Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bylinkový zázrak

.ľubica Belhadjová .časopis .lifestyle

Nedeľné návštevy sú všade na svete iné, ale všelikde sa stáva, že hostí pri odchode niečím dobrým nabalia. Dobromyseľne vnútia koláče, rezne alebo hoci malý suvenír. A tak je to aj na Filipínach. Majiteľka drevenej chalúpky a ryžových polí okolo nej mi pri rozlúčke vložila do rúk živú sliepku. Mladučké biele kura. Milá starenka na osamotenej filipínskej farme sa nám tak chcela odvďačiť za návštevu – za to, že mala vo svojich osemdesiatich rokoch prvýkrát možnosť vidieť cudzincov. Povedala, že na nás nikdy nezabudne. Preto som pri chalúpke uprostred ryžových polí, paliem a lesa, ďaleko od civilizácie, dostala kura. Vraj aby som nám v dedine na večeru pripravila filipínske kuracie adobo.

Sedela som na drevenej lavici v tmavej chatrči a rozmýšľala, ako slušne odmietnuť sliepku, ktorá v mojich rukách trpezlivo čakala na svoj osud. Ale bolo to ťažké – čo ak je to tradícia, ktorú by som odmietnutím urazila? V drevenej chalúpke, zakrytej spletenými palmovými listami, som si sotva videla pred nos. Svetlo prenikalo dovnútra iba štrbinami v drevených stenách. Po elektrine ani chýru.
Pozrela som sa na tlejúcu pahrebu v hlinenej podlahe vedľa stola, na ktorej bol pripravený náš chutný obed, a rozmýšľala som nad zbytočným luxusom, ktorý je v iných častiach sveta považovaný za takú samozrejmosť. Filipínska farmárka prežila celý život v tomto jednoduchom príbytku. Do dediny sa vyberá, iba keď naozaj musí, raz za rok. Zato ľudia z celého okolia navštevujú jej farmu pravidelne. Chodia si od nej pýtať starý, šesťdesiatročný kokosový olej, ktorý spolu s údajne zázračnými bylinkami vraj vylieči každý neduh. A práve preto ma k nej priviedla aj majiteľka nášho dedinského hotela. Už dva týždne ma trápila veľmi silná nádcha a lieky z lekárne na ňu akosi nezaberali. Niežeby som vôbec neverila, že kokosový olej môže pôsobiť blahodarne. Ale nikdy by mi nenapadlo, že hodinu po tom, čo si z neho dám za lyžicu, bude celá moja nádcha preč. Asi začnem tie bylinkové a olejové zázraky študovať aj ja.

Ľubica Belhadjová/
Autorka je študentkou doktorandského štúdia a žije na juhu ostrova Taiwan. Vo voľnom čase cestuje a píše, najmä o dojmoch a o zážitkoch z dobrodružných výletov po juhovýchodnej Ázii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite