Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potulky so somárom

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Somáre používali ľudia nielen ako ťažné zvieratá pri práci na poli, ale najmä ako dopravný prostriedok pri prekonávaní náročných terénov v púšťach a horách. Na somárovi sa Ježiš dostal cez brány Jeruzalemu, rovnaký spôsob prepravy používal aj grécky boh Dionýz.

.paranoik v teréne
So somárom si spájame najmä tvrdohlavosť aj určitú natvrdnutosť, vďaka ktorej sa nechá naivne nalákať na mrkvu, jeho povestnú obľúbenú pochúťku. V skutočnosti somár nerobí prieky preto, aby niekoho s chuťou naštval, zatne sa preto, lebo sa riadi inštinktmi možno trocha viac ako iné kopytníky. Tie mu radia, aby bol obozretný a nevrhal sa do neznáma, ktoré môže byť plné nebezpečenstva. Je to prirodzené, pretože pôvodné somáre žili a pohybovali sa v náročnom teréne a chybný krok by ich vyšiel pridraho. Pravda, v porovnaní napríklad s takými kamzíkmi sa môžu zdať somáre pomerne paranoidné, veď ich predkovia sa nikdy nepohybovali po takých strmých skalnatých terénoch ako naše tatranské kozy. S majiteľom, ktorý sa svojmu somárovi trpezlivo venuje, čím si získa jeho dôveru, však dokážu bez problémov zdolať každú prekážku. Chce to len pevnejšiu a zároveň láskavú ruku pri výchove. Prečo píšem o výchove somárov? Hoci v našich končinách je zvykom chodiť do prírody skôr som psom, hitom posledných rokov sa stávajú túry práve s týmto sympatickým ušatým stvorením. Na Slovensko sa zatiaľ tento druh outdoorovej zábavky nedostal, zato na západ od nás, najmä v Rakúsku, Taliansku a Francúzsku, je to pomerne bežná záležitosť. Isté náznaky už badať aj u našich podnikavých českých susedov, v porovnaní s inými krajinami sú to však len také nesmelé pokusy.

.úsporný alarm
Somáre si môžete prenajať v špecializovanej cestovnej kancelárii, v Rakúsku je to napríklad firma EselReich pri Mariazelli. Ak máte na chov somára podmienky a po ničom inom vám momentálne srdce nepiští, môžete takéto výlety podnikať s vlastným zvieraťom. Veď je rozdiel potulovať sa krajinou s niekým, s kým ste už zžití a poznáte všetky jeho muchy, ako s niekým prenajatým, komu nemusíte byť sympatickí a kto sa rozhodne z neznámych dôvodov, podobne ako tvrdohlavé dieťa, výlet sabotovať. Somár je nenáročný spoločník, navyše je vo všeobecnosti zvedavý a družný tvor. Keď ho majiteľ od útleho veku vodí do prírody a učí znášať ohlávku a vôdzku, zvykne si a na výlety sa teší rovnako ako pes. Okrem vašich detí (nemali by mať viac ako 40 kíl), bez problémov odnesie stan a časť batožiny, samozrejme, len vtedy, keď je na také niečo vycvičený. Somáre majú citlivý sluch, takže môžu slúžiť ako prírodný alarm, keď sa rozhodnete na noc utáboriť. Sú ostražité a všetko podozrivé hlásia nielen hlasným híkaním, ale aj postojom tela a uší. Počas túr sú k prírode ohľaduplné, svojimi kopytami nerozryjú terén tak ako kone, jedlo si nájdu aj po ceste. Nie sú prieberčivé, veď ich predkovia mali k dispozícii najmä tuhé a ostré druhy tráv. Čo netreba podceniť, je ich postoj k špinavej vode – z tej by sa nenapili, ani keby mali uhynúť od smädu.

.sólo či skupina
Vráťme sa k variantu, že somára nevlastníte a chcete si ho prenajať. Spomínaná rakúska farma vám ponúkne hneď niekoľko možností. Za 10 či 15 eur môžete voziť deti na somárikovi po okolí farmy, a takto sa môžete radovať približne hodinu. Ak chcete viac, ste sólo a patríte k zarytým samotárskym mizantropom, celodenná túra vás vyjde na 70 eur. Keď sa premôžete a znesiete partnera, výrazne ušetríte a vaše náklady sa znížia len na 45 eur. V niektorých centrách majú individualisti smolu, pretože im na cestu automaticky nanútia aj sprievodcu. Čo sa týka dĺžky výletov, väčšinou je záujem o celodenné túry s nocľahom. Keď budete mať šťastie, natrafíte na spoločnosť, ktorá ponúka rôzne rodinné túry so zľavou. V ústrety vychádzajú aj firmám a usporiadajú vám firemný teambuilding. Celá akcia sa začína od chvíle, keď vám majiteľ pridelí alebo dovolí vybrať niektorého somárika zo stáda. Bežnej rodine stačí jedno zviera, môžete si ich však prenajať aj viac. Aby ste sa bližšie zoznámili, budete ho musieť osobne pripraviť na cestu. To znamená, najskôr ho prečešete kefou, čím si ho získate, a potom mu v asistencii sprievodcu nasadíte špeciálne sedlo s dvoma vakmi, do ktorých si dáte všetko, čo sa vám nechce niesť v príručnej batožine. Nakoniec ešte zopár inštrukcií o tom ako zviera ovládať, a môžete vyraziť! Trénované a zdravé zviera denne prejde 20 až 30 kilometrov. Túry so somármi sú obľúbené najmä vo Francúzsku, kde existujú desiatky takýchto centier. Popri kopcovitých a horských oblastiach, akými sú Alpy, Pyreneje či sopečné Stredohorie, ponúkajú aj nenáročné výlety v nížinách Burgundska, Bretónska, Languedocu alebo Provensálska. Vybrať si môžete na adrese www.ane-et-rando.com, kde nájdete stránky Federácie turistiky so somárom aj s mapou a podrobnými zoznamami a kontaktmi na centrá. My ostatní, ktorí sa nedohovoríme po francúzsky, prípadne si na takýto zahraničný výjazd netrúfneme, musíme dúfať, že sa čoskoro spamätajú aj naši podnikavci a začnú konkurovať svojim somárím kolegom zo zahraničia.
.autor je zoológ.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite