Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Halucinácie

.yoani Sánchez .časopis .klub

Mladý Panamčan sa predo mnou rozhovoril o dvoch týždňoch, ktoré strávil v Havane. Do detailu. O rodine, ktorá ho nadšene privítala, aj o prekvapení z prímorského mesta, kde takmer nie sú lode. Pripomenulo mi to dojmy mnohých ďalších, ktorí na Ostrov prídu prvýkrát a sú plní nadšenia a šťastia. Najúžasnejšie, čo mi ten Panamčan povedal, bolo, že vďaka Kube dokázal žiť bez internetu. Pätnásť dní neposlal nikomu email, nečítal tweety, ani nekontroloval lajky na facebooku. Pri návrate sa cítil akoby sa vracal z rehabilitačnej kliniky.

To isté s astalo Richardovi Questovi, známemu moderátorovi CNN. Minulý víkend som videla, ako zažíva tento Brit halucinácie  pri cadillacu z roku 1959. Nazval to auto „obývačkou na kolesách“. Nejde o to krásne udržiavané auto. Ale o Questa. Uvedomuje si, že to auto videl preto, že jeho majiteľ si celé roky nemohol kúpiť žiadne iné? Robinson Crusoe, stratený na ostrove ďaleko od sveta, si tiež nechal pár vecí zo stroskotanej lode, ale to nezmanená, že netúžil po návrate do sveta s jeho pokrokom.
Rozmýšľam, či je svet okolo pripravený vnímať nás aj inak, ako len rezerváciu z polovice minulého storočia. Dokáže pochopiť, že nie sme len krajinou s „krásnymi“ ruinami, s ľuďmi, ktorí posedávajú na rohoch ulíc a usmievajú sa na turistov, pretože v porovnaní s tým, čo dokážeme získať od nich, sa neoplatí u nás pracovať? Pochopí svet, že potrebujeme objaviť svoju vlastnú identitu?
Píšem to pre vás, ktorí nie ste Kubánci, pretože kubánska vláda už ukázala, že chce takúto spoločnosť, zamknutú v minulosti, pretože ju tak dokáže ľahšie kontrolovať. Obávam sa, či sú európske a americké krajiny pripravené vidieť Kubu ako modernú krajinu s jej problémami a bez patiny 50. rokov, ktorú majú tak radi milovníci nostalgie.
Kubánci nemusia pôsobiť ako Robinsoni. Ale musíme si položiť otázku, či je aj svet pripravený na náš návrat z vrakoviska minulosti.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite