešťanmi ani Popradom) už k nájazdom neprišlo.
Mladý obranca bronzovej reprezentácie Mislav Rosandić totiž v predĺžení geniálnou prihrávkou pred prázdnu bránku umožnil spoluhráčovi Milanovi Kytnárovi rozhodnúť. Štadión v Nitre zmĺkol, šokovaný tým, čo sa práve odohralo. A všetci hráči Banskej Bystrice sa vyhrnuli na ľad oslavovať historický postup do finále.

.mladíci
Efekt bronzu z Kanady dal lige potrebnú vzpruhu. Hráčov, ktorí si urobili meno skvelou hrou a nečakanými výsledkami, sme mohli vídať pravidelne na vlastné oči. Veľa z nich potvrdilo, že hokej hrať vedia a že rastie generácia, ktorá by mohla nedopustiť úpadok hokeja na Slovensku.
Rosandić nie je jediným, kto sa z mladých hráčov, o ktorých sme pred pol rokom ešte veľa nevedeli, dokázal presadiť. Denis Godla, brankár, ktorý si na majstrovstvách užil asi aj viac ako pätnásť minút celosvetovej slávy, chytal v priebehu roka za Slovan no aj za Piešťany. Na jeho umenie sa tak mohli chodiť pozerať fanúšikovia aj keď už reprezentačná dvadsiatka svoje zápasy v „bronzovom“ zložení nehrala.
Aj v košickom tíme sa presadili dvaja medailisti z MSJ. Erik Černák je aj v mladom veku oporou železiarov, obranca s potenciálom pre NHL hráva pravidelne oslabenia, presilovky a len zranenie nohy ho pribrzdilo v playoff. Radovan Bondra nerobí svojmu priezvisku žiadnu hanbu, skôr naopak. Vynecháva však finále, je ešte vo veku, v ktorom absolvuje MS kategórie do 18 rokov.

.najhoršie za nami?
Na rozdiel od minulého ročníka vygeneruje liga dvoch zástupcov do Ligy majstrov, stále je v hre aj návrat Slovana, čo by najmä mediálnemu pokrytiu výrazne pomohlo. A možno by po dvoch rokoch finančného trápenia v KHL pomohol aj samotnému bratislavskému klubu. Slovenská liga by bola lepšou alternatívou ako rakúsko-nadnárodná EBEL.   
Ešte nedávno sa extraliga zdala visieť tesne nad priepasťou, do ktorej sa nevyhnutne zrúti. Aktuálne sa však zdá, že by mohla mať najhoršie za sebou. Tretí ročník bez Slovana vďaka vyššiemu záujmu verejnosti, lepším zápasom, dobrému mixu slávnych hokejistov a úspešných mladíkov dal nádej, že by sa mohlo nakoniec všetko dobre skončiť.
Navyše, v období po majstrovstvách sveta sa schyľuje k diskusii o smerovaní slovenského hokeja, bývalí hráči okolo Richarda Lintnera sa hotujú prevziať zodpovednosť. Extraliga musí byť prioritou, bez dobrej ligy by sa hokejová republika rozpadla.
.autor je šéfredaktor portálu takurcitee.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite