Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Lyndsay Fayeová: Bohové Gothamu (Paseka, 2014)
New York, polovica 19. storočia. Do prudko rastúceho mesta prichádzajú desiatky tisícov imigrantov z Írska, odkiaľ ich vyhnal hlad, spôsobený chorobou zemiakov. „Nativisti”, teda Newyorčania, ktorí prišli do Nového sveta o jednu-dve generácie skôr, s tým majú problém. Íri sú totiž katolíci, „pápeženci”, čo sebavedomí americkí protestanti považujú za nebezpečnú herézu. Mestu vládne skrz-naskrz skorumpovaná Demokratická strana, chaos v uliciach, nekontrolovateľný rozmach „verejných domov”, požiare, násilie, nízkou hygienou spôsobené choroby dávajú dolnému Manhattanu okolo Wall Street nezameniteľnú atmosféru. Vznik policajného zboru je nutnosťou. Jedným z prvých nositeľov medenej hviezdy je šikovný mládenec menom Timothy Wilde. Len čo nastúpi do služby, musí riešiť ohavný zločin. Bohové Gothamu je šikovne napísaná detektívna rozprávka a zároveň napínavá učebnica dejepisu. Radosť čítať.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Christina Baker Klineová: Vlak naděje
(Plus, 2015)
Hrdinky románu, Molly a Vivian, delí niekoľko generácií. Molly má sedemnásť, na tvári piercing, náhradní rodičia ju nezvládajú a za krádež knihy dostala trest verejno-prospešných prác. Vivian je osamelá deväťdesiatročná dáma. Rozhodla sa upratať podkrovie, a tak má mladá delikventka možnosť odpracovať si trest u nej. Pri triedení starých spomienok sa ukáže, že ich osudy sú podobné.  Vivian – kedysi dávno Niamh  ̶  bola ako sirota zaradená do vlaku nádeje. Ten prevážal osirelé deti z New Yorku po krajine, aby si na staniciach v rámci charitatívneho projektu našli prípadných nových rodičov. Súčasná osamelosť vyzerá zdanlivo inak, ale vždy ide o hľadanie ľudského tepla a domova. Americká prozaička Christina Klinová náhodne objavila správy o hnutí vlaku nádeje, ktorý medzi rokmi 1854 a 1929 prepravil z východného pobrežia na stredozápad dvestotisíc detí. Román si v USA vyslúžil nadšené ohlasy a výborné miesto v rebríčkoch. Klinová odolala vábeniu gýča a citového vydierania. Príbeh, odohrávajúci sa v dvoch časových líniách, zvládla so sympatickou prostotou.
.ľubomír Jaško

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Joe Palaščák: Notácia
(Modrý Peter 2014)
Za prvú básnickú zbierku Teloi (2008) dostal Joe Palaščák prémiu Ceny Ivana Kraska. V Notácii sú autorove myšlienky skryté za vrstvou v podstate bežných slov a spojení. „Lepšie je to s tvojimi slovami./ Je ich dosť málo na to,/ aby medzi nimi bolo mĺkvo.“ Palaščák siaha najmä po vizuálnych, priestorových dojmoch, nimi „zakrýva“ to, čo je podstatnejšie, dôležité. Aj prazákladné istoty vyjadruje náhradnými obrazmi, zaujímavo narába s častým motívom tváre. Jeho poézia je vážna, seriózna, miestami možno zdravo pesimistická. Sú v nej zreteľné stopy biblických právd, aj verše vyjadrujúce súkromie lyrického subjektu, ktorý je zraniteľný, psychicky labilný, neistý. „Najprv počúval, pískal si, nakoniec chvíľu kričal./ Diskrétne, v sebe.“ Knihu sa oplatí nielen čítať, ale aj pozerať (dizajn E. J. Groch): šestnásť strán v nej tvoria ilustrácie od Ľudovíta Hološku.
.gabriela Rakúsová

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Will Butler: Policy
(Merge)
Arcade Fire sa nikdy nebáli rozmýšľať vo veľkom. V prvej etape sa to týkalo najmä tém, ktoré sa snažili zhudobniť. Postupne sa tak vo svojich nahrávkach vyrovnali so smrťou, vierou alebo dospievaním. Napriek závažnosti svojich inšpirácií však vždy zneli sviežo a závideniahodne rytmicky. Veľký podiel mal na tom najmä Will Butler, brat frontmana Wina. Jeho debutový sólo album spĺňa presne tie očakávania, ktoré sa spájajú s uvoľnením reťazí prepracovanej koncepčnosti Arcade Fire. Každá skladba na Policy ponúka svoj vlastný, takmer úplne izolovaný príbeh a zážitok, ktorý sa ani nesnaží plniť žiaden vyšší zámer. Ako celok zapadne Policy o pár mesiacov prachom, no separátne ponúka explózie nápadov, ktoré museli v bohatom materskom kolektíve logicky obrúsiť svoje hrany. Ako ukazuje jeho prvotina, počúvať Willa bez kompromisov môže byť tiež zážitkom. I keď iného druhu.
.filip Olšovský

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Hot Sugar: God’s Hand
(Break World Records)
Elektronická hudobná scéna vie byť pre človeka, ktorý v nej nie je úplne zorientovaný, frustrujúcim priestorom. Rôzne zvuky prichádzajúce z nečakaných strán a zdrojov majú často svoju vlastnú logiku, ktorej pochopenie vyžaduje pretrvávajúcu oddanosť. Nick Koenig, vystupúci pod pseudonymom Hot Sugar, svoju odnož elektroniky nazýva asociatívnou. Zjednodušene, portfólio jeho inšpirácií je ešte omnoho širšie. Na God’s Hand počuť napríklad kvapky dažďa, stláčanie plechoviek či praskanie žuvačkových bublín. A napriek tomu je jeho interpretácia modernej hudby tou najpochopiteľnejšou, aká za posledné roky uzrela svetlo klubového sveta. God’s Hand je mrazivo dokonalým albumom plným geniálnych momentov, z ktorých v chrbte zamrazí aj človeka, ktorý v živote podobný žáner neobdivoval. Sinkies alebo Beer Cans & Bubblegum sú pesničkovými opusmi ukrytými v nástojčivo tlčúcom srdci mechanického stroja.
.filip Olšovský

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite