Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nicolas a Carla

.eva Čobejová .časopis .komentáre

Od francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho sa čakalo veľa. A

Od francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho sa čakalo veľa. A on naozaj zaujal – reformami, ale v prvom rade svojím búrlivým životom. Od októbra do januára sa stihol rozviesť, randiť s dvoma-troma atraktívnymi priateľkami, zamilovať sa do bývalej modelky a speváčky a požiadať ju po mesiaci známosti o ruku.
Podľa posledných správ – nie celkom overených – sa už konala aj svadba, lebo prezidentova milenka je v požehnanom stave.
To, že Nicolas Sarkozy je hyperaktívny človek, ktorý nemá problém rýchlo sa rozhodnúť, sa vedelo dávno. Napokon, aj tieto jeho vlastnosti, ktoré tak kontrastovali s letorou jeho predchodcov, oslovili Francúzov v minuloročných voľbách. Chceli akčnejší typ – a majú ho. V balení so všetkými pozitívami i negatívami.
Sarkozy, energický, proreformný a v mnohých krokoch rázny politik, sľuboval dlhodobé zmeny, ktoré môžu tisícky Francúzov pocítiť krátkodobo aj vo svojich peňaženkách či v sociálnych „istotách“. Väčšina Francúzov však Sarkozyho vízii uverila a dala mu mandát na to, aby previedol krajinu z pohodlia neudržateľného sociálneho štátu k spoločnosti založenej na väčšej individuálnej zodpovednosti a tvrdšej práci.

Lenže potom prišiel náhly rozvod, ktorý spochybnil idylické predvolebné fotografie ruka v ruke sa prechádzajúcich manželov Sarkozyovcov. To bola len prvá rana Sarkozyho dôveryhodnosti. Potom však nasledovalo raketové zamilovanie, druhé, tretie, potom zasnúbenie a svadba. To už nepochybne mnoho Francúzov – a nie iba konzervatívneho razenia – isto spozornelo. Muž v zrelom veku, ktorý ma za sebou dva rozvody a zo skrachovaných manželstiev tri deti, by podľa nich predsa len nemal tak bezhlavo podliehať svojim hormónom, rozbúreným fotogenickou tváričkou či sexi-postavičkou bývalej modelky. A ešte pikantný detail: Ide o ženu, ktorá pár týždňov pred zamilovaním sa do Sarkozyho verejne vyhlásila, že ju monogamia príšerne nudí. Nuž, veľa šťastia, pán prezident!
Ale možno motyka vystrelí a Nicolas s Carlou naozaj vytvoria šťastné manželstvo. To však nie je meritum veci. Podstatnejšia je iná otázka: Uverí občan, ktorý má prirodzený strach z reforiem, práve rýchlemu Nicolasovi, že práve on ho bezpečne prevedie cez všetky možné nástrahy a zákruty k lepšie fungujúcemu štátu? Bude mať francúzsky občan ešte pocit, že tento prelietavý muž bude  v každej situácii obozretný a zodpovedný, uvážlivý a rozvážny, dôsledný a odvážny?
Možno áno, možno naozaj Nicolasovi Francúzi uveria aj po svadbe s krásnou Carlou. Ale veľkú sumu by som už na túto alternatívu nestavila.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite